Am am vazut aceste chifle dulci pentru prima data intr-o vacanta la Londra ce s-a nimerit in perioada Pastelui catolic si am fost foarte curioasa cum sunt si mai ales cum e facuta crucea de deasupra. Am cumparat atunci o portie dintr-un supermarket si mi s-au parut interesante dar nu m-au dat pe spate. In ultima perioada, pentru ca se apropie Pastele, am tot dat de ele pe foarte multe bloguri, insa in momentul in care le-am gasit in varianta cu maia, la My Daily Sourdough Bread, abia atunci am fost si eu convinsa sa le incerc.
Hot cross buns (denumirea lor in engleza) sunt un desert traditional de Paste, care se pregateste in anumite tari, printre care si Anglia, Australia si Noua Zeelanda. In ele se adauga mai multe condimente, iar elementul care le scoate in evidenta este crucea desenata peste ele, ca simbol al acestei sarbatori.
Pentru mine au fost o surpriza placuta, pentru ca au fost mult mai bune decat cele incercate in Londra. Bineinteles, daca le mananci proaspete, cat inca mai sunt calde, nu au cum sa nu iti placa. Dupa o zi, insa, cand se intaresc un pic, nu mai au acelasi farmec. Asa ca le-am taiat in doua, le-am bagat in prajitorul de paine si apoi le-am uns cu unt. Sunt geniale la micul dejun, langa o cana de lapte sau de cafea.
- 80 gr faina alba de paine (550)
- 20 gr zahar brun
- 25 gr maia hranita 1:3:3
- 35 g apa
- 350 gr faina alba de paine (550)
- prefermentul pregatit in prealabil (aprox. 160 gr)
- 2 oua
- 50 gr zahar brun
- 85 gr unt 82% grasime, la temperatura camerei
- 7 gr sare
- 110 gr lapte integral
- 90 gr stafide
- 50 ml rom
- coaja de la o lamaie
- coaja de la o portocala
- un praf de cuisoare macinate
- ½ lingurita scortisoara
- ¼ lingurita nucsoara macinata
- 70 gr faina alba
- 20 gr ulei
- 60 gr apa
- 1 lingura de zahar brun
- 1 lingura de apa fierbinte
- un praf de pudra de vanilie/ semintele de la jumatate de pastaie de vanilie
- Cu o seara inainte de a te apuca de pregatit chiflele, hraneste maiaua 1:3:3.
- Pregateste prefermentul dimineata. Amesteca apa cu 25 de grame de maia hranita cu o seara inainte. Adauga faina si zaharul, transfera-le intr-un vas de sticla curat si acopera-l cu un capac sau cu folie alimentara. Lasa prefermentul la fermentat intre 4 si 12 ore, in functie de temperatura din camera. Eu l-am tinut in jur de 8 ore. Este gata cand si-a dublat volumul si a format bule de aer.
- Pune stafidele la inmuiat in rom.
- Intr-un castron pune laptele, prefermentul, zaharul, scortisoara, cuisoarele, nucsoara, ouale, faina si sarea. Amesteca totul pana cand nu mai raman urme de faina uscata. Framanta-l 5 minute si apoi lasa-l sa se odihneasca timp de 15-20 de minute. Aluatul este destul de dens, dar se va mai inmuita odata ce adaugi untul.
- Adauga peste aluat, jumatate din cantitatea de unt si framanta pana se incorporeaza (aprox. 10 minute).
- Adauga restul de unt si framanta inca 10-15 minute, pana cand untul e complet absorbit si aluatul este fin si elastic.
- Lasa aluatul sa se odihneasca 5 minute.
- Adauga in aluat stafidele stoarse, coaja de lamaie si de portocala. Amesteca pana se incorporeaza.
- Da-i aluatului o forma de bila, acopera castronul cu folie alimentara si lasa-l la temperatura camerei pentru 2 ore. Apoi baga castronul in frigider, pentru 8-10 ore.
- Dupa timpul in care a stat in frigider, scoate aluatul, imparte-l in 12 bucati de aproximativ 70 de grame si da-le o forma rotunda. Aseaza-le intr-o tava in care ai pus hartie de copt, cu putina faina pe deasupra.
- Acopera tava cu folie alimentara si lasa chiflele sa creasca intre 4 si 7 ore, pana cand aproape isi dubleaza volumul.
- Cu 30 de minute inainte sa se incheie perioada de dospire, preincalzeste cuptorul la 220 de grade.
- Pregateste pasta din faina, apa si ulei.
- Inainte de a baga tava in cuptor, intinde pasta peste chifle, in forma de cruci. Daca nu ai un pos special, pune pasta intr-o punga mai rezistenta, taie un colt si decoreaza chiflele. Intinde pasta dintr-un capat in altul al chiflelor, fara sa te opresti dupa fiecare.
- Baga tava in cuptor si dupa 10 minute, scade temperatura la 200 de grade. Coace chiflele inca 20 de minute.
- Intr-o cana mai mica pune ingredientele pentru sirop si amesteca bine pana cand zaharul se topeste.
- Cand scoti chiflele din cuptor, unge-le imediat cu sirop.
Adassa says
Cum se poate face tradițional, adică din drojdie? Arată foarte bine și vreau să încerc să-l fac și eu.
Spor în continuare, ai niște rețete super 🙂
Andreea says
Buna! Cred cacel mai usor cauti o reteta direct cu drojdie. Procesul de la aluatul cu maia difera destul de mult.