Anul acesta de ziua mea am ales ca tortul meu să fie o pavlova cu lemon curd și afine. A fost un real succes, iar mama a spus că de mult nu a mai mâncat un desert atât de bun și că neapărat vrea să îl pregătească și ea.
Adevărul e că se combină tare fain bezeaua dulce și crocantă cu crema fină de mascarpone și cu sosul acrișor de lămâie. Iar afinele aduc un plus de prospețime. În loc de afine, puteți folosi orice alte fructe de pădure: zmeură, căpșuni, coacăze, mure sau chiar bucăți de piersici sau de mango. Iar dacă nu aveți fructe proaspete, puteți folosi și un gem sau un sos din fructe de pădure congelate.
Ce trebuie să știți este că acest desert se mănâncă imediat cum este montat. Dacă bezeaua stă prea mult timp acoperită de cremă se înmoaie și se dezintegrează. Așa că sfatul meu este să pregătiți bezeaua din timp (cu cel puțin 4-5 ore înainte de servire), pregătiți și lemon curd-ul și îl lăsați la răcit, iar la momentul servirii mixați crema de mascarpone, o întindeți peste bezea și decorați cu sosul de lămâie și afine.
Eu am folosit cantitățile din rețeta de mai jos pentru o pavlova destul de mare, din care am avut 8-10 porții. Dacă aveți nevoie de mai puține porții, puteți reduce cantitățile, păstrând proporțiile.
- 200 gr albușuri (aprox. 6 albușuri)
- 300 gr zahăr fin (sau zahăr alb tos, măcinat într-un robot de bucătărie în jur de 5 minute)
- o lingură de extract de vanilie
- 2 lingurițe de amidon
- 2 lingurițe de oțet
- 250 gr mascarpone
- 400 gr smântână lichidă pentru frișcă rece (min. 30% grăsime)
- 3-4 linguri de zahăr pudră
- 120 ml zeamă de lămâie
- 120 gr unt
- 200 gr zahăr
- 6 gălbenușuri
- 150 gr afine proaspete/ alte fructe de pădure (sau un gem)
- frunze de menta pentru decor (opțional)
- Se preîncălzește cuptorul la 100 de grade (căldură sus și jos).
- Se bat albușurile cu un mixer, pe o treaptă medie, timp de 3-4 minute, până când se formează o spumă aerată, nu foarte tare.
- În timp ce mixerul merge, se adaugă ușor peste albușuri câte o lingură de zahăr.
- După ce se încorporeaza tot zahărul, se crește intensitatea mixerului la o treaptă mai mare și se bat albușurile timp de 7-8 minute, până când zahărul se topește complet și se obține o bezea tare și lucioasă.
- Se adaugă extractul de vanilie, amidonul și oțetul și se încorporează ușor cu o spatulă.
- Se transferă bezeaua într-o tavă cu hârtie de copt și i se dă o formă rotundă de aprox. 25-30 cm diametru (se poate trasa un cerc pe hârtie cu ajutorul unei tăvi cu acest diametru, apoi se întoarce hârtia și se întinde bezeaua pe partea fără creion).
- Cu spatula, se face o ușoară adâncitură în mijlocul bezelei (lăsând o margine mai înaltă de aprox. 5 cm) care se va umple cu crema de mascarpone.
- Se bagă tava în cuptor (puțin mai jos de mijlocul cuptorului) și lasă bezeaua la copt timp de o oră și 15 minute. Se oprește cuptorul și lasă bezeaua înăuntru să se răcească. Nu se deschide ușa cuptorului până când bezeaua nu s-a răcit.
- Pentru crema de lămâie, se pun zeama de lămâie, zahărul și untul pe baie de aburi. Se amestecă cu un tel până când se topește untul. Se adaugă gălbenușurile ușor mixate și se amestecă în continuu (10-15 minute) până când crema se încheagă. Dacă se încheagă foarte greu, se poate crește intensitatea focului. Se lasă apoi la răcit.
- Înainte de a monta prăjitura, se pun brânza mascarpone, smântâna și zahărul într-un bol și se mixează cu un mixer, timp de 1-2 minute, până când se formează o cremă omogenă.
- Se decorează bezeaua cu cremă de mascarpone, cremă de lămâie, afine proaspete și frunze de mentă.
- Dacă vă rămâne lemon curd, îl puteți folosi peste pancakes, waffles, înghețată sau alte prăjituri. Rezistă bine la frigider până la 2 săptămâni.
Leave a Reply