Stiu ca exista nenumarate retete de banana bread pe internet, chiar si eu am deja 2 retete pe blog, insa o sa mai las inca doua variante, de data aceasta, banana bread fara zahar. Daca doriti, puteti adauga in ele 50-100 de grame de zahar, insa acesta nu este necesar deoarece bananele sunt suficient de dulci.

Banana bread fara zahar – varianata 1 (cu chefir)
Cele doua variante de banana bread nu sunt foarte diferite, una e cu lapte, iar cealalta cu chefir si mai difera cateva ingrediente si temperatura si timpul de coacere. Ca rezultat final nu sunt diferente mari, insa eu am testat ambele variante si le las pe amandoua in caz ca vreti sa le testati.

Banana bread fara zahar – varianta 2 (cu lapte)
In general, noi mancam banana bread fara zahar si pe post de mic dejun, uneori prajesc usor feliile pentru a fi mai crocante, alterori le ung cu unt de arahide sau tahini si pun alaturi si un pahar de chefir sau iaurt.
Se poate si congela, rezista foarte bine. Cel mai usor este sa feliati checul si sa il puneti intr-o punga cu zip, cu bucati de hartie de copt intre felii. Cand vreti sa o mancati, scoatei feliile din congelator si le puneti in prajitorul de paine pentru 2-3 minute pana cand se dezgheata.
- 4 banane bine coapte
- 3 oua medii
- 150 ml chefir (sau iaurt de baut)
- 50 gr unt topit
- 250 gr faina
- 2 lingurite de bicarbonat
- 60 gr nuci
- 4 banane bine coapte
- 4 oua
- 100 gr unt topit si racit
- 90 ml de lapte
- 370 gr faina
- o lingurita de bicarbonat de sodiu
- o lingurita de praf de copt
- 100 gr miez de nuca
- 50 gr stafide
- Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade.
- Bananele se paseaza, se adauga ouale, chefirul, untul topit si se omogenizeaza.
- Faina se amesteca bine cu bicarbonatul.
- Se adauga faina si se incorporeaza bine in aluat.
- Se adauga nucile tocate.
- Aluatul se toarna intr-o tava de chec (cu hartie de copt) si se coace timp de 45-50 de minute.
- Cuptorul se preincalzeste la 170 de grade.
- Bananele se paseaza cu furculita, apoi se amesteca bine cu ouale, folosind un tel.
- Se adauga laptele si untul topit si se omogenizeaza.
- Faina se amesteca bine cu bicarbonatul si praful de copt si se incorporeaza in amestecul lichid.
- Se adauga nucile tocate si stafidele.
- Aluatul se toarna intr-o tava de chec (cu hartie de copt) si se coace timp de 90 de minute la 170 de grade. Se verifica daca aluatul e copt introducand o scobitoare sau o frigaruie de lemn. Daca iese uscata, checul este copt.
Delia Hartmann says
Daca am înlocui bananele cu ciocolata neagra, oare ar fi iesi ceva bun?
Andreea says
Asta ar schimba complet reteta. Nu stiu daca iese bun sau nu, dar sigur oese altceva :).
Iulia says
Am facut varianta 1 si iese un gust horror cu 2 lingurite de bicarbonat de sodiu. Cantarite toate ingredientele, tot…
Andreea says
Imi pare rau ca nu a iesit bine, Iulia. Eu nu am patit sa simt atat de tare gustul de bicarbonat si nici nu am mai primit acest feedback. Poate sa incerci cu mai putin bicarbonat sau o lingurita de bicarbonat si una de praf de copt. Si incearca sa schimbi si brand-ul de bicarbonat, poate ajuta.
Iulia says
Multumesc pentru raspuns! E pentru bebe de 9 luni, cred ca voi experimenta putin mai incolo variantele tale. Acum am nevoie de ceva mai failproof. Spor!
Maria Felicia Pop says
Nici mie nu îmi place gustul bicarbonatul de sodiu în prajituri dar înlocuiesc cu praf de copt și am același rezultat
Alexandra Maxim says
Salutare!
Am făcut varianta 1 de 2 ori în ultimele 7 zile , și rezultatul a fost de-li-cios!
Am văzut recenziile legate de gustul îngrozitor dat de bicarbonatul de sodiu, și parcă nu vorbim de aceeași rețetă .
Fiecare cu gustul lui.
Îmi plac rețele tale , sunt altceva.
Mulțumesc
Andreea says
Multumesc pentru comentariu, Alexandra! Ma bucur ca ti-a placut reteta.
Mimi says
Tocmai ce am facut varianta 1 si a iesit perfect. Nu se simte bicarbonatul, textura e moale si aerata ??
Multumim pt retete!
Andreea says
Multumesc pentru feedback, Mimi! Ma bucur ca ti-a placut!
MADALINA says
Bună. Te rog modifica cantitatea de bicarbonat este IMPOSIBIL de mâncat și e groaznica. Am stricat ingredientele degeaba. Trebuia sa folosesc praf de copt în schimb. Și dacă ai dubii, bicarbonatul meu e de la dr Otker, tind sa cred ca destul de bun.
Andreea says
Buna, Madalina! Imi pare rau ca nu ti-a placut cum a iesit. Eu am facut-o cu aceste cantitati si nu mi s-a parut ca are gust intens de bicarbonat. Poti incerca data viitoare cu praf de copt, insa eu nu am testat si nu pot modifica reteta fara sa testez.
Cristina says
Salut! Am avut si eu aceeasi senzatie aiurea de la bicarbonat. A doua oara am incercat amestecarea lui cu smantana in prealabil si apoi l-am adaugat in compozitie. A fost totul mult mult mai bine.
Andreea says
Buna, Cristina! Daca a doua oara, cand ai adaugat smantana, a fost mai ok, e posibil ca prima oara chefirul/iaurtul folosit sa nu fi fost destul de acid incat sa neutralizeze gustul de bicarbonat. Ma bucur ca ai gasit o solutie. Si poti folosi incerca sa folosesti si praf de copt in loc de bicarbonat, sau cate o lingurita din fiecare.
Ema says
Eu am facut ambele variante de mai multe ori si imi plac amandoua.
Melania Antohe says
Au răsărit tot felul de persoane specialiste. Trebuie sa fim atente la rețete. Eu am găsit multe rețete de fursecuri “pufoase”, saratele, în care se punea oul întreg. Nu punem în nici un caz albus în aceste compoziții, le întărește. Bicarbonat, drojdie, praf de copt, atenție la proporție fata de faina.
Madalina says
Am facut ambele retete si ne plac foarte mult. Si nu am avut nicio problema in ceea ce priveste cantitatea de bicarbonat. Multumesc pentru retete!
Andreea says
Multumesc pentru feedback, Madalina!
Elena says
Am făcut reteta 2 de nenumărate ori și a ieșit super bună, azi am încercat varianta 1. Exact același rezultat ca fetele de mai sus, bicarbonatul a stricat tot. Clar nu voi mai pune vreodată bicarbonat in aceasta reteta. După ce am mâncat o felie am gust de bicarbonat in loc sa am un gust bun ca deobicei…
Andreea says
Imi pare rau ca nu a iesit ok prima varianta de reteta. Eu nu am patit sa aiba gust intens de bicarbonat, insa m-am documentat si am aflat cateva motive posibile. Primul ar fi faptul ca s-a folosit o cantitate prea mare, in functie de cat bicarbonat a intrat in lingurita. Am modificat in reteta si am scris ‘2 lingurite rase’ astfel incat sa fie mai clar. Oricum, chiar si asa e posibil sa difere in functie de lingurita, eu am si unele mai mici si unele mai mari si cu siguranta difera cantitatea totala. Data viitoare cand fac reteta, cantaresc cantitatea si o las in grame. Al doilea motiv ar putea fi aciditatea chefirului/iaurtului. Daca nu e suficient de acid, e posibil sa nu neutralizeze suficient aroma bicarbonatului. Un al treilea motiv ar fi distribuirea inegala a bicarbonatului in compozitie. Data viitoare poti incerca si cu praf de copt in loc de bicarbonat.