Fac des ciorbă și una dintre cele pe care le fac cel mai des este ciorba de vită. Ciorba clasică pentru mine este cea acrită cu borș, pentru că așa a pregătit-o mama dintotdeauna și așa am mâncat-o toată copilăria. La noi acasă nu se făceau ciorbe fară borș, de aceea noi spunem ciorbelor ‘borș’ :).
Modalitatea în care prepar ciorba am învățat-o de la mama și aplic aceeași tehnică și la ciorba de pui/ găină. Puteți omite carnea și puteți face, după aceiași pași, o ciorbă de legume. Dacă doriți, puteți mări cantitatea de cartofi sau puteți folosi tăiței pe care îi puneți la fiert, la final, după ce fierbe borșul, în ultimele minute (câte sunt necesare pentru fierberea tăițeilor).
Eu nu cântăresc niciodată ingredientele, le pun la ochi, dar pentru aceasta rețetă am estimat cantitățile necesare. Însă vreau să știți că nu e necesar să le respectați exact ca în rețetă, puteți adapta cantitățile.
- 2 bucăți de rasol de vită cu os (aprox. 1 kg)/ carne de pui (aripi, piept cu os, pulpe, spate)
- o ceapă
- un morcov
- un păstârnac
- o bucată de țelină rădăcină (aprox. 50 gr)
- pătrunjel (câteva tulpini de pătrunjel proaspăt sau o rădăcină)
- sare (în jur de două lingurițe pun eu)
- aproximativ 3 litri de apă
- o ceapă
- 1-2 morcovi
- 2 linguri de ulei de floarea soarelui (eu folosesc și de măsline)
- 2-3 cartofi
- 500 - 800 gr de roșii tocate din conservă
- 5 -6 linguri de zarzavat din conservă
- 500 - 600 ml de borș
- o legatira de leuștean
- alte verdețuri (pătrunjel, lobodă, ștevie)
- Ingredientele pentru supa de carne se fierb până când carnea se desface ușor de pe oase. Eu obișnuiesc să le fierb în multicooker, sub presiune, pentru aproximativ 30 - 40 de minute pentru carnea de vită sau 20-30 de minute pentru carnea de pui/găină. După ce se termină programul de presiune, mai las cam 30 de minute să elibereze aparatul presiunea, apoi o eliberez manual. Pe plită se pot fierbe în jur de 60 de minute sau până când carnea se desprinde ușor de pe oase.
- După ce fierbe supa, se scoate carnea și se curăța de pe oase. Se scot și legumele, iar morcovii se taie în bucăți mari (eu îi pun la final în ciorbă) și se strecoară supa.
- Ceapa se toaca mărunt, iar morcovii se rad pe răzătoarea mare.
- Cartofii se taie în cuburi mici.
- Se pune o oală mare pe plită (puteți face asta și în multicooker pe Saute), se pun 2 linguri de ulei, ceapa tocată și morcovii rași. Se călesc împreună în jur de 5 minute, până se înmoaie.
- Se toarnă supa în oală, apoi se pun cartofii și se lasă să fiarbă până când sunt aproape fierți (aprox. 15 minute).
- Se adaugă în oală roșiile tocate, zarzavatul și se aduc toate la punctul de fierbere.
- Se toarnă cam borșul și se lasă din nou să ajungă la punctul de fierbere.
- Se adaugă carnea curățată de pe oase și morcovii fierți.
- Se mai pune sare dacă e nevoie, apoi se oprește focul și se adaugă verdeața tocată.
Leave a Reply