Stiu ca exista nenumarate retete de banana bread pe internet, chiar si eu am deja 2 retete pe blog, insa o sa mai las inca doua variante, de data aceasta, banana bread fara zahar. Daca doriti, puteti adauga in ele 50-100 de grame de zahar, insa acesta nu este necesar deoarece bananele sunt suficient de dulci.

Banana bread fara zahar – varianata 1 (cu chefir)
Cele doua variante de banana bread nu sunt foarte diferite, una e cu lapte, iar cealalta cu chefir si mai difera cateva ingrediente si temperatura si timpul de coacere. Ca rezultat final nu sunt diferente mari, insa eu am testat ambele variante si le las pe amandoua in caz ca vreti sa le testati.

Banana bread fara zahar – varianta 2 (cu lapte)
In general, noi mancam banana bread fara zahar si pe post de mic dejun, uneori prajesc usor feliile pentru a fi mai crocante, alterori le ung cu unt de arahide sau tahini si pun alaturi si un pahar de chefir sau iaurt.
Se poate si congela, rezista foarte bine. Cel mai usor este sa feliati checul si sa il puneti intr-o punga cu zip, cu bucati de hartie de copt intre felii. Cand vreti sa o mancati, scoatei feliile din congelator si le puneti in prajitorul de paine pentru 2-3 minute pana cand se dezgheata.
- 4 banane bine coapte
- 3 oua medii
- 150 ml chefir (sau iaurt de baut)
- 50 gr unt topit
- 250 gr faina
- 2 lingurite de bicarbonat
- 60 gr nuci
- 4 banane bine coapte
- 4 oua
- 100 gr unt topit si racit
- 90 ml de lapte
- 370 gr faina
- o lingurita de bicarbonat de sodiu
- o lingurita de praf de copt
- 100 gr miez de nuca
- 50 gr stafide
- Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade.
- Bananele se paseaza, se adauga ouale, chefirul, untul topit si se omogenizeaza.
- Faina se amesteca bine cu bicarbonatul.
- Se adauga faina si se incorporeaza bine in aluat.
- Se adauga nucile tocate.
- Aluatul se toarna intr-o tava de chec (cu hartie de copt) si se coace timp de 45-50 de minute.
- Cuptorul se preincalzeste la 170 de grade.
- Bananele se paseaza cu furculita, apoi se amesteca bine cu ouale, folosind un tel.
- Se adauga laptele si untul topit si se omogenizeaza.
- Faina se amesteca bine cu bicarbonatul si praful de copt si se incorporeaza in amestecul lichid.
- Se adauga nucile tocate si stafidele.
- Aluatul se toarna intr-o tava de chec (cu hartie de copt) si se coace timp de 90 de minute la 170 de grade. Se verifica daca aluatul e copt introducand o scobitoare sau o frigaruie de lemn. Daca iese uscata, checul este copt.
Leave a Reply