Mult timp am crezut despre baclava ca e un desert complicat de facut. In plus, nu m-am dat niciodata in vant dupa ea, din simplul motiv ca e prea dulce. Insa, intr-o zi m-am trezit cu un pachet de foi de placinta in punga de cumparaturi. Crezusem c-am luat aluat foietaj si tare dezamagita am fost cand am vazut ce alesesem de fapt.
Am pus foile la congelator si am asteptat sa-mi vina o idee de reteta la care sa le pot folosi. Si am gasit intr-o zi niste rulouri foarte interesante cu legume, pe care le-am si facut. Dar despre ele, intr-o postare viitoare.
Problema era ca in urma rulourilor au mai ramas cam jumate din foile de placinta. Mi-am amintit ca aveam prin casa niste miez de nuca macinat si m-am gandit ca n-ar fi rau sa incerc o baclava.
Asa ca am adunat de prin casa:
in jur de 10 jumatati de foi de placinta Bella (5 foi intregi)
250 de grame de miez de nuca macinat
5 linguri de zahar brun nerafinat
o lingurita de pudra de scortisoara
30 de grame de unt
100 ml de apa
2 linguri de miere
Mai intai am topit untul la bain marie (intr-o craticioara deasupra altei craticioare in care se pune putina apa si se pune pe foc).
Miezul de nuca l-am amestecat cu zaharul si scortisoara.
Foile de placinta le-am taiat cu foarfeca dupa marimea tavii (15×25 cm).
Am uns cu untul topit tava in care urma sa asez baclavaua.
Am asezat doua foi de placinta (fiecare unsa pe rand cu unt) si apoi am presarat 2 linguri de miez de nuca, pe care l-am imprastiat bine. De aici totul se repeta: dupa fiecare doua foi unse urmeaza doua linguri de nuca si iar doua foi. Cand terminati foile, nuca sau umpleti tava :), trebuie sa incheiati cu un strat de doua foi unse cu unt.
Am taiat baclavaua in tava si apoi am bagat-o in cuptorul incalzit la foc mediu vreo 15-20 de minute pana s-a rumenit.
Pentru sirop am incalzit apa (nu am fiert-o ca sa nu devina toxica mierea) si am adaugat cele doua linguri de miere. Cand am scos baclavaua din cuptor, am turnat peste ea siropul. Daca va iese pre mult sirop, nu e nevoie sa-l puneti pe tot, ajustati cantitate, astfel incat sa nu ramana lichid in tava.
Dupa ce s-a racit, am bagat-o la frigider si am mancat-o abia a doua zi.
Am avut o surpriza foarte placuta, pentru ca nu a fost deloc atat de dulce precum baclavaua din comert si a fost usoara si gustoasa. Mai mult, am putut manca mai mult de o bucatica, fata de baclavaua din magazine care e atat de dulce incat iti taie si pofta de a mai manca. Insa tot nu mi s-a parut mie perfecta. Nu prea arata ca baclavaua traditionala, a fost cam micuta si nu era prea aromata.
Asa ca, dupa cateva zile, am mai luat un pachet de foi si am curatat din nou muuulte nuci, ca sa fac o baclava mai frumoasa.
Noile ingrediente au fost:
Vreo 18 jumatati de foi de placinta (9 foi intregi, taiate in forma tavii)
400 de grame de miez de nuca macinat
6 linguri de zahar brun nerafinat
o lingurita de scortisoara
coaja de la doua lamai verzi (lime)
40 grame de unt topit
o lingura de esenta de flori de portocal
100 ml apa
2 linguri mari de miere
2 linguri de sirop de trandafiri
zeama de la un lime
Ce-am facut diferit:
– in amestecul de nuca si zahar am adaugta coaja de lime
– in untul topit am pus esenta de flori de portocal
– in straturile dintre foi am pus mai multa nuca (vreo 3-4 linguri)
– in apa cu miere am adaugat siropul de tradafir si zeama de la lime.
In rest, am procedat exact la fel ca la prima baclava. Rezultatul a fost mai apropiat de varianta traditionala, mult mai aromata dar si mult mai dulce. Si a avut cam multa nuca, pentru gustul meu. Adica a pierdut din lejeritatea primei variante. De data asta, mai mult de o bucatica deja devine prea mult.
Concluzia mea a fost ca o combinatie dintre cele doua variante ar fi cea mai buna. Adica, pastram ingredientele din a doua incercare, dar scadem cantitatile de nuca (undeva la 300 de grame), de zahar (as ramane la 4-5 linguri) si de miere sau sirop de trandafiri (cate o lingura din fiecare). Iar esenta de flori de portocal as pune-o in sirop si intr-o cantitate mai mare, pentru ca acum nici nu s-a simtit.
Cand o sa mi se faca iar pofta de baclava, o sa incerc varianta hibrid si va spun cum a iesit. Pana atunci, poate o incercati voi :).
Leave a Reply