Cea mai bună rețetă pe care am descoperit-o în ultima vreme: vită cu broccoli. Am făcut-o de 4 ori în ultimele 2 luni și ne place atât de mult încât am mânca-o săptămânal. Se face destul de simplu, iar dacă te miști rapid, în 30 de minute e gata.
Deși poate nu ați mai gătit cu sos de stridii (nici eu nu-l folosisem până la rețeta asta), vă recomand să nu îl omiteți, deoarece dă un gust foarte bun cărnii și sosului. Se găsește ușor în supermarketuri și chiar dacă îl luați doar pentru rețeta asta, vă asigur că merită.
Vită cu broccoli
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Portii: 2-3
Ingrediente
- 400 gr carne de vită maturată (antricot/ vrăbioară/ bavetă mică (flank steak)
- 400 - 500 gr broccoli
- 250 gr orez basmati
- o linguriță de ghimbir ras
- 3 căței de usturoi zdrobiți
Pentru marinadă
- o lingură ulei susan
- o lingură de sos de stridii
- ½ linguriță sare
- ¼ linguriță bicarbonat
- o lingură amidon (de cartofi sau porumb)
- o lingură sos soia
Pentru sos
- 5 linguri sos de soia
- 150 ml apă fierbinte
- o lingură sos de stridii
- o lingură ulei de susan
- o lingură zahăr brun
Pentru îngroșarea sosului
- o lingură amidon (de cartofi sau porumb)
- 2 linguri de apă caldă
Preparare
- Se amestecă ingredientele pentru marinadă într-un bol.
- Se taie carnea în felii subțiri, se pune în bol, se amestecă bine și se lasă la marinat 10-15 minute.
- Se pune orezul la fiert.
- Se rade ghimbirul și se zdrobește usturoiul.
- Broccoli-ul se spală și se taie în buchețele mai mici. Se gătește la aburi sau se fierbe timp de 3-4 minute.
- Se amestecă toate ingredientele sosului și se amestecă până se dizolvă zahărul.
- Se încinge o tigaie neaderentă încăpătoare și se pune o lingură de ulei de susan.
- Se întind fâșiile de carne în tigaie, se prăjesc în jur de 3 minute pe fiecare parte, apoi se scot pe o farfurie.
- În tigaie se pun ghimbirul ras și usturoiul zdrobit și se prăjesc 1 minut.
- Se adaugă sosul și se aduce la punctul de fierbere.
- Într-o ceașcă se amestecă o lingură de amidon cu 2 linguri de apă caldă și se amestecă bine. Se toarnă în tigaie peste sos, se amestecă rapid până se omogenizează sosul.
- Când sosul începe să se îngroașe, se pun în tigaie carnea și broccoli-ul și se mai gătesc împreună 2 minute.
- Vita cu broccoli se servește cu orez basmati fiert.
Madalina says
Salut, Andreea! Foarte buna reteta, acum mai pregatesc sa o fac a doua oara. As avea doar o sugestie, amidonul cred ca ar avea sens sa fie trecut la sos, prima data eu l-am pus in marinada. Nu cred ca a fost o problema mare sau a influentat gustul. Mulțumesc pentru toate retetele 🤗
Andreea says
Buna, Madalina! Ma bucur ca iti place reteta! Amidonul se foloseste atat in marinada, cat si pentru a ingrosa sosul. Deci amidonul dizolvat in apa este o alta lingura, fata de cea trecuta pentru sos. Mi-am dat seama acum ca l-am trecut in lista de ingrediente doar pe cel din marinada, asa ca am facut o completare si am adaugat pe lista si a doua lingura, necesara la sos. Multumesc pentru atentionare.
wineandknives says
hei, am facut-o si eu aseara. ne-a placut. poate ca e din cauza ingredientelor mele, ca nu seamana unu’ cu altul, insa a iesit on the salty side. la marinada daca pui oyster sauce care e sarat cred ca nu mai merge si sfertul de lingurita de sare. iar la sos oyster+soia iar rezulta cam mult. poate trebuie redus soia cu vreo 2 linguri.
carnea taiata extrem de subtire a fost mai buna decat aia taiata mai gros, in cazul meu.
Andreea says
Merci de feedback, Madalin! Noi chiar nu mancam sarat si tind sa pun mereu mai putina sare decat trebuie in mancare (ajustez la final) si niciodata nu mi s-a parut prea sarata vita cu broccoli, dar evident ca tine de preferintele fiecaruia. Iar legat de sos, mie imi place sa fie mai mult, pentru ca odata ce adaugi carnea si broccoli, el se absoarbe si eu prefer sa ramana un pic sa absoarba si orezul.