• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Doua variante de baclava

24/07/2012 By Andreea Leave a Comment

Mult timp am crezut despre baclava ca e un desert complicat de facut. In plus, nu m-am dat niciodata in vant dupa ea, din simplul motiv ca e prea dulce. Insa, intr-o zi m-am trezit cu un pachet de foi de placinta in punga de cumparaturi. Crezusem c-am luat aluat foietaj si tare dezamagita am fost cand am vazut ce alesesem de fapt.
Am pus foile la congelator si am asteptat sa-mi vina o idee de reteta la care sa le pot folosi. Si am gasit intr-o zi niste rulouri foarte interesante cu legume, pe care le-am si facut. Dar despre ele, intr-o postare viitoare.
Problema era ca in urma rulourilor au mai ramas cam jumate din foile de placinta. Mi-am amintit ca aveam prin casa niste miez de nuca macinat si m-am gandit ca n-ar fi rau sa incerc o baclava.
baclava-3
Asa ca am adunat de prin casa:
in jur de 10 jumatati de foi de placinta Bella (5 foi intregi)
250 de grame de miez de nuca macinat
5 linguri de zahar brun nerafinat
o lingurita de pudra de scortisoara
30 de grame de unt
100 ml de apa
2 linguri de miere
Mai intai am topit untul  la bain marie (intr-o craticioara deasupra altei craticioare in care se pune putina apa si se pune pe foc).
Miezul de nuca l-am amestecat cu zaharul si scortisoara.
Foile de placinta le-am taiat cu foarfeca dupa marimea tavii (15×25 cm).
Am uns cu untul topit tava in care urma sa asez baclavaua.
Am asezat doua foi de placinta (fiecare unsa pe rand cu unt) si apoi am presarat 2 linguri de miez de nuca, pe care l-am imprastiat bine. De aici totul se repeta: dupa fiecare doua foi unse urmeaza doua linguri de nuca si iar doua foi. Cand terminati foile, nuca sau umpleti tava :), trebuie sa incheiati cu un strat de doua foi unse cu unt.
Am taiat baclavaua in tava si apoi am bagat-o in cuptorul incalzit la foc mediu vreo 15-20 de minute pana s-a rumenit.
 
baclava
Pentru sirop am incalzit apa (nu am fiert-o ca sa nu devina toxica mierea) si am adaugat cele doua linguri de miere. Cand am scos baclavaua din cuptor, am turnat peste ea siropul. Daca va iese pre mult sirop, nu e nevoie sa-l puneti pe tot, ajustati cantitate, astfel incat sa nu ramana lichid in tava.
Dupa ce s-a racit, am bagat-o la frigider si am mancat-o abia a doua zi.
Am avut o surpriza foarte placuta, pentru ca nu a fost deloc atat de dulce precum baclavaua din comert si a fost usoara si gustoasa. Mai mult, am putut manca mai mult de o bucatica, fata de baclavaua din magazine care e atat de dulce incat iti taie si pofta de a mai manca. Insa tot nu mi s-a parut mie perfecta. Nu prea arata ca baclavaua traditionala, a fost cam micuta si nu era prea aromata.
Asa ca, dupa cateva zile, am mai luat un pachet de foi si am curatat din nou muuulte nuci, ca sa fac o baclava mai frumoasa.
baclava-2
Noile ingrediente au fost:
Vreo 18 jumatati de foi de placinta (9 foi intregi, taiate in forma tavii)
400 de grame de miez de nuca macinat
6 linguri de zahar brun nerafinat
o lingurita de scortisoara
coaja de la doua lamai verzi (lime)
40 grame de unt topit
o lingura de esenta de flori de portocal
100 ml apa
2 linguri mari de miere
2 linguri de sirop de trandafiri
zeama de la un lime
 
Ce-am facut diferit:
– in amestecul de nuca si zahar am adaugta coaja de lime
– in untul topit am pus esenta de flori de portocal
– in straturile dintre foi am pus mai multa nuca (vreo 3-4 linguri)
– in apa cu miere am adaugat siropul de tradafir si zeama de la lime.
In rest, am procedat exact la fel ca la prima baclava. Rezultatul a fost mai apropiat de varianta traditionala, mult mai aromata dar si mult mai dulce. Si a avut cam multa nuca, pentru gustul meu. Adica a pierdut din lejeritatea primei variante. De data asta, mai mult de o bucatica deja devine prea mult.
Concluzia mea a fost ca o combinatie dintre cele doua variante ar fi cea mai buna. Adica, pastram ingredientele din a doua incercare, dar scadem cantitatile de nuca (undeva la 300 de grame), de zahar (as ramane la 4-5 linguri) si de miere sau sirop de trandafiri (cate o lingura din fiecare). Iar esenta de flori de portocal as pune-o in sirop si intr-o cantitate mai mare, pentru ca acum nici nu s-a simtit.
Cand o sa mi se faca iar pofta de baclava, o sa incerc varianta hibrid si va spun cum a iesit. Pana atunci, poate o incercati voi :).

Save

Articole asemanatoare:

  • Biscotti cu ciocolata si cafea (P)Biscotti cu ciocolata si cafea (P)
  • Prajitura cu smantana si nuciPrajitura cu smantana si nuci
  • Raw brownieRaw brownie
  • Camembert la cuptor cu nuci și sos de merișoareCamembert la cuptor cu nuci și sos de merișoare

Filed Under: desert, retete Tagged With: baclava, desert, nuci

Previous Post: « Sorbet de pepene galben cu portocale si busuioc
Next Post: Arena Bucatarilor face loc bloggerilor :) »

Reader Interactions

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Cu bazaarul in vacanta: Prin Cluj

Un weekend la vila Leonida

Mai multe calatorii →

Deserturi

Galette cu piersici

Tort de ciocolată cu mure

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Rulada de…omleta

sparanghel cu oua si feta la cuptor

Sparanghel cu oua si feta la cuptor

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Biscuiți cu parmezan și mac

Chec aperitiv

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Tartă cu praz și ciuperci

Pui cu portocale și ierburi aromatice

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2023 · Taste Bazaar ·