Trebuie sa recunosc ca nu am facut niciodata gogosi. Probabil ca o ajutam pe bunica mea cand eram mica, insa eu nu m-am indurat niciodata sa le pregatesc singura. In primul rand pentru ca prajeli si produse de patiserie mananc extrem de rar, iar acasa nu le pregatesc aproape deloc. Din acest motiv, am si renuntat sa mai tin in casa ulei de floarea soarelui, in care as fi putut praji ceva in baie de ulei.
Dar cand ne-am mutat in noua casa, parintii au venit cu provizii de ulei :). Initial i-am spus mamei sa il ia inapoi acasa, caci sigur nu-l voi folosi. Insa ea l-a inceput si mi l-a lasat in dulap. Si uite ce bine mi-a prins azi, cand am hotarat ca in sfarsit sa indeplinesc niste pofte exprimate de ceva timp.
Am vazut acum cateva zile concursul fetelor de la Sisters’ Kitchen si am decis ca azi, fiind o zi putin mai speciala ca altele, sa uitam de calorii si sa ne bucuram de gogosile copilariei.
Am urmat reteta fetelor, insa am renuntat la esenta de rom, pentru ca nu mai folosesc de mult si am adaugat putina esenta de vanilie.
Ingrediente:
250 ml apa
100 ml lapte caldut
70 ml ulei
o lingurita de sare
5 linguri de zahar
coaja rasa de lamaie si portocala
o lingura de esenta de vanilie (recomand extract natural)
500 gr de faina alba
1 plic de drojdie uscata
200 ml ulei de floarea soarelui pentru prajit
Am dizolvat drojdia in lapte si am lasat-o timp de 5 minute la inmuiat.
Intr-un castron am amestecat apa cu uleiul si coaja de lamaie si portocala, iar apoi am adaugat faina, sarea si zaharul. Peste ele am turnat laptele cu drojdie. Am framantat 10 minute aluatul si l-am lasat la crescut o ora, intr-un loc cald, cu o folie alimentara pusa deasupra castronului.
Pe blatul infainat am intins aluatul pana la o grosime de 1 cm si l-am taiat cu diverse forme de prajituri si un pahar micut. Le-am acoperit cu un servet de bucatarie si le-am mai lasat la crescut 30 de minute.
Intr-un ceaun am incins 200 ml de ulei de floarea soarelui si apoi am prajit gogosile pana cand s-au rumenit (in jur de 10 secunde pe fiecare parte). Apoi le-am scos pe o farfurie pe care am pus servete de hartie.
Au iesit excelent, s-au umflat frumos si sunt foarte fragede. Mi-au amintit instant de copilarie si de gogosile bunicii :).
Leave a Reply