• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Pancakes cu maia

10/11/2012 By Andreea 10 Comments

Duminica trecuta am participat la atelierul de initiere in painea cu maia sustinut de Codruta la Bucuresti. M-am bucurat atat tare ca a venit si aici sa tina cursuri incat m-am inscris imediat ce am aflat.
Despre ce am facut la atelier va voi povesti in curand, insa pana atunci va scriu o reteta pe care am incercat-o azi si care mi-a placut tare mult.

La sfarsitul atelierului Codruta impreuna cu fetele de la De-a Brutaria ne-au pregatit cate o punguta in care am avut si o portie de maia. M-am bucurat tare mult ca in sfarsit aveam si eu maia din care puteam sa fac propria mea paine de casa.

Maiaua (asa cum o pastrez eu, la frigider), trebuie hranita de doua ori pe saptamana. Asta inseamna ca se ia o cantitate mica din maiaua pastrata la rece (20 gr) peste care se pune o cantitate de apa si faina (in cazul meu 60 si 60 de grame). Restul maielei trebuie aruncata.

Citisem ca unora le e greu sa arunce maiaua si nu intelegeam exact cum vine asta. Nu mi se parea asa greu. Pana cand a trebuit sa arunc eu din maiaua mea crescuta frumos si ingrijita :(. Da, e destul de greu sa vezi ca din 50-60 de grame de maia, trebuie sa arunci mai mult de jumatate.
Asa ca nici nu am stat pe ganduri si am hotarat sa folosesc maiaua “de aruncat” intr-o reteta de pancakes.

pancakes cu maia

Planuiam sa fac o paine azi, asa ca vineri dimineata am hranit maiaua si am ramas cu aproximativ 50 gr de maia pe care trebuia sa o arunc. Am pus-o intr-un pahar acoperit la frigider. Vineri seara trebuia sa iau din maiaua mama, hranita de dimineata, doar 10 gr pentru reteta de paine.  Am pastrat 3 linguri de maia pentru a o hrani in continuare  si mi-au mai ramas inca 50 de grame.
 Am gasit la Joy the baker o reteta pe care am adaptat-o la cantitatea de maia pe care am avut-o eu, adica 100 de grame.
   
Vineri seara am amestecat cele 100 de grame de maia cu 160 grame de apa calduta si 250 de grame de faina alba. Am lasat castronul (acoperit cu folie alimentara) la temperatura camerei.
Asa arata aluatul amestecat seara:

aluat pancakes cu maia seara
Iar asa arata de dimineata:

aluat pancakes cu maia dimineata

Azi dimineata am batut un ou cu 70 de ml de lapte, jumatate de lingurita de sare, jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu, o lingura de ulei de rapita (se poate folosi ulei de floarea soarelui) si o lingura de zahar brun. Am turnat totul peste amestecul cu maia si am amestecat bine cu o lingura. Dupa ce s-a omogenizat aluatul, l-am lasat sa se odihneasca 5 minute.

Am incins o tigaie non-aderenta si am uns-o cu un servet de hartie, cu o picatura de ulei.

Am turnat in tigaie cate doua linguri de aluat pentru fiecare clatita. Ele trebuie intoarse cand pe suprafata cruda apar bule de aer care se sparg. La inceput acest lucru se intampla cam dupa 1-2 minute, insa dupa ce tigaia se mai incinge, bulele apar si dupa 30 de secunde. Atunci, clatita trebuie intoarsa si e gata dupa inca 1-2 minute. Trebuie sa verificati sa fie rumena. 

Aici vedeti o clatita abia intoarsa si una ce trebuie intoarsa :):

pancakes in tigaie

 Mi-au iesit 12 clatite medii din care au mai ramas pana la ora asta vreo 3 :). Au fost delicioase cu dulceata de afine. Pufoase, dar un pic mai gumoase ca cele clasice, insa cu un gust mai puternic de…clatita :).

  pancakes cu maia_afine

Chiar daca nu faceti paine, puteti incerca sa faceti maia dupa indicatiile Codrutei ca sa incercati aceste pancakes. Eu cred ca merita :). In plus, e destul de palpitant sa hranesti un organism viu si sa vezi cum creste din putina faina si apa :).
Pe mine m-a prins microbul painii cu maia si chiar acum in timp ce scriu, am la dospit o paine cu seminte ce deja miroase absolut superb!
Mai multe despre ea, in curand. Pana atunci, rasfatati-va cu niste pancakes!

Pancakes cu maia
 
Print
Timp de preparare
15 mins
Timp de gatire
30 mins
Timp total
45 mins
 
Portii: 12
Ingrediente
  • 100 gr maia hidratare 100%
  • 160 gr apa calduta
  • 250 gr faina alba
  • un ou
  • 70 ml lapte
  • ½ lingurita sare
  • ½ lingurita bicarbonat de sodiu
  • o lingura de ulei vegetal
  • o lingura de zahar brun
Preparare
  1. Cu o seara inainte de a face pancakes, amesteca intr-un castron maiaua, apa si faina. Acopera castronul si lasa-l la temperatura camerei peste noapte.
  2. A doua zi, amesteca oul cu laptele, sarea, bicarbonatul, uleiul si zaharul. Toarna lichidul peste aluat. Amesteca bine cu o lingura si lasa-l sa se odihneasca timp de 5 minute.
  3. Incinge o tigaie non aderenta si unge-o cu putin ulei.
  4. Pentru fiecare clatita, toarna cate doua linguri de compozitie in tava si cand apar bule mici de aer, pe suprafata, intoarce clatita pe cealalta parte pentru 1-2 minute. E gata cand e rumena pe ambele parti.
3.5.3226

Save

Save

Articole asemanatoare:

  • PancakesPancakes
  • Pancakes din banane si ouPancakes din banane si ou
  • Tort de ciocolata cu maia si crema de alune (fara lactate)Tort de ciocolata cu maia si crema de alune (fara lactate)
  • Mic dejun sanatos: budinca raw de cacaoMic dejun sanatos: budinca raw de cacao

Filed Under: mic dejun, retete Tagged With: desert, maia, mic-dejun, pancakes

Previous Post: « Hribi la gratar cu quinoa si broccoli
Next Post: Petrecere cu ciocolata »

Reader Interactions

Comments

  1. prajituricisialtedulciuri says

    10/11/2012 at 1:15 pm

    Cred ca a venit vremea sa-mi fac si eu maia.Asa-i ca gustul e altul?

    Reply
  2. Andreea says

    11/11/2012 at 9:38 am

    Dana,eu te incurajez :). Dupa ce am citit posturile Codrutei despre cum se face maiaua chiar eram increzatoare.
    Acum nu mi-ar fi teama sa o incerc de la zero.
    Gustul e intr-adevar altul. Au un gust mai pronuntat de clatita obisnuita iar textura e putin diferita.
    As vrea sa incerc data viitoare sa fac si fara bicarbonat, ca sa vad daca ies la fel. Dar pana acum am gasit retete doar cu bicarbonat si n-am vrut sa risc de la primele :).

    Reply
    • Dan says

      29/06/2020 at 7:55 am

      Am facut eu cu jumătate din cantitatea de bicarbonat (adică 1/4 de linguriță), deși puteam sa nu pun defel. Ar fi ieșit bine și așa. Data viitoare probabil că nu voi mai pune dacă nu e cazul (deși bicarbonatul e o chestie total benignă). Secretul e sa iei din maiaua aruncată recent, de deasupra borcanului in care stochezi restul rămas de la hrăniri. Sau sa nu folosești in orice astfel de rețetă decît maia rămasă de curînd, nu mai mult de 3 zile. Seara am pus aluatul cum scrie la rețetă și dimineața mi se mai mult decît dublase, plin de bule. Adică era o chestie foarte activă. Am pus bicarbonatul acela așa, din respect pentru rețetă.

      Reply
      • Andreea says

        04/07/2020 at 8:54 pm

        Multumesc pentru feedback, Dan!

        Reply
  3. Crina says

    09/04/2020 at 10:06 am

    Buna ziua,
    Imi puteti spune va rog cum as putea adapta reteta sa fie de post? Laptele l-as inlocui cu lapte de soia, insa oul?
    Va multumesc

    Reply
    • Andreea says

      27/05/2020 at 9:18 pm

      Din pacate nu am incercat o varianta vegana. Cred ca cel mai usor ar fi sa cauti pe net direct o reteta de post.

      Reply
  4. Alice says

    02/08/2020 at 8:12 am

    Eu am înlocuit laptele cu lapte de ovăz și oul cu o lingura de semințe de in măcinate plus inca 3 linguri de lapte de ovăz. Au ieșit bune.

    Reply
    • Andreea says

      01/12/2020 at 1:09 pm

      Bine de stiu, multumesc de pont!

      Reply
  5. Simona says

    05/03/2021 at 3:24 pm

    Buna, imi poti spune te rog cam cat am putea pastra discard-ul la frigider? Dupa cat timp il aruncam? Nu stiu cat este ok sa il folosesc. Merci mult.

    Reply
    • Andreea says

      10/03/2021 at 5:36 pm

      Hmm..nu cred ca e o perioada anume. Dar eu nu il mai folosesc daca miroase foarte puternic a acru si a prins pelicula negricioasa deasupra.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Arome si soare din Sicilia

Cu bazaarul in vacanta: Prin Cluj

Mai multe calatorii →

Deserturi

Chocolate chip cookies

Rulada de bezea cu crema de vanilie si zmeura (P)

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Scones cu afine

Pancakes

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Biscuiți cu parmezan și mac

Chec aperitiv

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Pui cu portocale și ierburi aromatice

Pui cacciatore cu dovleac

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2023 · Taste Bazaar ·