• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • desert
    • bauturi
  • travel
  • Despre
  • Contact

Pancakes cu maia

10/11/2012 By Andreea 8 Comments

Duminica trecuta am participat la atelierul de initiere in painea cu maia sustinut de Codruta la Bucuresti. M-am bucurat atat tare ca a venit si aici sa tina cursuri incat m-am inscris imediat ce am aflat.
Despre ce am facut la atelier va voi povesti in curand, insa pana atunci va scriu o reteta pe care am incercat-o azi si care mi-a placut tare mult.

La sfarsitul atelierului Codruta impreuna cu fetele de la De-a Brutaria ne-au pregatit cate o punguta in care am avut si o portie de maia. M-am bucurat tare mult ca in sfarsit aveam si eu maia din care puteam sa fac propria mea paine de casa.

Maiaua (asa cum o pastrez eu, la frigider), trebuie hranita de doua ori pe saptamana. Asta inseamna ca se ia o cantitate mica din maiaua pastrata la rece (20 gr) peste care se pune o cantitate de apa si faina (in cazul meu 60 si 60 de grame). Restul maielei trebuie aruncata.

Citisem ca unora le e greu sa arunce maiaua si nu intelegeam exact cum vine asta. Nu mi se parea asa greu. Pana cand a trebuit sa arunc eu din maiaua mea crescuta frumos si ingrijita :(. Da, e destul de greu sa vezi ca din 50-60 de grame de maia, trebuie sa arunci mai mult de jumatate.
Asa ca nici nu am stat pe ganduri si am hotarat sa folosesc maiaua “de aruncat” intr-o reteta de pancakes.

pancakes cu maia

Planuiam sa fac o paine azi, asa ca vineri dimineata am hranit maiaua si am ramas cu aproximativ 50 gr de maia pe care trebuia sa o arunc. Am pus-o intr-un pahar acoperit la frigider. Vineri seara trebuia sa iau din maiaua mama, hranita de dimineata, doar 10 gr pentru reteta de paine.  Am pastrat 3 linguri de maia pentru a o hrani in continuare  si mi-au mai ramas inca 50 de grame.
 Am gasit la Joy the baker o reteta pe care am adaptat-o la cantitatea de maia pe care am avut-o eu, adica 100 de grame.
   
Vineri seara am amestecat cele 100 de grame de maia cu 160 grame de apa calduta si 250 de grame de faina alba. Am lasat castronul (acoperit cu folie alimentara) la temperatura camerei.
Asa arata aluatul amestecat seara:

aluat pancakes cu maia seara
Iar asa arata de dimineata:

aluat pancakes cu maia dimineata

Azi dimineata am batut un ou cu 70 de ml de lapte, jumatate de lingurita de sare, jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu, o lingura de ulei de rapita (se poate folosi ulei de floarea soarelui) si o lingura de zahar brun. Am turnat totul peste amestecul cu maia si am amestecat bine cu o lingura. Dupa ce s-a omogenizat aluatul, l-am lasat sa se odihneasca 5 minute.

Am incins o tigaie non-aderenta si am uns-o cu un servet de hartie, cu o picatura de ulei.

Am turnat in tigaie cate doua linguri de aluat pentru fiecare clatita. Ele trebuie intoarse cand pe suprafata cruda apar bule de aer care se sparg. La inceput acest lucru se intampla cam dupa 1-2 minute, insa dupa ce tigaia se mai incinge, bulele apar si dupa 30 de secunde. Atunci, clatita trebuie intoarsa si e gata dupa inca 1-2 minute. Trebuie sa verificati sa fie rumena. 

Aici vedeti o clatita abia intoarsa si una ce trebuie intoarsa :):

pancakes in tigaie

 Mi-au iesit 12 clatite medii din care au mai ramas pana la ora asta vreo 3 :). Au fost delicioase cu dulceata de afine. Pufoase, dar un pic mai gumoase ca cele clasice, insa cu un gust mai puternic de…clatita :).

  pancakes cu maia_afine

Chiar daca nu faceti paine, puteti incerca sa faceti maia dupa indicatiile Codrutei ca sa incercati aceste pancakes. Eu cred ca merita :). In plus, e destul de palpitant sa hranesti un organism viu si sa vezi cum creste din putina faina si apa :).
Pe mine m-a prins microbul painii cu maia si chiar acum in timp ce scriu, am la dospit o paine cu seminte ce deja miroase absolut superb!
Mai multe despre ea, in curand. Pana atunci, rasfatati-va cu niste pancakes!

Pancakes cu maia
 
Print
Timp de preparare
15 mins
Timp de gatire
30 mins
Timp total
45 mins
 
Portii: 12
Ingrediente
  • 100 gr maia hidratare 100%
  • 160 gr apa calduta
  • 250 gr faina alba
  • un ou
  • 70 ml lapte
  • ½ lingurita sare
  • ½ lingurita bicarbonat de sodiu
  • o lingura de ulei vegetal
  • o lingura de zahar brun
Preparare
  1. Cu o seara inainte de a face pancakes, amesteca intr-un castron maiaua, apa si faina. Acopera castronul si lasa-l la temperatura camerei peste noapte.
  2. A doua zi, amesteca oul cu laptele, sarea, bicarbonatul, uleiul si zaharul. Toarna lichidul peste aluat. Amesteca bine cu o lingura si lasa-l sa se odihneasca timp de 5 minute.
  3. Incinge o tigaie non aderenta si unge-o cu putin ulei.
  4. Pentru fiecare clatita, toarna cate doua linguri de compozitie in tava si cand apar bule mici de aer, pe suprafata, intoarce clatita pe cealalta parte pentru 1-2 minute. E gata cand e rumena pe ambele parti.
3.5.3226

Save

Save

Articole asemanatoare:

  • PancakesPancakes
  • Pancakes din banane si ouPancakes din banane si ou
  • Tort de ciocolata cu maia si crema de alune (fara lactate)Tort de ciocolata cu maia si crema de alune (fara lactate)
  • Pancakes cu ricottaPancakes cu ricotta

Filed Under: mic dejun, retete Tagged With: desert, maia, mic-dejun, pancakes

Previous Post: « Hribi la gratar cu quinoa si broccoli
Next Post: Petrecere cu ciocolata »

Reader Interactions

Comments

  1. prajituricisialtedulciuri says

    10/11/2012 at 1:15 pm

    Cred ca a venit vremea sa-mi fac si eu maia.Asa-i ca gustul e altul?

    Reply
  2. Andreea says

    11/11/2012 at 9:38 am

    Dana,eu te incurajez :). Dupa ce am citit posturile Codrutei despre cum se face maiaua chiar eram increzatoare.
    Acum nu mi-ar fi teama sa o incerc de la zero.
    Gustul e intr-adevar altul. Au un gust mai pronuntat de clatita obisnuita iar textura e putin diferita.
    As vrea sa incerc data viitoare sa fac si fara bicarbonat, ca sa vad daca ies la fel. Dar pana acum am gasit retete doar cu bicarbonat si n-am vrut sa risc de la primele :).

    Reply
    • Dan says

      29/06/2020 at 7:55 am

      Am facut eu cu jumătate din cantitatea de bicarbonat (adică 1/4 de linguriță), deși puteam sa nu pun defel. Ar fi ieșit bine și așa. Data viitoare probabil că nu voi mai pune dacă nu e cazul (deși bicarbonatul e o chestie total benignă). Secretul e sa iei din maiaua aruncată recent, de deasupra borcanului in care stochezi restul rămas de la hrăniri. Sau sa nu folosești in orice astfel de rețetă decît maia rămasă de curînd, nu mai mult de 3 zile. Seara am pus aluatul cum scrie la rețetă și dimineața mi se mai mult decît dublase, plin de bule. Adică era o chestie foarte activă. Am pus bicarbonatul acela așa, din respect pentru rețetă.

      Reply
      • Andreea says

        04/07/2020 at 8:54 pm

        Multumesc pentru feedback, Dan!

        Reply
  3. Crina says

    09/04/2020 at 10:06 am

    Buna ziua,
    Imi puteti spune va rog cum as putea adapta reteta sa fie de post? Laptele l-as inlocui cu lapte de soia, insa oul?
    Va multumesc

    Reply
    • Andreea says

      27/05/2020 at 9:18 pm

      Din pacate nu am incercat o varianta vegana. Cred ca cel mai usor ar fi sa cauti pe net direct o reteta de post.

      Reply
  4. Alice says

    02/08/2020 at 8:12 am

    Eu am înlocuit laptele cu lapte de ovăz și oul cu o lingura de semințe de in măcinate plus inca 3 linguri de lapte de ovăz. Au ieșit bune.

    Reply
    • Andreea says

      01/12/2020 at 1:09 pm

      Bine de stiu, multumesc de pont!

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Gaseste mai multa inspiratie pe contul de Instagram

Desert rapid pentru cine nu are timp sau chef de c Desert rapid pentru cine nu are timp sau chef de chestii complicate: tiramisu la pahar.

Eu am avut niște pișcoturi ramase de la tura trecută de tiramisu dar erau prea puține ca să fac o tavă, așa că m-am gândit să pregătesc pahare individuale. N-am folosit nici ouă, dar am adăugat frișcă în cremă. Toată treaba a durat 20 de minute și apoi le-am ținut la rece vreo 3 ore. 

Am făcut cam 250 ml de cafea pe care am amestecat-o cu 2 linguri de lichior de cafea și am lăsat-o la răcit.
Am bătut 200 ml de smântână lichidă, apoi am pus în ea 50 gr de zahăr și 250 gr de mascarpone și o lingură de lichior de cafea. Am mixat până s-a omogenizat crema.
Am rupt pișcoturile (100 gr) în două și le-am înmuiat rapid în cafea. 
Apoi am așezat în pahare un strat de pișcoturi, unul de cremă, niște ciocolată rasă, iar pișcoturi, iar cremă, apoi am pudrat cacao și am mai ras niște ciocolată.
Am băgat paharele la rece vreo 3 ore.
.
.
.
.
.
#tiramisu #tiramisucup #easydessert #nobakedessert #ladyfingers #mascarpone #cocoa #chocolate #inmykitchen
Am făcut din nou focaccia cu maia și concluzia m Am făcut din nou focaccia cu maia și concluzia mea din seara asta a fost că merită să ții o maia chiar și numai pentru rețeta asta pentru că iese fantastic de bună. 
În seara asta am mâncat-o la cină cu niște mezeluri italienești, mozzarella, măsline, anghinare și o salată.
A doua concluzie a serii a fost că am putea mânca asta în fiecare zi 🙈.
Rețeta de focaccia este într-o postare anterioară din feed, doar că de data asta am înjumătățit cantitățile.
.
.
.
.
.
#foccacia #sourdough #sourdoughfocaccia #italiandinner #antipasti #simpledinner #inmykitchen #hereismyfood #comfortfood
Paste super cremoase cu zucchini și sos de roși Paste super cremoase cu zucchini și  sos de roșii cu mascarpone. Ăsta a fost prânzul nostru și aceasta e o rețetă pe care o iubesc pentru că aromele și texturile se îmbină perfect.

Rețeta este pe blog.
.
.
.
.
.
.
.
#pasta #creamypasta #zucchini #mascarpone #vegetarian #lunch #comfortfood #inmykitchen #hereismyfood
Nimic nu spune "te iubesc" ca niște scrambled egg Nimic nu spune "te iubesc" ca niște scrambled eggs în care amesteci până faci febră musculară, nu?😅 Le pui pe un pat de pâine cu maia și avocado, faci și o cafea și jumătate de oră mai târziu, ai cea mai frumoasă declarație de dragoste 🙈.
Voi cu ce mic dejun v-ați început ziua asta romantică?
.
.
.
.
.
#scrambledeggs #breakfast #eggsforbreakfast #avocado #avocadotoast #cherrytomatoes #morningcoffee #valentinesbreakfast
După ce am văzut cât interes a generat clafouti După ce am văzut cât interes a generat clafoutis-ul cu vișine, m-am hotărât să postez rețeta și pe blog. 
Așa că, găsiți link-ul în bio. Acum nu mai aveți niciun motiv să nu îl faceți 😋.
.
.
.
.
.
#clafoutis #sourcherry #quickdessert #inmykitchen #hereismyfood #homemadedessert #easybaking #makeitdelicious #goodmoodfood #shareyourtable
Erau vremuri în care mergeam săptămânal în or Erau vremuri în care mergeam săptămânal în oraș să descoperim noi restaurante sau să mâncăm în locurile noastre preferate. Îmi e tare dor de vremurile alea și îmi era dor să mai pozez și să postez și mâncare făcută de alții 😄.
După muuult timp în care nu am mai mers la restaurant, azi am ajuns în oraș și am mâncat la @anikafriedchicken, un loc despre care auzisem multe lucruri bune. Eu am ales spicy caramel chicken and waffle și a fost excelent, mi-a plăcut mult combinația de gusturi și texturi. 
Mi-ar plăcea să mai merg și în alte locuri noi și să descopăr mâncare bună. Aveți ceva recomandări?
.
.
.
.
.
#friedchicken #waffle #comfortfood #bucharestrestaurants #foodofbucharest #ig_bucharest
Mic dejun de duminică : pancakes cu ricotta, fruc Mic dejun de duminică : pancakes cu ricotta, fructe și sirop de arțar 🥞.
Se spune că odată ce faci pancakes cu ricotta, nu te mai întorci la altă rețetă 😋. 
Cine le-a mai încercat?
Dacă vreți să le testați, găsiți rețeta pe blog.
.
.
.
.
.
#pancakes # ricotta #ricottapancakes #breakfast #brunch #inmykitchen #hereismyfood #myopenkitchen #shareyourtable
Răsfățul de weekend-ul ăsta: tiramisu. Mie nu Răsfățul de weekend-ul ăsta: tiramisu. Mie nu prea îmi place ideea de ouă crude și prefer să fac o variantă de tiramisu cu ouăle tratate termic. Rețeta e pe blog, las link în bio.
Ce am făcut diferit de data asta a fost că am folosit 500 gr de mascarpone și nu am pus frișcă.
Iar când trebuia să pun al doilea strat de cremă, mi-a venit ideea să pun niște coajă de portocale în ea. V-am zis că sunt într-o fază în care aș pune coajă de portocale în orice desert 🙈. 
De menționat este că folosesc mereu coajă de portocale netratate, bio.
Mai sunt fani tiramisu le aici?
.
.
.
.
.
.
#tiramisu #ladyfingers #mascarpone #dessert #desserttime #inmykitchen #cookandtell #nobakedessert
Sunt în căutarea unor rețete simple și gus Sunt în căutarea unor rețete simple și gustoase de mic dejun, pe care să le pot pregăti cu o seară înainte pentru diminețile în care n-am mult timp de gătit. Așa am ajuns și la această rețetă de brioșe cu ovăz, morcovi și stafide, în care n-am pus nici zahăr, nici miere, dar pe care le-am îndulcit cu magiun de mere, deci sunt și baby friendly. 
Ca să economisesc timpul de copt, le-am făcut în Airfryer-ul XXL de la @philipsromania și au fost gata în 14 minute, pentru că nu e nevoie să se preîncălzescă, iar textura a ieșit exact ca a brioselor coapte în cuptor.
Având în vedere că se pregătesc în 20 de minute cu totul, se pot pregăti chiar dimineață, dacă vă doriți brioșe calde la micul dejun, doar să vă pregătiți ingredientele de seara, ca să meargă totul foarte rapid.
Codul "tastebazaar" pentru 15% discount la orice produs de pe site-ul @philipsromania este încă valabil.

Pentru brioșe aveți nevoie de:

2 ouă 
100 gr iaurt grecesc 
2 linguri ulei de măsline (20 gr)
60 gr magiun de mere
30 gr fulgi de ovăz fini
100 gr făină 
o linguriță praf de copt 
1/2 linguriță bicarbonat 
50 gr morcov ras fin
50 gr fructe de pădure congelate (opțional)
30 gr stafide
o linguriță coajă de portocale netratate 
o linguriță scorțișoară

Se amestecă bine ouăle cu iaurtul, uleiul și magiunul de mere. 
Într-un castron se combină făina, praful de copt, bicarbonatul, scorțișoara și fulgii de ovăz. Se adaugă peste ingredientele umede și se omogenizează.
La final se pun în aluat morcovul ras, stafidele, coaja de portocale și fructele de pădure. 
Aluatul se pune în 8 forme de brioșe din silicon și se introduc în coșul Airfryer-ului.
Se pornește programul Bake, se setează temperatura la 190 de grade și se coc brioșele timp de 14 minute.

[AD]
.
.
.
.
.
#muffins #breakfastmuffins #nosugar #babyfriendly #airfryer #airfryerrecipes #acasacuphilips #philipsairfryer
Follow @tastebazaar on Instagram

Cauta pe blog

Calatorii

Gustul Romei

Muntenia brunch la Urlati

Mai multe calatorii →

Deserturi

Clafoutis cu visine

Triple Chocolate Mousse

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Scrambled eggs (oua cremoase)

Smoothie din banana, afine si grapefruit

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Salata cu nuci si clementine

Salata turceasca de morcovi cu iaurt

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Tarta fara crusta cu fasole pastai si carnati

Salata cu grau spelta, porumb si rosii coapte

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2021 · Taste Bazaar ·