Duminica trecuta am participat la atelierul de initiere in painea cu maia sustinut de Codruta la Bucuresti. M-am bucurat atat tare ca a venit si aici sa tina cursuri incat m-am inscris imediat ce am aflat.
Despre ce am facut la atelier va voi povesti in curand, insa pana atunci va scriu o reteta pe care am incercat-o azi si care mi-a placut tare mult.
La sfarsitul atelierului Codruta impreuna cu fetele de la De-a Brutaria ne-au pregatit cate o punguta in care am avut si o portie de maia. M-am bucurat tare mult ca in sfarsit aveam si eu maia din care puteam sa fac propria mea paine de casa.
Maiaua (asa cum o pastrez eu, la frigider), trebuie hranita de doua ori pe saptamana. Asta inseamna ca se ia o cantitate mica din maiaua pastrata la rece (20 gr) peste care se pune o cantitate de apa si faina (in cazul meu 60 si 60 de grame). Restul maielei trebuie aruncata.
Citisem ca unora le e greu sa arunce maiaua si nu intelegeam exact cum vine asta. Nu mi se parea asa greu. Pana cand a trebuit sa arunc eu din maiaua mea crescuta frumos si ingrijita :(. Da, e destul de greu sa vezi ca din 50-60 de grame de maia, trebuie sa arunci mai mult de jumatate.
Asa ca nici nu am stat pe ganduri si am hotarat sa folosesc maiaua “de aruncat” intr-o reteta de pancakes.
Planuiam sa fac o paine azi, asa ca vineri dimineata am hranit maiaua si am ramas cu aproximativ 50 gr de maia pe care trebuia sa o arunc. Am pus-o intr-un pahar acoperit la frigider. Vineri seara trebuia sa iau din maiaua mama, hranita de dimineata, doar 10 gr pentru reteta de paine. Am pastrat 3 linguri de maia pentru a o hrani in continuare si mi-au mai ramas inca 50 de grame.
Am gasit la Joy the baker o reteta pe care am adaptat-o la cantitatea de maia pe care am avut-o eu, adica 100 de grame.
Vineri seara am amestecat cele 100 de grame de maia cu 160 grame de apa calduta si 250 de grame de faina alba. Am lasat castronul (acoperit cu folie alimentara) la temperatura camerei.
Asa arata aluatul amestecat seara:
Azi dimineata am batut un ou cu 70 de ml de lapte, jumatate de lingurita de sare, jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu, o lingura de ulei de rapita (se poate folosi ulei de floarea soarelui) si o lingura de zahar brun. Am turnat totul peste amestecul cu maia si am amestecat bine cu o lingura. Dupa ce s-a omogenizat aluatul, l-am lasat sa se odihneasca 5 minute.
Am incins o tigaie non-aderenta si am uns-o cu un servet de hartie, cu o picatura de ulei.
Am turnat in tigaie cate doua linguri de aluat pentru fiecare clatita. Ele trebuie intoarse cand pe suprafata cruda apar bule de aer care se sparg. La inceput acest lucru se intampla cam dupa 1-2 minute, insa dupa ce tigaia se mai incinge, bulele apar si dupa 30 de secunde. Atunci, clatita trebuie intoarsa si e gata dupa inca 1-2 minute. Trebuie sa verificati sa fie rumena.
Aici vedeti o clatita abia intoarsa si una ce trebuie intoarsa :):
Pe mine m-a prins microbul painii cu maia si chiar acum in timp ce scriu, am la dospit o paine cu seminte ce deja miroase absolut superb!
Mai multe despre ea, in curand. Pana atunci, rasfatati-va cu niste pancakes!
- 100 gr maia hidratare 100%
- 160 gr apa calduta
- 250 gr faina alba
- un ou
- 70 ml lapte
- ½ lingurita sare
- ½ lingurita bicarbonat de sodiu
- o lingura de ulei vegetal
- o lingura de zahar brun
- Cu o seara inainte de a face pancakes, amesteca intr-un castron maiaua, apa si faina. Acopera castronul si lasa-l la temperatura camerei peste noapte.
- A doua zi, amesteca oul cu laptele, sarea, bicarbonatul, uleiul si zaharul. Toarna lichidul peste aluat. Amesteca bine cu o lingura si lasa-l sa se odihneasca timp de 5 minute.
- Incinge o tigaie non aderenta si unge-o cu putin ulei.
- Pentru fiecare clatita, toarna cate doua linguri de compozitie in tava si cand apar bule mici de aer, pe suprafata, intoarce clatita pe cealalta parte pentru 1-2 minute. E gata cand e rumena pe ambele parti.
prajituricisialtedulciuri says
Cred ca a venit vremea sa-mi fac si eu maia.Asa-i ca gustul e altul?
Andreea says
Dana,eu te incurajez :). Dupa ce am citit posturile Codrutei despre cum se face maiaua chiar eram increzatoare.
Acum nu mi-ar fi teama sa o incerc de la zero.
Gustul e intr-adevar altul. Au un gust mai pronuntat de clatita obisnuita iar textura e putin diferita.
As vrea sa incerc data viitoare sa fac si fara bicarbonat, ca sa vad daca ies la fel. Dar pana acum am gasit retete doar cu bicarbonat si n-am vrut sa risc de la primele :).
Dan says
Am facut eu cu jumătate din cantitatea de bicarbonat (adică 1/4 de linguriță), deși puteam sa nu pun defel. Ar fi ieșit bine și așa. Data viitoare probabil că nu voi mai pune dacă nu e cazul (deși bicarbonatul e o chestie total benignă). Secretul e sa iei din maiaua aruncată recent, de deasupra borcanului in care stochezi restul rămas de la hrăniri. Sau sa nu folosești in orice astfel de rețetă decît maia rămasă de curînd, nu mai mult de 3 zile. Seara am pus aluatul cum scrie la rețetă și dimineața mi se mai mult decît dublase, plin de bule. Adică era o chestie foarte activă. Am pus bicarbonatul acela așa, din respect pentru rețetă.
Andreea says
Multumesc pentru feedback, Dan!
Crina says
Buna ziua,
Imi puteti spune va rog cum as putea adapta reteta sa fie de post? Laptele l-as inlocui cu lapte de soia, insa oul?
Va multumesc
Andreea says
Din pacate nu am incercat o varianta vegana. Cred ca cel mai usor ar fi sa cauti pe net direct o reteta de post.
Alice says
Eu am înlocuit laptele cu lapte de ovăz și oul cu o lingura de semințe de in măcinate plus inca 3 linguri de lapte de ovăz. Au ieșit bune.
Andreea says
Bine de stiu, multumesc de pont!
Simona says
Buna, imi poti spune te rog cam cat am putea pastra discard-ul la frigider? Dupa cat timp il aruncam? Nu stiu cat este ok sa il folosesc. Merci mult.
Andreea says
Hmm..nu cred ca e o perioada anume. Dar eu nu il mai folosesc daca miroase foarte puternic a acru si a prins pelicula negricioasa deasupra.