Ca sa terminam cu gratie acest an, inchei seria postarilor pe 2011 cu acest tort pe care l-am facut in ajunul Craciunului si din care vom mai manca probabil si anul viitor, pentru ca vreo 4 felii intra la congelator :). E prima oara cand incerc asta, deci sa vedem ce iese :P.
Si de data asta m-am inspirat dintr-o reteta de pe Good Food doar ca am adaptat-o in functie de ingredientele pe care le-am avut.
Daca aveti nevoie de o reteta de tort pentru o petrecere cum e cea de sfarsit de an, v-o recomand cu drag pe aceasta :).
Am folosit pentru blat:
50 grame unt topit la bain-marie
3 oua
85 gr zahar
40 gr faina alba
40 gr cacao
iar pentru mousse:
250 gr piure de castane (am luat un pachet din Cora, din congelatorul cu inghetata si foietaje)
2 oua (galbenusuri separate de albusuri)
180 gr ciocolata neagra Kandia 75% cacao
6 linguri cu varf de smantana Albalact 12% grasime
200 ml smantana pentru frisca La Dorna
Cuptorul l-am incalzit la 180 – 200 grade si intr-o tava de tort cu inel detasabil am asezat o bucata de hartie de copt, taiata dupa forma tavii.
Cu un mixer am amestecat bine cele 3 oua cu zaharul pana s-a format o crema deschisa la culoare (cam 5 minute) peste care am cernut faina si cacaoa. Am adaugat untul si am amestecat usor cu o lingura. Aluatul l-am turnat in tava iar tava a intrat in cuptor pentru vreo 20 de minute pana cand blatul s-a intarit si a crescut putin. Daca o scobitoare introdusa in blat iese uscata, atunci el e gata. L-am lasat apoi la racit.
Pentru crema am amestecat cu blenderul piureul de castane cu galbenusurile pana s-au omogenizat. Am topit ciocolata la bain marie si tinand-o pe foc am adaugat smantana si am invartit bine crema cu o lingura dupa care am adaugat-o in compozitia de castane. A intrat apoi si frisca pe care o batusem bine cu mixerul.
Intr-un castron am batut albusurile spuma si apoi le-am inclus in crema, foarte usor, cu o spatula de silicon.
Am turnat crema de ciocolata peste blat si am bagat tava la frigider peste noapte.
Initial mi s-a parut cam ciudat faptul ca se folosesc oua necoapte in compozitie, dar va asigur ca gustul este foarte bun si ca nu va afecteaza in nici un fel daca ouale sunt proaspete. Eu azi sunt la a treia portie :).
Daca nu gasiti piure de castane, puteti folosi castane fierte (se gasesc la Carrefour si Auchan) pe care le puteti pasa cu un blender. Totusi, va trebui sa mai adaugati putin zahar (2-3 linguri) si cateva picaturi de esenta de rom, pentru ca piureul e indulcit si aromat.
Gustul de ciocolata e destul de puternic, asa ca, daca nu sunteti mare fani ai ciocolatei amarui, puteti folosi ciocolata cu lapte sau puteti sa va limitati la jumatate din cantitatea de ciocolata.
In rest, pe mine textura tortului m-a cucerit. E cam la fel ca cea a triple chocolate mousse-ului dar nu la fel de tare, pentru ca nu are gelatina. Dar sunt mult mai incantata de varianta asta. Sigur voi mai folosi crema si la alte prajituri.
Pentru ca de maine parasesc Bucurestiul si ma indrept catre munte si zapada, va doresc un an nou fericit si distractie placuta, oriunde v-ati afla! 🙂
Antonina S. says
Wow cred ca-i dementiala combinatia!! Blatul il stiu, o consistenta moale initial, iar dupa coacere umeda, fix pe gustul meu, dar cu mousse-ul m-ai dat gata.. mai ales ca-s innebunita dupa castane! Il voi prepara si eu! Te pupic
Brindusa says
Andreea, iti doresc sa ai un An Nou cu dragoste si sanatate. La multi ani!
Delicioasa says
Aaaah, ciocolata 🙂 La multi ani si petrecere frumoasa, draga mea!
Zazuza's Gulaschsuppe says
tu nu stii ce am cumparat eu din cauza (sau mai bine zis datorita :)) ) retetei tale! un piure de castane ultracalifragilistic de bun! la multi aaaaaaaaaaani!
Andreea says
la multi ani fetelor! ma bucur mult ca va place! 🙂
Zazu, am mancat la sighisoara un desert din piure de castane cu rom si frisca pe deasupra, care a fost delicios! deci iti recomand putina frisca daca a mai ramas piure :))
Emily says
superb tort! imi place tare mult spuma de castane! Te pup
Anonymous says
buna ziua❗️am o intrebare,ce diametru avea tava pentru blat? Multumesc 😃
Andreea says
Tava are diametrul de 26 cm.
Anonymous says
Buna ziua❗️am o intrebare, ce diametru avea tava pentru blat? Vreau sa il fac de ziua mea ! Multumesc