• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • desert
    • bauturi
  • travel
  • Despre
  • Contact

Doua variante de baclava

24/07/2012 By Andreea Leave a Comment

Mult timp am crezut despre baclava ca e un desert complicat de facut. In plus, nu m-am dat niciodata in vant dupa ea, din simplul motiv ca e prea dulce. Insa, intr-o zi m-am trezit cu un pachet de foi de placinta in punga de cumparaturi. Crezusem c-am luat aluat foietaj si tare dezamagita am fost cand am vazut ce alesesem de fapt.
Am pus foile la congelator si am asteptat sa-mi vina o idee de reteta la care sa le pot folosi. Si am gasit intr-o zi niste rulouri foarte interesante cu legume, pe care le-am si facut. Dar despre ele, intr-o postare viitoare.
Problema era ca in urma rulourilor au mai ramas cam jumate din foile de placinta. Mi-am amintit ca aveam prin casa niste miez de nuca macinat si m-am gandit ca n-ar fi rau sa incerc o baclava.
baclava-3
Asa ca am adunat de prin casa:
in jur de 10 jumatati de foi de placinta Bella (5 foi intregi)
250 de grame de miez de nuca macinat
5 linguri de zahar brun nerafinat
o lingurita de pudra de scortisoara
30 de grame de unt
100 ml de apa
2 linguri de miere
Mai intai am topit untul  la bain marie (intr-o craticioara deasupra altei craticioare in care se pune putina apa si se pune pe foc).
Miezul de nuca l-am amestecat cu zaharul si scortisoara.
Foile de placinta le-am taiat cu foarfeca dupa marimea tavii (15×25 cm).
Am uns cu untul topit tava in care urma sa asez baclavaua.
Am asezat doua foi de placinta (fiecare unsa pe rand cu unt) si apoi am presarat 2 linguri de miez de nuca, pe care l-am imprastiat bine. De aici totul se repeta: dupa fiecare doua foi unse urmeaza doua linguri de nuca si iar doua foi. Cand terminati foile, nuca sau umpleti tava :), trebuie sa incheiati cu un strat de doua foi unse cu unt.
Am taiat baclavaua in tava si apoi am bagat-o in cuptorul incalzit la foc mediu vreo 15-20 de minute pana s-a rumenit.
 
baclava
Pentru sirop am incalzit apa (nu am fiert-o ca sa nu devina toxica mierea) si am adaugat cele doua linguri de miere. Cand am scos baclavaua din cuptor, am turnat peste ea siropul. Daca va iese pre mult sirop, nu e nevoie sa-l puneti pe tot, ajustati cantitate, astfel incat sa nu ramana lichid in tava.
Dupa ce s-a racit, am bagat-o la frigider si am mancat-o abia a doua zi.
Am avut o surpriza foarte placuta, pentru ca nu a fost deloc atat de dulce precum baclavaua din comert si a fost usoara si gustoasa. Mai mult, am putut manca mai mult de o bucatica, fata de baclavaua din magazine care e atat de dulce incat iti taie si pofta de a mai manca. Insa tot nu mi s-a parut mie perfecta. Nu prea arata ca baclavaua traditionala, a fost cam micuta si nu era prea aromata.
Asa ca, dupa cateva zile, am mai luat un pachet de foi si am curatat din nou muuulte nuci, ca sa fac o baclava mai frumoasa.
baclava-2
Noile ingrediente au fost:
Vreo 18 jumatati de foi de placinta (9 foi intregi, taiate in forma tavii)
400 de grame de miez de nuca macinat
6 linguri de zahar brun nerafinat
o lingurita de scortisoara
coaja de la doua lamai verzi (lime)
40 grame de unt topit
o lingura de esenta de flori de portocal
100 ml apa
2 linguri mari de miere
2 linguri de sirop de trandafiri
zeama de la un lime
 
Ce-am facut diferit:
– in amestecul de nuca si zahar am adaugta coaja de lime
– in untul topit am pus esenta de flori de portocal
– in straturile dintre foi am pus mai multa nuca (vreo 3-4 linguri)
– in apa cu miere am adaugat siropul de tradafir si zeama de la lime.
In rest, am procedat exact la fel ca la prima baclava. Rezultatul a fost mai apropiat de varianta traditionala, mult mai aromata dar si mult mai dulce. Si a avut cam multa nuca, pentru gustul meu. Adica a pierdut din lejeritatea primei variante. De data asta, mai mult de o bucatica deja devine prea mult.
Concluzia mea a fost ca o combinatie dintre cele doua variante ar fi cea mai buna. Adica, pastram ingredientele din a doua incercare, dar scadem cantitatile de nuca (undeva la 300 de grame), de zahar (as ramane la 4-5 linguri) si de miere sau sirop de trandafiri (cate o lingura din fiecare). Iar esenta de flori de portocal as pune-o in sirop si intr-o cantitate mai mare, pentru ca acum nici nu s-a simtit.
Cand o sa mi se faca iar pofta de baclava, o sa incerc varianta hibrid si va spun cum a iesit. Pana atunci, poate o incercati voi :).

Save

Articole asemanatoare:

  • Prajitura cu smantana si nuciPrajitura cu smantana si nuci
  • Biscotti cu ciocolata si cafea (P)Biscotti cu ciocolata si cafea (P)
  • Raw brownieRaw brownie
  • Tarta cu mere, lime, nuci si stafideTarta cu mere, lime, nuci si stafide

Filed Under: desert, retete Tagged With: baclava, desert, nuci

Previous Post: « Sorbet de pepene galben cu portocale si busuioc
Next Post: Arena Bucatarilor face loc bloggerilor :) »

Reader Interactions

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Gaseste mai multa inspiratie pe contul de Instagram

Desert rapid pentru cine nu are timp sau chef de c Desert rapid pentru cine nu are timp sau chef de chestii complicate: tiramisu la pahar.

Eu am avut niște pișcoturi ramase de la tura trecută de tiramisu dar erau prea puține ca să fac o tavă, așa că m-am gândit să pregătesc pahare individuale. N-am folosit nici ouă, dar am adăugat frișcă în cremă. Toată treaba a durat 20 de minute și apoi le-am ținut la rece vreo 3 ore. 

Am făcut cam 250 ml de cafea pe care am amestecat-o cu 2 linguri de lichior de cafea și am lăsat-o la răcit.
Am bătut 200 ml de smântână lichidă, apoi am pus în ea 50 gr de zahăr și 250 gr de mascarpone și o lingură de lichior de cafea. Am mixat până s-a omogenizat crema.
Am rupt pișcoturile (100 gr) în două și le-am înmuiat rapid în cafea. 
Apoi am așezat în pahare un strat de pișcoturi, unul de cremă, niște ciocolată rasă, iar pișcoturi, iar cremă, apoi am pudrat cacao și am mai ras niște ciocolată.
Am băgat paharele la rece vreo 3 ore.
.
.
.
.
.
#tiramisu #tiramisucup #easydessert #nobakedessert #ladyfingers #mascarpone #cocoa #chocolate #inmykitchen
Am făcut din nou focaccia cu maia și concluzia m Am făcut din nou focaccia cu maia și concluzia mea din seara asta a fost că merită să ții o maia chiar și numai pentru rețeta asta pentru că iese fantastic de bună. 
În seara asta am mâncat-o la cină cu niște mezeluri italienești, mozzarella, măsline, anghinare și o salată.
A doua concluzie a serii a fost că am putea mânca asta în fiecare zi 🙈.
Rețeta de focaccia este într-o postare anterioară din feed, doar că de data asta am înjumătățit cantitățile.
.
.
.
.
.
#foccacia #sourdough #sourdoughfocaccia #italiandinner #antipasti #simpledinner #inmykitchen #hereismyfood #comfortfood
Paste super cremoase cu zucchini și sos de roși Paste super cremoase cu zucchini și  sos de roșii cu mascarpone. Ăsta a fost prânzul nostru și aceasta e o rețetă pe care o iubesc pentru că aromele și texturile se îmbină perfect.

Rețeta este pe blog.
.
.
.
.
.
.
.
#pasta #creamypasta #zucchini #mascarpone #vegetarian #lunch #comfortfood #inmykitchen #hereismyfood
Nimic nu spune "te iubesc" ca niște scrambled egg Nimic nu spune "te iubesc" ca niște scrambled eggs în care amesteci până faci febră musculară, nu?😅 Le pui pe un pat de pâine cu maia și avocado, faci și o cafea și jumătate de oră mai târziu, ai cea mai frumoasă declarație de dragoste 🙈.
Voi cu ce mic dejun v-ați început ziua asta romantică?
.
.
.
.
.
#scrambledeggs #breakfast #eggsforbreakfast #avocado #avocadotoast #cherrytomatoes #morningcoffee #valentinesbreakfast
După ce am văzut cât interes a generat clafouti După ce am văzut cât interes a generat clafoutis-ul cu vișine, m-am hotărât să postez rețeta și pe blog. 
Așa că, găsiți link-ul în bio. Acum nu mai aveți niciun motiv să nu îl faceți 😋.
.
.
.
.
.
#clafoutis #sourcherry #quickdessert #inmykitchen #hereismyfood #homemadedessert #easybaking #makeitdelicious #goodmoodfood #shareyourtable
Erau vremuri în care mergeam săptămânal în or Erau vremuri în care mergeam săptămânal în oraș să descoperim noi restaurante sau să mâncăm în locurile noastre preferate. Îmi e tare dor de vremurile alea și îmi era dor să mai pozez și să postez și mâncare făcută de alții 😄.
După muuult timp în care nu am mai mers la restaurant, azi am ajuns în oraș și am mâncat la @anikafriedchicken, un loc despre care auzisem multe lucruri bune. Eu am ales spicy caramel chicken and waffle și a fost excelent, mi-a plăcut mult combinația de gusturi și texturi. 
Mi-ar plăcea să mai merg și în alte locuri noi și să descopăr mâncare bună. Aveți ceva recomandări?
.
.
.
.
.
#friedchicken #waffle #comfortfood #bucharestrestaurants #foodofbucharest #ig_bucharest
Mic dejun de duminică : pancakes cu ricotta, fruc Mic dejun de duminică : pancakes cu ricotta, fructe și sirop de arțar 🥞.
Se spune că odată ce faci pancakes cu ricotta, nu te mai întorci la altă rețetă 😋. 
Cine le-a mai încercat?
Dacă vreți să le testați, găsiți rețeta pe blog.
.
.
.
.
.
#pancakes # ricotta #ricottapancakes #breakfast #brunch #inmykitchen #hereismyfood #myopenkitchen #shareyourtable
Răsfățul de weekend-ul ăsta: tiramisu. Mie nu Răsfățul de weekend-ul ăsta: tiramisu. Mie nu prea îmi place ideea de ouă crude și prefer să fac o variantă de tiramisu cu ouăle tratate termic. Rețeta e pe blog, las link în bio.
Ce am făcut diferit de data asta a fost că am folosit 500 gr de mascarpone și nu am pus frișcă.
Iar când trebuia să pun al doilea strat de cremă, mi-a venit ideea să pun niște coajă de portocale în ea. V-am zis că sunt într-o fază în care aș pune coajă de portocale în orice desert 🙈. 
De menționat este că folosesc mereu coajă de portocale netratate, bio.
Mai sunt fani tiramisu le aici?
.
.
.
.
.
.
#tiramisu #ladyfingers #mascarpone #dessert #desserttime #inmykitchen #cookandtell #nobakedessert
Sunt în căutarea unor rețete simple și gus Sunt în căutarea unor rețete simple și gustoase de mic dejun, pe care să le pot pregăti cu o seară înainte pentru diminețile în care n-am mult timp de gătit. Așa am ajuns și la această rețetă de brioșe cu ovăz, morcovi și stafide, în care n-am pus nici zahăr, nici miere, dar pe care le-am îndulcit cu magiun de mere, deci sunt și baby friendly. 
Ca să economisesc timpul de copt, le-am făcut în Airfryer-ul XXL de la @philipsromania și au fost gata în 14 minute, pentru că nu e nevoie să se preîncălzescă, iar textura a ieșit exact ca a brioselor coapte în cuptor.
Având în vedere că se pregătesc în 20 de minute cu totul, se pot pregăti chiar dimineață, dacă vă doriți brioșe calde la micul dejun, doar să vă pregătiți ingredientele de seara, ca să meargă totul foarte rapid.
Codul "tastebazaar" pentru 15% discount la orice produs de pe site-ul @philipsromania este încă valabil.

Pentru brioșe aveți nevoie de:

2 ouă 
100 gr iaurt grecesc 
2 linguri ulei de măsline (20 gr)
60 gr magiun de mere
30 gr fulgi de ovăz fini
100 gr făină 
o linguriță praf de copt 
1/2 linguriță bicarbonat 
50 gr morcov ras fin
50 gr fructe de pădure congelate (opțional)
30 gr stafide
o linguriță coajă de portocale netratate 
o linguriță scorțișoară

Se amestecă bine ouăle cu iaurtul, uleiul și magiunul de mere. 
Într-un castron se combină făina, praful de copt, bicarbonatul, scorțișoara și fulgii de ovăz. Se adaugă peste ingredientele umede și se omogenizează.
La final se pun în aluat morcovul ras, stafidele, coaja de portocale și fructele de pădure. 
Aluatul se pune în 8 forme de brioșe din silicon și se introduc în coșul Airfryer-ului.
Se pornește programul Bake, se setează temperatura la 190 de grade și se coc brioșele timp de 14 minute.

[AD]
.
.
.
.
.
#muffins #breakfastmuffins #nosugar #babyfriendly #airfryer #airfryerrecipes #acasacuphilips #philipsairfryer
Follow @tastebazaar on Instagram

Cauta pe blog

Calatorii

Cu bazaarul in vacanta: Toscana

Vacanta foodie la Londra

Mai multe calatorii →

Deserturi

Tiramisu (fara oua crude)

Prajitura rasturnata cu piersici

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Granola sau muesli copt :)

Rulada de…omleta

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Salata cu nuci si clementine

Salata turceasca de morcovi cu iaurt

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Tarta fara crusta cu fasole pastai si carnati

Salata cu grau spelta, porumb si rosii coapte

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2021 · Taste Bazaar ·