Titlul acestei micute retete trebuia sa fie, de fapt, “bomboane vegane, fara zahar, cu alune de padure, stafide, cacao, scotisoara si cardamom”, dar riscam sa fie mai lung titlul decat reteta, asa ca m-am abtinut. Ce imi place cel mai mult la bomboanele astea este gustul de alune prajite (preferatele mele!) si combinatia foarte reusita dintre ingrediente.
Reteta este de la Deliciously Ella si e una din variantele pe care Ella le si comercializeaza de cateva luni in UK. Ideea din spatele acestor energy balls este ca sunt 100% naturale, din putine ingrediente, fara adaos de lactate sau zahar. Mai mult, Ella spune ca vrea sa fie total transparenta cu lista de ingrediente si ofera si retetele pentru a putea fi reproduse acasa. Dintre toate, cea cu alune si stafide mi s-a parut ca suna cel mai bine si am facut-o deja de 3 ori.
Ingrediente
140 gr alune de padure crude
100 gr stafide brune
150 gr curmale medjool fara samburi
jumatate de lingurita de scortisoara
o lingura si jumatate de cacao
un varf de lingurita de praf de cardamom sau semintele de la o pastaie de cardamom
Alunele se prajesc intr-o tigaie fara ulei, timp de 5-7 minute, amestecandu-le constant. Cand cojile incep sa se desprinda, se scot pe un servet textil si se freaca intre ele, prinse in servet, pentru a se desprinde cojile. Jumatate din cantitatea de alune se pune intr-un robot de bucatarie si se macina grosier (10-20 de secunde, pornind intermitent robotul). Se scot si se amesteca intr-un castron cu jumatate din cantitatea de stafide.
Restul alunelor (70 gr) se pun in robot impreuna cu restul de stafide (50 gr) si se macina 30 de secunde. Se adauga curmalele, scortisoara, cacaua si cardamom-ul si se mixeaza la intensitate mare, pana cand compozitia incepe sa se adune si sa devina lipicioasa. Se transfera apoi in adauga in castronul cu restul de alune si de stafide intregi si se framanta usor cu mana, pana se omogenizeaza. Apoi, formati aproximativ 12 bile, rotind compozitia intre palmele curate. Se pastreaza in frigider.
Reteta originala de bomboane contine 200 gr de curmale, dar mie mi s-au parut prea dulci, asa ca le-am refacut cu 150 gr si mi s-au parut mai echilibrate. Curmalele medjool au gust de caramel, sunt mult mai carnoase si mai moi decat curmalele obisnuite si se potrivesc mult mai bine in retete de tipul acesta. Fiind mult mai lipicioase, tin compozitia mai bine. Sunt mai scumpe si mai greu de gasit, dar eu am luat de la Carrefour, in caserole (de la frigiderele unde au fructe de padure si prune uscate vrac), de la Mega Image (de la raionul cu produse bio, ambalate in pungi), iar la un moment dat gasisem si la Lidl, sau la magazinele cu nuci si condimente vrac.
Dupa ce am cumparat de prea multe ori alune rancede, am descoperit unele foarte proaspete si bune la Mega Image. Sunt si la un pret foarte ok , comparativ cu ce am mai gasit (usor sub 100 ron/kg) si datorita lor am observat ce ar trebui sa caut la alune/nuci, pentru a ma asigura ca sunt proaspete. In primul rand au pielita de deasupra aproape intacta, de o culoare maro deschis, fara pete sau zone care par “roase”. Apoi, termenul de garantie este pana in august anul viitor, lucru din care am dedus ca au fost ambalate anul acesta in august, deci destul de recent. In concluzie, aceste doua lucruri vor fi obligatorii de bifat pe viitor, cand voi cumpara alune sau nuci: aspectul si termenul de expirare. Sigur ca e ideal sa le cumperi in coaja si sa le desfaci cand ai nevoie, dar cine are chef si timp sa faca asta de fiecare data? Tot la Mega am gasit si niste nuci pecan si de macadamia foarte proaspete si gustoase. Cel putin cele de macadamia sunt foarte sensibile si rancezesc destul de usor, dar acestea erau impecabile. Cele mai bune pe care le-am mancat pana acum. Le-am luat crude, dar le-am prajit usor in tigaie, cu putina sare. La fel ca la alune, aveau termenul de ambalare cu 1-2 luni inainte de momentul cumpararii si aratau foarte bine, erau intregi si usor lucioase.
Andrada says
Am pregatit aceste bomboane zilele trecute si pentru ca nu mai aveam suficiente stafide, am adaugat si prune uscate. Rezultatul a fost uimitor. Simplu si delicios. E deja a treia reteta pe care o incerc de pe blogul tau si cu siguranta vor urma multe altele. Iti multumesc.
Andreea says
Andrada, ce idee buna cu prunele! Iti multumesc si eu ca incerci retetele si te astept cu impresii daca mai testezi si altceva.