Am făcut multe rețete de lipii de casă de-a lungul timpului, însă această rețetă de lipii rapide este preferata mea pentru că lipiile ies foarte moi și elastice, timpul de pregătire este scurt și procesul e extrem de simplu. Se fac doar din făină, apa, sare și ulei de măsline și sunt extrem de versatile. Le puteți mânca cu orice dip/ pastă precum hummus, muhammara, guacamole, pastă de somon, alături de curry sau alte mâncăruri cu sos, dar le puteți și umple cu crema de brânză, avocado, omletă, șuncă, piept de pui, legume pentru un wrap rapid și consistent.
Lipii rapide
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Portii: 6
Ingrediente
- 200 gr făină albă 650*
- 140 ml (120 gr) apă fierbinte
- ½ linguriță de sare
- o lingură de ulei de măsline
- *eu am făcut lipiile atât cu făină albă 650 clasică, cât și cu făină 650 cu un procent mai mare de proteină (12%). Ambele s-au comportat bine, lipiile au ieșit moi, însă cu făina cu mai multă proteină am sesizat că au fost un pic mai elastice, deci dacă aveți un astfel de tip de făină, recomand să o încercați.
Preparare
- Într-un castron se pun făina, sarea, uleiul și apa fierbinte.
- Se amestecă mai întâi cu o lingură de lemn, apoi se frământă cu mâna. Dacă aluatul e prea lipicios, se adaugă o lingură de făină.
- Se transferă aluatul pe blatul ușor înfăinat și se frământă aproximativ 5 minute. Dacă în continuare se lipește de mâini, se mai presară câte puțină făină, până când aluatul devine elastic ca o plastilină și nu se mai lipește de mâini. Tehnica de frământare este aceeași ca cea pentru aluatul de paste. Aluatul se presează cu palma pe blat, rulând ușor spre față. Se adună și se presează din nou, rulând pe blat, până când aluatul devine omogen și neted.
- Se lasă apoi la odihnit timp de 20 de minute într-un castron acoperit.
- Se transferă aluatul înapoi pe blatul înfăinat și se împarte în 6 bucăți (puteți împărți în 4 dacă doriți lipii mai mari și aveți o tigaie suficient de încăpătoare).
- Se înfăinează blatul și un sucitor. Se întinde fiecare bucată de aluat într-o formă rotundă, subțire (cu diametrul de aprox. 20 cm). Din când în când, mai presărați puțină făină pe sucitor sau pe zonele de aluat care încep să se lipească. Dacă e nevoie, ridicați discul de aluat și presărați făină și sub el.
- Se încinge o tigaie (preferabil de fontă) și se coc în ea lipiile, câte un minut pe fiecare parte (fără ulei). Se pot coace și într-o tigaie neaderentă, dar nu se vor rumeni la fel de mult.
- Lipiile se scot pe o farfurie și se învelesc într-un prosop textil pentru a rămâne calde.
- Lipiile se păstrează într-o pungă de plastic cu zip și rămân la fel de moi și a doua și chiar a treia zi.
Ile says
Absolut perfecte ❤️ le-am mâncat cu shaorma de casă
Andreea says
Ma bucur tare mult ca ti-au placut!