Chiar daca nu am reusit inca sa termin articolele despre vacanta din iunie, ma grabesc sa va povestesc cate ceva despre vacanta in Thassos care tocmai s-a incheiat.
M-am gandit ca poate mai ajunge cineva pe acolo zilele astea si are nevoie de cateva sfaturi, in mare parte culinare :).
Am mers in mai putine locuri ca acum doi ani, pe unele le-am revizitat, pe altele le-am descoperit acum. Nu am mai fost la fel de surprinsa ca prima oara, pentru ca deja stiam la ce sa ma astept, insa nu am fost deloc dezamagita.
Drumul spre Thassos
Scriu cate ceva si despre asta, pentru ca stiu ca e de interes. Am mers pe traseul nou, prin vama deschisa anul acesta (Makaza), adica am trecut prin localitatile Ruse – Byala – Veliko Tarnovo – Gurkovo – Stara Zagora –Dimitrovgrad – Haskovo – Kardzhali – Makaza – Komotini. Din Bucuresti pana in Skala Potamia am facut 11 ore (cu o oprire scurta, de 15 minute), iar la intoarcere la fel. Drumul e foarte ok, mult mai putin obositor si mult mai bun decat cel pe care am mers acum 2 ani (care m-a ingrozit).
Cazare
Am ales sa stam tot in Skala Potamia, unde plaja e foarte mare, cu nisip fin, apa curata, calda, fara pietre si care se adanceste treptat. Desi plaja e destul de aglomerata, are mai multe optiuni de activitati. Sunt multe terase la care se poate manca (chiar bine), magazine cu suveniruri, loc pentru plimbare, mini marketuri. Skala Potamia e aproape de Golden Beach (se poate ajunge si pe jos, pe plaja) dar si de Panagia, un sat traditional, unde se afla si celebra fabrica de ulei. Despre locul de cazare in sine, nu pot spune ca sunt super multumita, asa ca n-o sa-l recomand, insa sunt multe vile, studiouri si hoteluri foarte ok, multe aproape de plaja.
Recomandari culinare
Am ajuns la subiectul principal :). Voi scrie pe scurt despre ce descoperiri am facut sau ce am revizitat. Poze nu am de peste tot, pentru ca nu am mai carat aparatul, iar unele sunt facute cu telefonul. Ceva mai multe fotografii gasiti si in articolul de acum doi ani.
Korali (revizitat) – Aici acum doi ani am fost foarte placut surprinsa de mancare. Am fost la ei chiar de mai multe ori si a fost ok. Insa anul asta nu a mai avut acelasi farmec. Am comandat si de data asta pestele spada, care n-a mai fost asa extraordinar, iar caracatita n-a fost chiar cel mai bine gatita (era usor gumoasa). Serviciul a fost amabil si destul de rapid, insa nu era ora de varf (21:00 – 22:00). E de incercat taverna, insa nu e excelenta. Nota de plata pentru un aperitiv, doua feluri principale si doua pahare de vin: 25 euro.
Nautilus – Am luat doua aperitive: o salata de icre si una de feta cu ardei iuti (pasta de branza) si midii in sos (de mustar cred). Au fost ok, dar nimic iesit din comun. Am nimerit intr-un interval foarte aglomerat si am asteptat destul de mult sa ni se ia comanda si sa ni se aduca nota. Nota de plata pentru doua aperitive, un fel principale si o sticla de apa (adusa ca coperto): 21 euro.
Krambousa – Un restaurant despre care multa lume scrie ca e foarte bun, chiar cel mai bun din Skala Potamia. Mie nu mi s-a parut. Am luat o salata cu sos de iaurt – multa verdeata, ceva sos si putina branza la aproximativ 7 euro si un platou mixt de peste si fructe de mare in care majoritatea erau prajite, daca nu ma insel, la 12 euro. Calamarul a fost ok, restul destul de banale. Erau doi pesti medii pe farfurie (gen guvizi) care aveau un condiment groaznic pe ei. N-am mai mancat niciodata ceva asa respingator, deci i-am lasat in farfurie. N-as fi avut cu cine sa ma inteleg sa le explic ca era de nemancat. Nu as mai reveni la taverna asta, avand in vedere ca si serviciul a fost foarte incet (din nou era plin la toate mesele) si nu s-a remarcat cu nimic. Nota de plata pentru o salata, un fel principal si 500 ml vin: 26 euro.
Aginoras – Un fast food nou aparut, frumusel decorat, curat, cu servire amabila si rapida. Am mancat aici de doua ori si am ales crepe gyros, souvlaki, salata greceasca si gyros la portie. Toate au fost gustoase, la niste preturi decente (intre 4.5 si 6.5 euro).
Porumbul copt de la doamna din capatul strazii principale, chiar la marginea plajei. E ceva cu porumbul asta, serios, cred ca e un soi deosebit, insa la noi n-am mancat niciodata. E foarte fraged si dulce, extraordinar de bun. Cam scump (1.8 euro bucata), insa merita.
Am mai luat inghetata de iaurt (frozen yougurt) si inghetata “home made”, insa nici una nu mi s-a parut extraordinara. Deci nu as mai cheltui banii pe inghetata greceasca.
Golden Beach (Chrysi Ammoudia)
Playa de Oro – Si la acest restaurant am fost acum doi ani si am mancat foarte bine, lucru confirmat si anul asta. Mancarea e excelenta, un pic mai scumpa decat la restul tavernelor (cu 2-3 euro felurile principale), insa e senzationala. Am mancat tigaie Poseidon (cu fructe de mare), calamari umplut cu feta, rosii si verdeturi, dolmades (sarmalute traditional grecesti), pasta de branza feta cu ardei iuti, peste spada si din nou, calamari umplut (e preferatul nostru ). Nimic nu ne-a dezamagit aici. Mancarea e facuta perfect, localul e dragut (cu vedere directa la bucatarie), iar ospatarii super amabili si simpatici (vorbesc engleza destul de bine). O masa pentru doua persoane, ajunge in jur de 30-35 de euro.
Ce nu mi-a placut a fost limonada, pe care desi am cerut-o neindulcita (cu precizari clare “just lemon juice and water”), a venit mega dulce si era clar facuta din concentrat de lamaie. Am refuzat-o si am luat o apa. Limonada greceasca e inca un lucru care nu-si merita banii, am incercat si pe plaja sa cer una neindulcita si a venit de doua ori la fel de dulce, n-am mai trimis-o a doua oara inapoi, dar nici n-am baut-o. Cat despre servire, incepusa promitator, cu un tip amabil si zambitor, care ulterior a disparut si a trebuit sa asteptam vreo 20 de minute desertul, dupa ce le-am reamintit de el. De cel din partea casei au uitat, desi la alte mese il adusesera. Oricum, eram indulciti peste masura, dar nu pot spune ca au avut prea mare grija de noi.
Theologos
Taverna Iatrou – pentru ca acum doi ani am mancat la o taverna care nu prea ne-a impresionat, de data asta am ales o alta, din cele 4-5 din Theologos :). Am mancat o portie de ardei copti umpluti cu feta (foarte buni si picanti), o mancare de bob care era putin cam sarata dar mi s-a parut delicioasa (nu mai mancasem bob pana atunci, dar m-a convins sa il incerc si acasa) si porc la rotisor (una din specialitatile tavernei). Portia de porc a fost mult prea mare chiar si pentru doua persoane si nu am reusit sa o terminam. Carnea a fost ok dar nu mi s-a parut altfel decat o carne de porc gatita la cuptor. Am luat si o portie de iaurt grecesc cu miere si nuci, mult mai echilibrat si foarte, foarte bun. Desertul din partea casei (baclava greceasca, din gris) mi-a placut si el foarte tare. Terasa are o priveliste frumoasa, dar ospatarii au fost cam incruntati. In concluzie a fost ok, cred ca as mai reveni, insa as comanda cu siguranta mai putina mancare. Pretul pentru o masa de 2 persoane (cu apa adusa de ei pe post de coperto) a fost 28 euro.
Gourmet Traditional Sweets of Thassos – un magazine dragut pe care il gasiti intr-o casa in drumul spre taverna Iatrou. Au paste artizanale, sapun de casa si multe dulceturi traditionale, facute si cu miere (dar mai mult zahar decat miere 🙂 ). Dulceturile au tot felul de combinatii interesante, cum ar fi rodii cu cirese amare, zmeura cu coacaze, morcov sau bergamota si se pot gusta. Eu nu sunt fanul dulceturilor, dar astea mi-au placut.
Potos
Aici nu am apucat sa mancam, insa am descoperit o terasa foarte frumoasa si linistita, pe malul marii. Se numeste Ageri din cadrul complexului Lysistrata si ne-a placut tare mult atmosfera. Au niste scaune foarte comode, care seamana cu niste sezlonguri, care sunt asezate cu fata la mare. Muzica foarte buna si relaxanta, si in fata ta, stelele si marea :). Am stat acolo vreo ora fara sa vorbim prea mult, doar ne-am relaxat si am iesit din haosul de pe strazile Potos-ului.
Cam acestea sunt recomandarile de anul acesta. Daca aveti si voi locuri care v-au placut cand ati fost in vacanta in Thassos, lasati-mi un comentariu, pentru ca e posibil sa mai ajung pe acolo si in anii viitori :). Si daca inca nu ati fost in concediu, sa aveti o vacanta frumoasa!
Anamaria says
In Potos va recomand taverna Irene de pe malul marii. Au o mancare delicioasa
Andreea says
Multumesc!