• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Chifle dulci cu stafide (cu maia)

12/04/2017 By Andreea 2 Comments

Am am vazut aceste chifle dulci pentru prima data intr-o vacanta la Londra ce s-a nimerit in perioada Pastelui catolic si am fost foarte curioasa cum sunt si mai ales cum e facuta crucea de deasupra. Am cumparat atunci o portie dintr-un supermarket si mi s-au parut interesante dar nu m-au dat pe spate. In ultima perioada, pentru ca se apropie Pastele, am tot dat de ele pe foarte multe bloguri, insa in momentul in care le-am gasit in varianta cu maia, la My Daily Sourdough Bread, abia atunci am fost si eu convinsa sa le incerc.

chifle dulci cu stafide

Hot cross buns (denumirea lor in engleza) sunt un desert traditional de Paste, care se pregateste in anumite tari, printre care si Anglia, Australia si Noua Zeelanda. In ele se adauga mai multe condimente, iar elementul care le scoate in evidenta este crucea desenata peste ele, ca simbol al acestei sarbatori.

hot cross buns

Pentru mine au fost o surpriza placuta, pentru ca au fost mult mai bune decat cele incercate in Londra. Bineinteles, daca le mananci proaspete, cat inca mai sunt calde, nu au cum sa nu iti placa. Dupa o zi, insa, cand se intaresc un pic, nu mai au acelasi farmec. Asa ca le-am taiat in doua, le-am bagat in prajitorul de paine si apoi le-am uns cu unt. Sunt geniale la micul dejun, langa o cana de lapte sau de cafea.

chifle dulci cu stafide (cu maia)

Chifle dulci cu stafide (cu maia)
 
Print
Timp de preparare
2 mins
Timp de gatire
30 mins
Timp total
32 mins
 
Portii: 12
Ingrediente
Preferment
  • 80 gr faina alba de paine (550)
  • 20 gr zahar brun
  • 25 gr maia hranita 1:3:3
  • 35 g apa
Aluat
  • 350 gr faina alba de paine (550)
  • prefermentul pregatit in prealabil (aprox. 160 gr)
  • 2 oua
  • 50 gr zahar brun
  • 85 gr unt 82% grasime, la temperatura camerei
  • 7 gr sare
  • 110 gr lapte integral
  • 90 gr stafide
  • 50 ml rom
  • coaja de la o lamaie
  • coaja de la o portocala
  • un praf de cuisoare macinate
  • ½ lingurita scortisoara
  • ¼ lingurita nucsoara macinata
Pasta pentru decor
  • 70 gr faina alba
  • 20 gr ulei
  • 60 gr apa
Sirop
  • 1 lingura de zahar brun
  • 1 lingura de apa fierbinte
  • un praf de pudra de vanilie/ semintele de la jumatate de pastaie de vanilie
Preparare
Preferment
  1. Cu o seara inainte de a te apuca de pregatit chiflele, hraneste maiaua 1:3:3.
  2. Pregateste prefermentul dimineata. Amesteca apa cu 25 de grame de maia hranita cu o seara inainte. Adauga faina si zaharul, transfera-le intr-un vas de sticla curat si acopera-l cu un capac sau cu folie alimentara. Lasa prefermentul la fermentat intre 4 si 12 ore, in functie de temperatura din camera. Eu l-am tinut in jur de 8 ore. Este gata cand si-a dublat volumul si a format bule de aer.
  3. Pune stafidele la inmuiat in rom.
Aluat
  1. Intr-un castron pune laptele, prefermentul, zaharul, scortisoara, cuisoarele, nucsoara, ouale, faina si sarea. Amesteca totul pana cand nu mai raman urme de faina uscata. Framanta-l 5 minute si apoi lasa-l sa se odihneasca timp de 15-20 de minute. Aluatul este destul de dens, dar se va mai inmuita odata ce adaugi untul.
  2. Adauga peste aluat, jumatate din cantitatea de unt si framanta pana se incorporeaza (aprox. 10 minute).
  3. Adauga restul de unt si framanta inca 10-15 minute, pana cand untul e complet absorbit si aluatul este fin si elastic.
  4. Lasa aluatul sa se odihneasca 5 minute.
  5. Adauga in aluat stafidele stoarse, coaja de lamaie si de portocala. Amesteca pana se incorporeaza.
  6. Da-i aluatului o forma de bila, acopera castronul cu folie alimentara si lasa-l la temperatura camerei pentru 2 ore. Apoi baga castronul in frigider, pentru 8-10 ore.
  7. Dupa timpul in care a stat in frigider, scoate aluatul, imparte-l in 12 bucati de aproximativ 70 de grame si da-le o forma rotunda. Aseaza-le intr-o tava in care ai pus hartie de copt, cu putina faina pe deasupra.
  8. Acopera tava cu folie alimentara si lasa chiflele sa creasca intre 4 si 7 ore, pana cand aproape isi dubleaza volumul.
  9. Cu 30 de minute inainte sa se incheie perioada de dospire, preincalzeste cuptorul la 220 de grade.
  10. Pregateste pasta din faina, apa si ulei.
  11. Inainte de a baga tava in cuptor, intinde pasta peste chifle, in forma de cruci. Daca nu ai un pos special, pune pasta intr-o punga mai rezistenta, taie un colt si decoreaza chiflele. Intinde pasta dintr-un capat in altul al chiflelor, fara sa te opresti dupa fiecare.
  12. Baga tava in cuptor si dupa 10 minute, scade temperatura la 200 de grade. Coace chiflele inca 20 de minute.
  13. Intr-o cana mai mica pune ingredientele pentru sirop si amesteca bine pana cand zaharul se topeste.
  14. Cand scoti chiflele din cuptor, unge-le imediat cu sirop.
3.5.3226

Save

Articole asemanatoare:

  • Prăjitură simplă cu prunePrăjitură simplă cu prune
  • Banana bread fara zaharBanana bread fara zahar
  • Chiftele cu pesto in sos de rosiiChiftele cu pesto in sos de rosii
  • Clafoutis cu visineClafoutis cu visine

Filed Under: desert, retete Tagged With: aluat dulce, chifle, desert, paste, stafide

Previous Post: « Tarta cu mere, lime, nuci si stafide
Next Post: Salata de morcovi cu alune de padure si tahini »

Reader Interactions

Comments

  1. Adassa says

    25/04/2020 at 12:39 pm

    Cum se poate face tradițional, adică din drojdie? Arată foarte bine și vreau să încerc să-l fac și eu.
    Spor în continuare, ai niște rețete super 🙂

    Reply
    • Andreea says

      27/05/2020 at 9:07 pm

      Buna! Cred cacel mai usor cauti o reteta direct cu drojdie. Procesul de la aluatul cu maia difera destul de mult.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Milano & The Cube by Electrolux

Cu bazaarul in vacanta: prin Atena

Mai multe calatorii →

Deserturi

Cheesecake cu lavanda si ciocolata alba

Prajitura cu portocale rosii la aniversare

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Chocolate chip cookies

Waffles dulci si sarate

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Biscuiți cu parmezan și mac

Chec aperitiv

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Tartă cu praz și ciuperci

Pui cu portocale și ierburi aromatice

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2023 · Taste Bazaar ·