Ciorbă de vită
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Portii: 8-10
Ingrediente
Pentru supa de carne
  • 2 bucăți de rasol de vită cu os (aprox. 1 kg)/ carne de pui (aripi, piept cu os, pulpe, spate)
  • o ceapă
  • un morcov
  • un păstârnac
  • o bucată de țelină rădăcină (aprox. 50 gr)
  • pătrunjel (câteva tulpini de pătrunjel proaspăt sau o rădăcină)
  • sare (în jur de două lingurițe pun eu)
  • aproximativ 3 litri de apă
Pentru ciorbă
  • o ceapă
  • 1-2 morcovi
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui (eu folosesc și de măsline)
  • 2-3 cartofi
  • 500 - 800 gr de roșii tocate din conservă
  • 5 -6 linguri de zarzavat din conservă
  • 500 - 600 ml de borș
  • o legatira de leuștean
  • alte verdețuri (pătrunjel, lobodă, ștevie)
Preparare
  1. Ingredientele pentru supa de carne se fierb până când carnea se desface ușor de pe oase. Eu obișnuiesc să le fierb în multicooker, sub presiune, pentru aproximativ 30 - 40 de minute pentru carnea de vită sau 20-30 de minute pentru carnea de pui/găină. După ce se termină programul de presiune, mai las cam 30 de minute să elibereze aparatul presiunea, apoi o eliberez manual. Pe plită se pot fierbe în jur de 60 de minute sau până când carnea se desprinde ușor de pe oase.
  2. După ce fierbe supa, se scoate carnea și se curăța de pe oase. Se scot și legumele, iar morcovii se taie în bucăți mari (eu îi pun la final în ciorbă) și se strecoară supa.
  3. Ceapa se toaca mărunt, iar morcovii se rad pe răzătoarea mare.
  4. Cartofii se taie în cuburi mici.
  5. Se pune o oală mare pe plită (puteți face asta și în multicooker pe Saute), se pun 2 linguri de ulei, ceapa tocată și morcovii rași. Se călesc împreună în jur de 5 minute, până se înmoaie.
  6. Se toarnă supa în oală, apoi se pun cartofii și se lasă să fiarbă până când sunt aproape fierți (aprox. 15 minute).
  7. Se adaugă în oală roșiile tocate, zarzavatul și se aduc toate la punctul de fierbere.
  8. Se toarnă cam borșul și se lasă din nou să ajungă la punctul de fierbere.
  9. Se adaugă carnea curățată de pe oase și morcovii fierți.
  10. Se mai pune sare dacă e nevoie, apoi se oprește focul și se adaugă verdeața tocată.
Recipe by Taste Bazaar at https://tastebazaar.ro/2024/01/ciorba-de-vita.html