Am facut prima data galette cu piersici anul trecut si a fost o revelatie. Este atat de simplu de facut si atat de versatila, incat o poti face oricand, cu orice fructe doresti. In loc de piersici poti pune pere, mere, prune, capsuni, zmeura sau caise. Aluatul este usor de preparat si iese ca un biscuite usor crocant deasupra si fraged inauntru. Ce credeti ca merge foarte bine deasupra unei felii de galette cu piersici? Bineinteles, o cupa de inghetata de vanilie! E atat de bun incat sigur nu va veti opri la o singura portie.
Galette este o tarta rustica, de origine franceza si in general se face cu fructe, insa o puteti umple si cu ingrediente sarate, doar sa nu uitati sa eliminati zaharul din aluat. Mie imi suna bine o combinatie de dovlecei cu branza de capra sau cu cartofi, telemea si rozmarin. Cred ca data viitoare dublez cantitatea de aluat si fac una dulce si una sarata.
- 175 gr faina alba
- 110 gr unt rece, taiat bucati
- o lingura de extract de vanilie
- o lingura de otet de mere
- 2 linguri de apa rece
- 4 piersici
- o lingura de zeama de lamaie
- o lingura de amidon
- 4 linguri de zahar
- sare
- Pune faina, 2 linguri de zahar, un varf de lingurita de sare si untul intr-un robot de bucatarie (cu lama S) si mixeaza cateva secunde, pana cand obtii un aluat faramicios.
- Adauga extractul de vanilie, otetul si apa si mai mixeaza 30 de secunde - un minut, pana cand aluatul da semne ca se incheaga.
- Pune aluatul pe o folie alimentara de plastic si aduna-l cu mainile, intr-o forma de disc. Nu framanta prea mult aluatul. Inveleste-l in folia alimentara si baga-l la frigider timp de minim o ora.
- Scoate aluatul din frigider si daca este foarte tare, lasa-l la temperatura camerei timp de 10 minute.
- Taie piersicile in felii si stropeste-le cu zeama de lamaie. Presara amidonul peste ele si amesteca usor cu mainile.
- Asaza aluatul intre doua foi de hartie de copt si intinde-l cu un sucitor pana la o grosime de aproximatic 0.5 cm.
- Aseaza piersicile peste aluat, lasand o margine goala de jur imprejur, de aproximativ 5 cm.
- Presara restul zaharului peste piersici si adu marginile aluatului peste piersici.
- Pastreaa tarta pe foaia de copt pe care ai intins aluatul, transfer-o cu totul pe o tava si bag-o in frigider pentru 20 de minute.
- Preincalzeste cuptorul la 200 de grade.
- Scoate tarta din fridider si unge marginile cu ou batut cu putin lapte (acest pas e optional, tarta iese foarte bine si daca nu e unsa cu ou).
- Baga tarta in cuptor si las-o pentru 35 de minute
Leave a Reply