Astazi este a treia aniversare a blogului si sunt tare mandra ca am ajuns aici. Ma bucur ca am reusit sa adun o colectie de retete pe placul meu, placute si de multi dintre voi si ca odata cu blogul, creste si pasiunea mea pentru domeniul culinar. Cu cat descopar mai multe lucruri, cu atat experimentez mai mult si inca nu am ajuns sa ma plictisesc in bucatarie. Imi place sa ma uit inapoi si sa vad cum au evoluat gusturile mele, skill-urile de fotografie si pe unde m-am mai plimbat. Zambesc si incerc sa fac un exercitiu de imaginatie si sa prevad cu vor arata urmatorii ani :).
Pana atunci, sa sarbatorim am treilea an de viata in baza(a)r si sa mancam niste tort :).
Am ales de data aceasta o reteta de tort cu morcovi, doar ca mai sanatos decat prima varianta pe care am postat-o chiar la o luna de la deschiderea blogului.
De data asta m-am inspirat din reteta aceasta, dar am adaptat putin blatul si am facut o alta combinatie pentru crema.
E o reteta simpla, cu faina integrala, fara zahar sau unt, dar foarte buna la gust, cu texturi diferite si multe arome placute. Nuci crocante, morcovi moi, merisoare dulci-acrisoare, lamaie, portocale si vanilie. Yummy!
De ce aveti nevoie:
pentru blat
3 oua
2 banane
15 curmale fara samburi
6 linguri de ulei vegetal (cautati unul fara gust specific, cum e cel de floarea soarelui sau de seminte de struguri)
130 gr faina integrala
o lingurita si jumatate de praf de copt
3 lingurite de scortisoara
jumatate de lingurita de nucsoara macinata
un varf de lingurita de cuisoare macinate
4 morcovi medii
50 gr fulgi de nuca de cocos
50 gr miez de nuca taiat grosier
50 gr merisoare deshidratate
pentru crema
200 gr branza mascarpone
150 gr iaurt grecesc
50 gr branza de vaci
3 linguri de miere
o pastaie de vanilie
o lingura de zeama de lamaie
o lingura de coaja de lamaie
o lingura de coaja de portocale
50 gr miez de nuca macinat
Preincalziti cuptorul la 180 de grade. Curatati si radeti morcovii pe razatoarea mare. Intr-un castron, spargeti ouale si mixati-le cateva minute cu un tel sau cu mixerul. Intr-un vas mai inalt, pasati bananele, curmalele si uleiul cu un blender vertical. Intr-un al treilea bol, cerneti faina (adaugati si taratele care raman in sita) si amestecati-o cu scortisoara, nucsoara, cuisoarele, praful de copt si fulgii de nuca de cocos.
In castronul cu oua, adaugati pasta de banane si curmale, amestecul de faina, morcovii, miezul de nuca si merisoarele. Omogenizati si turnati compozitia intr-o tava de 24-26 cm, sau in doua tavi de 19 cm (cum am facut eu), in care ati pus in prealabil hartie de copt. Bagati tava in cuptor timp de 30-40 minute. Verificati blatul cu o scobitoare si cand e gata, scoateti-l din cuptor si lasati-l sa se raceasca in tava timp de 5-10 minute.
Crema se obtine destul de simplu, amestecand cu mixerul toate ingredientele necesare.
Cand blaturile s-au racit complet, se taie in doua straturi si se ung cu crema. La final se mai poate decora cu niste merisoare si cativa fulgi de cocos.
Alexandra Bejan says
Interesanta reteta,dar nu ne inviti si pe noi fans la o degustare?!