Aceste waffles cu maia sunt cele mai bune waffles pe care le-am mâncat vreodată. Sunt crocante la exterior și pufoase și aerate la interior. Pur și simplu se topesc în gură. Nu se compară cu niciun alt waffle pe care l-am mâncat. Nici nu am simțit nevoia să pun mare lucru pe deasupra, le-am mâncat cu puțin unt care s-au topit și pe care l-am întins și câțiva stropi de sirop de arțar.
Le-am făcut până acum de mai multe ori și mereu am spus că nu cred că voi mai face alta rețetă de waffles vreodată :). Chiar dacă nu facti pâine cu maia, eu zic că merita să întrețineți o cultură de maia chiar și pentru rețeta asta. De obicei eu le fac cu discard (rest de maia) rămas după o hrănire, deci un discard proaspăt.
Rețeta am găsit-o în cartea The Perfect Loaf a lui Maurizio Leo, dar am folosit chefir în loc de “buttermilk” (din cât m-am documentat eu, la noi echivalentul ar fi zerul sau laptele bătut).
Dacă aveți maia, neapărat să le încercați! Dacă nu aveți maia, găsiți pe blogul meu un articol în care am detaliat tot procesul pentru a face o maia de la zero.
- 125 gr făină albă 650
- o lingură rasă de zahăr (opțional, dar ajută la o ușoară caramelizare, în care că doriți varianta dulce)
- 260 gr chefir
- 40 gr unt topit și răcit
- 50 gr de maia (puteți folosi un discard de maia inactiv sau un rest de maia activă (ajunsă la punctul maxim de fermentare), rămasă după o hrănire)
- 1 ou
- 1 gr sare (1/2 linguriță)
- ¼ linguriță de bicarbonat de sodiu
- Eu am făcut rețeta in varianta cu fermentare a aluatului cu o seară înainte, dar se pot face și direct, doar lăsați aluatul să se odihnească 10-15 minute înainte de a coace wafele.
- Cu o seară înainte, se amestecă într-un bol chefirul cu maiaua și untul topit și răcit.
- Se adaugă făina și zahărul și se încorporează. Dacă aluatul e prea gros, se mai adaugă treptat 2-3 linguri de chefir până se obține o consistența de smântână groasă.
- Se acoperă castronul cu o folie alimentară sau o cască de duș și se lasă la temperatura camerei timp de o oră, apoi se bagă la frigider peste noapte (aprox. 10-12 ore).
- Aluatul se poate lăsa la dospit și la temperatura camerei (la maxim 20) grade până a doua zi dimineață. În varianta aceasta, wafele ies un pic mai acrișoare.
- A doua zi se adaugă bicarbonatul și sarea în aluat.
- Se bate oul într-un castronel apoi se încorporează ușor în aluat.
- Se încinge aparatul de waffles și se prăjesc wafele in jur de 6-7 minute sau până când se rumenesc.
- Se servesc cu unt, sirop de arțar, gem sau miere.
Leave a Reply