• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Tort cu mousse de castane si ciocolata

28/12/2011 By Andreea 9 Comments

Ca sa terminam cu gratie acest an, inchei seria postarilor pe 2011 cu acest tort pe care l-am facut in ajunul Craciunului si din care vom mai manca probabil si anul viitor, pentru ca vreo 4 felii intra la congelator :). E prima oara cand incerc asta, deci sa vedem ce iese :P.
Si de data asta m-am inspirat dintr-o reteta de pe Good Food doar ca am adaptat-o in functie de ingredientele pe care le-am avut.
Daca aveti nevoie de o reteta de tort pentru o petrecere cum e cea de sfarsit de an, v-o recomand cu drag pe aceasta :).

tort cu mousse de castane si ciocolata

Am folosit pentru blat:
50 grame unt topit la bain-marie
3 oua
85 gr zahar
40 gr faina alba
40 gr cacao

iar pentru mousse:
250 gr piure de castane (am luat un pachet din Cora, din congelatorul cu inghetata si foietaje)
2 oua (galbenusuri separate de albusuri)
180 gr ciocolata neagra Kandia 75% cacao
6 linguri cu varf de smantana Albalact 12% grasime
200 ml smantana pentru frisca La Dorna

Cuptorul l-am incalzit la 180 – 200 grade si intr-o tava de tort cu inel detasabil am asezat o bucata de hartie de copt, taiata dupa forma tavii.
Cu un mixer am amestecat bine cele 3 oua cu zaharul pana s-a format o crema deschisa la culoare (cam 5 minute) peste care am cernut faina si cacaoa. Am adaugat untul si am amestecat usor cu o lingura. Aluatul l-am turnat in tava iar tava a intrat in cuptor pentru vreo 20 de minute pana cand blatul s-a intarit si a crescut putin. Daca o scobitoare introdusa in blat iese uscata, atunci el e gata. L-am lasat apoi la racit.

Pentru crema am amestecat cu blenderul piureul de castane cu galbenusurile pana s-au omogenizat. Am topit ciocolata la bain marie si tinand-o pe foc am adaugat smantana si am invartit bine crema cu o lingura dupa care am adaugat-o in compozitia de castane. A intrat apoi si frisca pe care o batusem bine cu mixerul.
Intr-un castron am batut albusurile spuma si apoi le-am inclus in crema, foarte usor, cu o spatula de silicon.
Am turnat crema de ciocolata peste blat si am bagat tava la frigider peste noapte.

tort cu mousse de castane si ciocolata

Initial mi s-a parut cam ciudat faptul ca se folosesc oua necoapte in compozitie, dar va asigur ca gustul este foarte bun si ca nu va afecteaza in nici un fel daca ouale sunt proaspete. Eu azi sunt la a treia portie :).
Daca nu gasiti piure de castane, puteti folosi castane fierte (se gasesc la Carrefour si Auchan) pe care le puteti pasa cu un blender. Totusi, va trebui sa mai adaugati putin zahar (2-3 linguri) si cateva picaturi de esenta de rom, pentru ca piureul e indulcit si aromat.
Gustul de ciocolata e destul de puternic, asa ca, daca nu sunteti mare fani ai ciocolatei amarui, puteti folosi ciocolata cu lapte sau puteti sa va limitati la jumatate din cantitatea de ciocolata.

In rest, pe mine textura tortului m-a cucerit. E cam la fel ca cea a triple chocolate mousse-ului dar nu la fel de tare, pentru ca nu are gelatina. Dar sunt mult mai incantata de varianta asta. Sigur voi mai folosi crema si la alte prajituri.

Pentru ca de maine parasesc Bucurestiul si ma indrept catre munte si zapada, va doresc un an nou fericit si distractie placuta, oriunde v-ati afla! 🙂

Save

Articole asemanatoare:

  • Tort de ciocolata si crema de cafeaTort de ciocolata si crema de cafea
  • Tort de ciocolata cu maia si crema de alune (fara lactate)Tort de ciocolata cu maia si crema de alune (fara lactate)
  • Tort cu cirese si ciocolataTort cu cirese si ciocolata
  • Tort de ciocolată cu mureTort de ciocolată cu mure

Filed Under: desert, retete Tagged With: castane, ciocolata, desert, tort

Previous Post: « Terina de somon
Next Post: Dorada in pesto de caju cu salata thailandeza cu cocos si fructul pasiunii »

Reader Interactions

Comments

  1. Antonina S. says

    28/12/2011 at 9:45 pm

    Wow cred ca-i dementiala combinatia!! Blatul il stiu, o consistenta moale initial, iar dupa coacere umeda, fix pe gustul meu, dar cu mousse-ul m-ai dat gata.. mai ales ca-s innebunita dupa castane! Il voi prepara si eu! Te pupic

    Reply
  2. Brindusa says

    29/12/2011 at 6:37 pm

    Andreea, iti doresc sa ai un An Nou cu dragoste si sanatate. La multi ani!

    Reply
  3. Delicioasa says

    30/12/2011 at 10:38 am

    Aaaah, ciocolata 🙂 La multi ani si petrecere frumoasa, draga mea!

    Reply
  4. Zazuza's Gulaschsuppe says

    04/01/2012 at 5:52 pm

    tu nu stii ce am cumparat eu din cauza (sau mai bine zis datorita :)) ) retetei tale! un piure de castane ultracalifragilistic de bun! la multi aaaaaaaaaaani!

    Reply
  5. Andreea says

    04/01/2012 at 9:07 pm

    la multi ani fetelor! ma bucur mult ca va place! 🙂
    Zazu, am mancat la sighisoara un desert din piure de castane cu rom si frisca pe deasupra, care a fost delicios! deci iti recomand putina frisca daca a mai ramas piure :))

    Reply
  6. Emily says

    07/01/2012 at 10:05 pm

    superb tort! imi place tare mult spuma de castane! Te pup

    Reply
  7. Anonymous says

    29/01/2014 at 7:31 am

    buna ziua❗️am o intrebare,ce diametru avea tava pentru blat? Multumesc 😃

    Reply
    • Andreea says

      02/02/2014 at 8:56 am

      Tava are diametrul de 26 cm.

      Reply
  8. Anonymous says

    29/01/2014 at 7:33 am

    Buna ziua❗️am o intrebare, ce diametru avea tava pentru blat? Vreau sa il fac de ziua mea ! Multumesc

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Din nou la Barcelona

Cu bazaarul in vacanta: Atena – partea a doua

Mai multe calatorii →

Deserturi

Prajitura cu nuci si glazura de galbenus (P)

Briose in dar :)

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Quesadilla cu avocado si ou

Unt de migdale

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Biscuiți cu parmezan și mac

Chec aperitiv

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Tartă cu praz și ciuperci

Pui cu portocale și ierburi aromatice

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2023 · Taste Bazaar ·