Nu tin minte care a fost momentul in care a incoltit in mintea mea ideea de a face prajitura cu morcovi. Poate cand am mancat prima oara la Starbucks, sau cand am intalnit reteta pe net. Oricum, cam de cateva luni tot ma gandeam la asta.
Ieri am si trecut la fapte. M-am oprit la reteta de pe Smitten Kitchen pentru ca avea un ingredient pe care mi-l achizitionasem recent si pe care vroiam sa-l testez: uleiul de rapita :D.
Am avut nevoie de:
250 gr faina
2 lingurite de bicarbonat de sodiu
o lingurita de sare
2 lingurite de scortisoara
jumatate de lingurita de nucsoara
un sfert de lingurita de ghimbir
250 gr. de zahar brun
250 ml ulei de rapita (se poate folosi si de floarea soarelui sau 200 gr de unt – topit sau la temperatura camerei)
4 oua
5 morcovi medii curatati si dati prin razatoarea mare
200 gr alune de padure taiate marunt
50 gr stafide
pentru crema:
3 cutii (125 gr) crema de branza
180 gr de unt (un pic mai putin de un pachet)
200 gr zahar pudra
Am cernut faina intr-un castron si am pus peste ea condimentele si bicarbonatul.
Intr-un alt castron am amestecat cu mixerul uleiul si zaharul. M-a cam speriat cantitatea de ulei…Cam atat folosesc intr-o luna la gatit…dar am mers mai departe. Am adaugat pe rand ouale si apoi faina, treptat, pana cand s-a omogenizat aluatul. La sfarsit am aruncat inauntru morcovii, alunele si stafidele si le-am amestecat bine cu o spatula.
Am turnat compozitia intr-o oala tapetata cu hartie de copt unsa cu unt si faina si am bagat-o in cuptor, la foc mic, pentru o ora. Daca bagati o scobitoare in aluat, ea trebuie sa iasa curata dar si nelipicioasa.
Am taiat blatul in doua si l-am lasat sa se raceasca de tot.
Am mixat toate ingredientele pentru crema si am lasat-o si pe ea la racit (in frigider).
Am intins un strat de crema pe baza blatului, am acoperit cu partea de sus si am intins restul de crema. Pe deasupra am ras coaja de la un lime.
Mie imi place acest tort. E gustos si aromat, diferit de multe alte prajituri. Dar, data viitoare voi folosi unt (grasime 60%) in loc de ulei pt ca se pare ca are mult mai putine calorii fata de ulei si probabil voi injumatati ingredientele, pentru un tort mai mic sau cateva briose.
Timp: o ora si 30 minute
Portii: 8-10
Costuri: 20 ron
Unde gasiti
- ulei de rapita am luat din supermarket (Cora), de la raftul de produse bio. A costat 9 ron sticla de 0.5 l.
P.S. Pozele nu-s chiar asa rele, nu? :).
Radulescu says
ghimbiiiir!!! trebuie sa fac si eu:D:D
Andreea says
tu poti sa pui mai mult de un varf de lingurita 😛
Georgiana says
Îmi poţi spune, te rog mult, ce cremă de brânză ai folosit? Mulţumesc frumos. Apropo…arată delicios şi sunt sigură că are şi un gust extraordinar 🙂 Felicitări!