Dacă mă întrebai în copilărie care e mâncarea mea preferată, răspundeam”ardei umpluți”. Așa că atunci când am crescut, asta a fost una dintre primele mâncăruri pentru care i-am cerut mamei rețeta. Acum pregătesc ardei umpluți destul de des pentru familia mea și au devenit și una dintre mâncărurile preferate ale fetiței mele.
În ultimii ani i-am pregătit mai des în multicooker, dar de data aceasta i-am fiert pe plită, pentru că am vrut să urmez din nou toți pașii și să scriu rețeta clasică pentru voi.
La multicooker pun ardeii cu apă și sosul de roșii de la început și pornesc programul manual de presiune pentru 20 de minute.
- 10 ardei grași galbeni (medii, cu coaja mai subțire, pe cat posibil, cu aceeași înălțime)
- 1 kg carne tocată (eu am avut un mix de vită și porc)
- 150 gr orez
- o ceapă mare
- 2 linguri de pătrunjel tocat
- 2 linguri de mărar tocat
- 1½ - 2 lingurițe de sare
- piper
- 350 gr roșii pasate
- 2 foi de dafin
- Ardeii se spală, apoi se taie în jurul codiței, pentru a scoate cotorul și a curăța semințele. Bucata tăiată se păstrează pentru a acoperi la final ardeiul umplut.
- Ceapa se taie mărunt și se călește în ulei până se înmoaie. Se adaugă 3 linguri din roșiile pasate, apoi orezul spălat și scurs (eu am adăugat și ½ de linguriță de oregano uscat, la recomandarea mamei, dar este opțional). Se mai țin pe foc 5 minute, amestecând. Se lasă apoi la răcit.
- Într-un castron se pune carnea, mixul de orez, verdeața, sarea și piperul. Se frământă bine, până se omogenizează.
- Se umplu ardeii cu amestecul de carne, fără a apăsa prea tare, astfel încât să nu se iasă compoziția foarte îndesată după ce fierbe. Se lasă puțin loc la final pentru că umplutura se mai umflă de la orez. Se pune "capacul" cu codița ardeiului deasupra și se pun ardeii într-o cratiță încăpătoare. Mie nu mi-au intrat toți în aceeași cratiță, așa că am pus 2 să fiarbă separat în altă oală.
- Se pune apă cât să ajungă la marginea de sus a ardeilor, se adaugă foile de dafin și o linguriță de sare și se pune oala la fiert pentru aprox. oră și jumătate, până când carnea și orezul sunt fierte. Se adaugă roșiile pasate și se mai lasă la fiert 20-30 de minute, până când sosul se îngroașă puțin.
- Daca doriți să îi pregătiți la multicooker, puneți ardeii umpluți în oala aparatului, adaugați 500 ml de suc de roșii/ roșii pasate, 500 ml de apă, 2 foi de dafin și sare. Puneți capacul și porniți programul manual de presiune (High) pentru 20 de minute. Când se termină programul, puteți lăsa aparatul să elibereze singur presiunea timp de 10 minute, apoi eliberați manual presiunea rămasă.
Leave a Reply