Stiti acei biscuiti cu ciocolata perfecti pe care ii tot vedeti in brutarii sau in cafenele? Ei bine, mie mi s-a pus pata pe ei de ceva vreme si imi doream si eu sa fac unii asemanatori, despre care sa pot spune ca sunt ‘cei mai buni biscuiti cu ciocolata’ dar in acelasi timp sa fie usor de facut.
Cautand in special pe bloguri straine, am tot dat de retete care de care mai complicate, cu ingrediente pe care nu le ai mereu la indemana sau care presupuneau o multime de pasi in preparare. Tot ce imi doream eu era un biscuit crocant la suprafata si moale in interior, pe care sa il pot manca alaturi de cafea sau sa il iau la pachet pe drum, pentru o gustare dulce. Am gasit o reteta extrem de simpla si deloc pretentioasa pe BBC Good Food, care a livrat exact rezultatul la care visam. Eu am adaugat deasupra niste fulgi de sare Maldon, care duce acesti biscuiti cu ciocolata la alt nivel. Mi se pare fantastic contrastul pe care il ofera. Biscuitii sunt usor crocanti, dar fragezi in interior, iar ciocolata ramane moale, ca o crema.
Am pus cateva portii de aluat si in congelator, ca atunci cand ma loveste pofta de dulce, doar sa pun cateva bucati la copt si sa am un desert la indemana.
- 120 gr unt la temperatura camerei
- 75 gr zahar brun
- 75 gr zahar alb
- un ou
- o lingurita de extract de vanilie
- 180 gr faina alba
- ½ lingurita de bicarbonat de sodiu
- 150 gr ciocolata neagra
- ¼ lingurita de sare pentru aluat
- ½ lingurita de sare pentru topping (eu am folosit fulgi de sare Maldon)
- Preincalzeste cuptorul la 180 de grade (caldura sus-jos).
- Marunteste ciocolata cu un cutit.
- Amesteca untul cu zaharul alb si zaharul brun, cu un mixer, timp de 5 minute, pana obtii o crema lucioasa.
- Adauga vanilia si oul si mai mixeaza 20 de secunde.
- Adauga faina amestecata cu bicarbonatul, ¼ lingurita de sare si ciocolata. Pastreaza cateva bucati mai mari de ciocolata pentru a o aseza deasupra biscuitilor.
- Amesteca usor aluatul cu o spatula, pana cand devine omogen.
- Portioneaza aluatul cu o lingura pentru inghetata sau o lingura normala. Asaza bilele de aluat pe o tava cu hartie de copt.
- Peste fiecare bila de aluat asaza 2-3 bucati de ciocolata si cativa fulgi de sare.
- Baga tava in cuptor si coace biscuitii timp de 10-12 minute, pana cand se rumenesc usor. Trebuie sa aiba marginile intarite, dar in mijloc inca sa fie moi.
Andreea says
Buna! Daca maresc cantitatea de faima cu 50g, iar pe cea de unt cu vreo 30, qr trebui sa pun 2 ouă? Mersi frumos 🙂
Andreea says
Daca pui doua oua, teoretic ar trebui sa cresti de doua ori toate ingredientele, ca sa pastrezi corect proportiile. E posibil ca un ou in plus la doar 30% faina in plus sa fie prea mult si deci aluatul sa iasa mult prea moale sau sa nu se comporte la fel.
Andreea says
Multumesc. Am facut pana la urma conform cantităților din reteta si au iesit minunat! 🙂 mulțumim pentru reteta
Andreea says
Ma bucur! Cu drag :).
Seila says
Buna! Daca punem Ciocolata cu lapte (e.g. Milka cu lapte) se va topi in cuptor?
Andreea says
Nu se va topi incat sa curga din biscuiti, poti sa folosesti si ciocolata cu lapte.
Denisa says
Buna? La câte grade se pun biscuiții in cuptor?
Andreea says
Buna! Scrie la punctul 1, la 180 de grade :).
Larisa says
Bună !
Pare pot folosi in loc de bicarbonat un pliculeț de praf de copt ?
Mulțumesc !
Andreea says
Da, mi-a scris cineva ca i-a facut cu praf de copt si au iesit bine.
Denisa says
Bună! Am o intrebare, în loc de zahăr brun se poate pune zahăr normal,de două ori aceeași cantitate? Dacă se poate cât mai repede…
Andreea says
Buna! Da, se poate pune zahar alb in locul celui brun.
Lia says
Buna! As vrea sa adaug si cacao in compozitie, influenteaza in vreun fel restul ingredientelor si proportiilor? Din simplu motiv ca iubesc cacaua si as incorpora-o in orice:)). Multumesc!
Andreea says
Nu am incercat cu cacao. Daca vrei sa incerci, cred ca ar trebui sa cresti putin lichidul. Nu stiu sa iti spun cu ce proportii. Poti testa, sau poti cauta o reteta deja testata cu cacao.
Alina-Natalia says
Deliciosi! Cred ca maine mai fac o tava!
Andreea says
Bună Andreea
1.De unde ai luat fulgii de sare Madon ?
2. As putea înlocui ciocolata neagra cu merișoare deshidratate? În cazul acesta cred ca nu își mai are rostul sarea la final..
Andreea says
Sare Maldon se gaseste online, chiar si pe Emag. Eu am luat dintr-un magazin naturist. Poti pune merisoare, da. Daca vrei, poti omite sarea.
Aura says
I-am facut. Nu am citit ca trebuie 2 tipuri de zahar si am pus oricum mai putin -60 de gr. In loc de ciocolata de menaj am pus niste bomboane cu migdale trase in ciocolata si deasupra niste ciocolata de decor. Foarte buni. Poate cu mai mult zahar ar fi iesit mai putin fursecuri si mai mult biscuiti, dar rezultatul este delicios! Multumim!
Andreea says
Ma bucur ca ti-au placut!
Denisa says
Mulțumesc frumos pentru rețetă!
Nu am gustat vreodată biscuiti mai buni decât aceștia, iar copiilor mei le-au plăcut enorm. Sigur voi face aceasta rețetă și data viitoare!
Andreea says
Ma bucur tare mult ca v-au placut, Denisa!
Mardare Ioana-Alexandra says
buna! aș vrea sa fac cantitate dublă, oare este o problema daca pun 200 de grame de ciocolata neagra și 100 de grame de ciocolata cu lapte ???
Andreea says
Nu, nu ar fi o problema.
Ana says
Cam cate procente ciocolata? Am cumpărat de 99°/., 100 grame? E ok?
Andreea says
De mers in reteta cred ca merge, doar ca ciocolata de 99% e foarte amara.
Ella says
Am facut deja reteta de 3 ori si nu ne mai saturam 🙂 Copiii sunt incantati! Reteta este explicata perfect astfel incat sa ii iasa perfect chiar si unui incepator.
Recunosc ca de ceva timp cautam o reteta de cookies moi in interior si usor crocanti la exterior, iar acum ca am descoperit reteta ta, este preferata mea.
Multumesc mult!
Andreea says
Ma bucur ca v-au placut, Ella! Multumesc pentru feedback!
Ella says
❤️
Paula says
Bună! Dacă nu punem deloc zahăr, vor ieși prea uscați? Aș vrea să încerc o variantă doar cu “dulcele” din ciocolată însă mă aștept chimic aluatul să nu se comporte la fel. Cu ce putem înlocui zahărul?
Mulțumesc!
Andreea says
Sigur nu se va comporta la fel aluatul, insa din pacate nu am testat, ca sa iti pot spune cum ies.
Mik says
E prima data cand scriu comentariu la o reteta, dar vreau sa zic ca din reteta asta ies CEI MAI BUNI BISCUITI. Imi place sa folosesc ciocolata cu bucati de caramel sarat si ies perfect de fiecare data, crocanti in exterior si moi in interior chiar si reci scosi din frigider.
Andreea says
Multumesc tare mult pentru feedback! Ma bucur ca iti plac atat de mult!
Mihaela says
Simplu si rapid de preparat si deosebit de gustosi!
Obisnuiesc sa ii duc la petreceri si sunt primi care se consuma – lumea e efectiv extaziata de gustul lor. Multumim!
Andreea says
Ma bucur tare mult ca va plac, Mihaela!