N-am simtit nevoia unui aparat de waffles in viata mea pana cand am inceput diversificarea Petrei. Incepusem sa vad retete baby friendly de waffles care mai de care mai inventive si care mi se pareau geniale pentru mic dejun, o gustare sau chiar cina. Asa ca am inceput sa fac research pentru un aparat de waffles potrivit pentru nevoile mele. In principal imi doream unul cu placi dreptunghiulare, detasabile si nu voiam sa investesc foarte mult, pentru ca nu stiam daca ma va prinde ‘microbul’ si chiar il voi folosi de mai mult de 3 ori (cum am facut cu sandwich makerul). Pana la urma am gasit un aparat de waffles cum mi-l doream la Kaufland si am inceput experimentele.
Am ajuns la o reteta de baza de aluat, in care adaug tot felul de ingrediente: mere sau pere rase, branza de vaci, cascaval sau cheddar, spanac, ceapa verde, patrunjel, obtinand astfel variante ‘dulci’ sau sarate. De multe ori nu pun nimic in aluat si servesc wafele cu sirop de artar sau miere si fructe. Varianta mea preferata din ce am incercat pana acum este cea cu mar ras. Pur si simplu mi se par geniale! Dar si cele cu cheddar si putina ceapa verde sunt dementiale. De multe ori impart aluatul in doua sau trei portii si pun in fiecare ingrediente diferite, de obicei fac o portie simpla, una sarata si una ‘dulce’. Cele din poza de mai jos sunt (de sus in jos) cu: cheddar, spanac si ceapa verde, simple cu sirop de artar si fructe si cu mere rase.
Pot confirma ca ‘microbul’ m-a prins si cred ca va mai tine o perioada lunga, asa ca e foarte posibil ca la un moment dat sa fac si un upgrade la un aparat ceva mai performant, dar pana acum am fost foarte multumita de cum mi-au iesit wafele. O singura data am obtinut niste wafe care nu s-au rumenit deloc, dar atunci am folosit o alta reteta si aluatul era mai lichid. De atunci am folosit doar reteta pe care v-o las aici.
- 2 oua
- 200 gr chefir (sau alt iaurt mai lichid)
- 50 gr unt
- 160 gr faina
- ½ lingurita de praf de copt
- mere/ pere rase
- scortisoara
- branza de vaci/ ricotta
- cheddar/ cascaval
- bacon
- dovlecei rasi si bine scursi
- ceapa verde
- spanac
- ardei gras
- patrunjel/ marar
- Se incalzeste aparatul de waffles.
- Se topeste untul.
- Se bat ouale, se adauga chefirul si se omogenizeaza.
- Se toarna untul topit peste amestecul de oua, amestecand in continuu. Se patreaza o lingura de unt topit pentru a unge placile aparatului.
- Se adauga faina si praful de copt si se amesteca pana se obtine un aluat gros. In functie de cat de lichid este iaurtul, e posibil sa aveti nevoie de mai multa sau mai putina faina.
- Se pot coace wafe simple din acest aluat sau se pot adauga alte ingrediente: un mar/ o para rasa si scortisoara, 20-30 gr de cascaval cu un fir de ceapa verde si marar, spanac crud tocat marunt sau cateva bucatele de bacon.
- Se ung placile aparatului de waffles cu putin unt si se toarna cate 2-3 linguri de aluat in fiecare placa. Se inchide aparatul si se coc wafele cat timp este indicat in manualul aparatului. La al meu dureaza cam 6 minute.
- Wafele se pot servi cu topping de fructe proaspete si sirop de artar sau miere.
Simona Tirca says
Mi au ieșit f bune in varianta cu mar ras. Demențiale cu sirop de arțar. Data viitoare incerc si cu ceva brânză.
Mulțumesc!
Andreea says
Cu placere! Ma bucur ca ti-au placut! Cele cu mere sunt preferatele mele :).
Laura says
Pot folosi orice tip de faina?
Mulțumesc! 🤗
Andreea says
Buna, Laura! Da, merge orice tip de faina.
Elena says
Buna! Ce aparat de waffles folosesti? Eu am
Unul care lipeste :(. Multumesc frumos!
Andreea says
Buna! Am un sandwich maker 3 in 1 de la Kaufland, marca Switch On. AI incercat mai multe retete? Ai uns placile cu unt? Lipeste si asa?
AMELIA STANESCU says
Buna! Se poate adauga si discard de la maia -in cazul meu este fara gluten maiaua? Nu stiu daca ar mai trebui praful de copt in situatia asta..
Multumesc f mult!
Andreea says
Se poate adauga, da. In functie de cantitate, daca e necesar, cred ca va fi nevoie sa mai completezi si cu putina faina, sa nu devina prea lichid aluatul. Praful de copt se va folosi chiar daca pui discard.
Lavinia says
Salut, Andreea! Oare se poate face compoziția de cu seară si pregatite a 2a zi dimineața? Ar avea ceva? Mulțumesc!
Andreea says
Buna, Lavinia! Nu recomand, deoarece nu stiu cum se comporta praful de copt, daca mai are efect dupa ce sta atat in aluat.
Diana says
Geniale. Familia mea le cere cel putin o data pe saptamana!
Dulci sau sarate, facem cantitate dubla mereu.
Andreea says
Ma bucur mult ca va plac!
Anamaria Fara says
Sunt delicioase, rapide, pufoase, pe gustul celor mici. Întotdeauna ies perfect după reteta asta și ma scot mereu din impas. Copiii sunt mega încântați atât de procesul de pregătire cât și de rezultat. Mulțumim!
Andreea says
Ma bucur tare mult ca va plac!
Marina says
Am incercat de vreo 4 ori. 2 dati cu lapte batut ca asta aveam si au iesit acceptabile. A treia oara cu chefir si erau mai okay. Dar a patra oara am incercat cu chefir, am pus 2 lingurite de praf de copt (e unul fara gluten), am batut spuma albusurile si le-am incorporat la final. Pentru mine asa a mers cel mai bine. Poate faina nu e buna in cazul meu, dar initial nu mergea ceva si nu erau asa aerate cum imi doream.
Multumesc mult pentru reteta!
Andreea says
Cu drag! Ma bucur ca ai gasit varianta potrivita pentru tine.
Monica Dascalu says
Au ieșit incredibil de bine. In varianta cu cașcaval și chimen. Mulțumesc pentru rețetă.🤗
Andreea says
Suna tare bine! Ma bucur ca ti-au placut!
Violeta says
Foarte bune!
Am făcut pizza waffle.
Nu am apucat sa fac poze ca s-au mâncat imediat
Andreea says
Ma bucur ca v-au placut!
Miruna says
Multumesc!!! Am incercat vreo 7 retete de pe diferite bloguri americane. Niciuna nu a fost spectaculooasa. Cum de nu m-am gandit sa intru la Taste Bazaar din prima!?
Andreea says
Ce dragut! Ma bucur mult ca ti-au placut!