Stiu ca exista nenumarate retete de banana bread pe internet, chiar si eu am deja 2 retete pe blog, insa o sa mai las inca doua variante, de data aceasta, banana bread fara zahar. Daca doriti, puteti adauga in ele 50-100 de grame de zahar, insa acesta nu este necesar deoarece bananele sunt suficient de dulci.
Cele doua variante de banana bread nu sunt foarte diferite, una e cu lapte, iar cealalta cu chefir si mai difera cateva ingrediente si temperatura si timpul de coacere. Ca rezultat final nu sunt diferente mari, insa eu am testat ambele variante si le las pe amandoua in caz ca vreti sa le testati.
In general, noi mancam banana bread fara zahar si pe post de mic dejun, uneori prajesc usor feliile pentru a fi mai crocante, alterori le ung cu unt de arahide sau tahini si pun alaturi si un pahar de chefir sau iaurt.
Se poate si congela, rezista foarte bine. Cel mai usor este sa feliati checul si sa il puneti intr-o punga cu zip, cu bucati de hartie de copt intre felii. Cand vreti sa o mancati, scoatei feliile din congelator si le puneti in prajitorul de paine pentru 2-3 minute pana cand se dezgheata.
- 4 banane bine coapte
- 3 oua medii
- 150 ml chefir (sau iaurt de baut)
- 50 gr unt topit
- 250 gr faina
- 2 lingurite de bicarbonat
- 60 gr nuci
- 4 banane bine coapte
- 4 oua
- 100 gr unt topit si racit
- 90 ml de lapte
- 370 gr faina
- o lingurita de bicarbonat de sodiu
- o lingurita de praf de copt
- 100 gr miez de nuca
- 50 gr stafide
- Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade.
- Bananele se paseaza, se adauga ouale, chefirul, untul topit si se omogenizeaza.
- Faina se amesteca bine cu bicarbonatul.
- Se adauga faina si se incorporeaza bine in aluat.
- Se adauga nucile tocate.
- Aluatul se toarna intr-o tava de chec (cu hartie de copt) si se coace timp de 45-50 de minute.
- Cuptorul se preincalzeste la 170 de grade.
- Bananele se paseaza cu furculita, apoi se amesteca bine cu ouale, folosind un tel.
- Se adauga laptele si untul topit si se omogenizeaza.
- Faina se amesteca bine cu bicarbonatul si praful de copt si se incorporeaza in amestecul lichid.
- Se adauga nucile tocate si stafidele.
- Aluatul se toarna intr-o tava de chec (cu hartie de copt) si se coace timp de 90 de minute la 170 de grade. Se verifica daca aluatul e copt introducand o scobitoare sau o frigaruie de lemn. Daca iese uscata, checul este copt.
Delia Hartmann says
Daca am înlocui bananele cu ciocolata neagra, oare ar fi iesi ceva bun?
Andreea says
Asta ar schimba complet reteta. Nu stiu daca iese bun sau nu, dar sigur oese altceva :).
Iulia says
Am facut varianta 1 si iese un gust horror cu 2 lingurite de bicarbonat de sodiu. Cantarite toate ingredientele, tot…
Andreea says
Imi pare rau ca nu a iesit bine, Iulia. Eu nu am patit sa simt atat de tare gustul de bicarbonat si nici nu am mai primit acest feedback. Poate sa incerci cu mai putin bicarbonat sau o lingurita de bicarbonat si una de praf de copt. Si incearca sa schimbi si brand-ul de bicarbonat, poate ajuta.
Iulia says
Multumesc pentru raspuns! E pentru bebe de 9 luni, cred ca voi experimenta putin mai incolo variantele tale. Acum am nevoie de ceva mai failproof. Spor!
Maria Felicia Pop says
Nici mie nu îmi place gustul bicarbonatul de sodiu în prajituri dar înlocuiesc cu praf de copt și am același rezultat
MADALINA says
Bună. Te rog modifica cantitatea de bicarbonat este IMPOSIBIL de mâncat și e groaznica. Am stricat ingredientele degeaba. Trebuia sa folosesc praf de copt în schimb. Și dacă ai dubii, bicarbonatul meu e de la dr Otker, tind sa cred ca destul de bun.
Andreea says
Buna, Madalina! Imi pare rau ca nu ti-a placut cum a iesit. Eu am facut-o cu aceste cantitati si nu mi s-a parut ca are gust intens de bicarbonat. Poti incerca data viitoare cu praf de copt, insa eu nu am testat si nu pot modifica reteta fara sa testez.
Ema says
Eu am facut ambele variante de mai multe ori si imi plac amandoua.