Printre rețetele de mic dejun pe care le pregătesc aproape săptămânal, este și aceasta rețetă de terci de ovăz cremos, pe care îl fac rapid și îl combin cu diverse fructe, semințe sau unturi de nuci. Folosesc fulgi de ovăz fini, pentru că se fierb cel mai repede și datorită lor, textura finală a terciului este cremoasă. Banana pasată contribuie și ea la cremozitate și îndulcește terciul, fară a mai fi nevoie de zahăr sau miere. Consistența terciului este destul de lichidă după adăugarea bananei, însă după ce se răcorește, se întărește.
Un lucru pe care eu îl fac destul de des, este să adaug fructe congelate imediat după ce iau oala de pe foc. În special iarna, când nu am fructe de pădure proaspete, folosesc unele congelate și punandu-le în terciul fierbinte, ele se dezgheață imediat și în același timp, răcesc mai repede terciul.
- 500 ml lapte (de vacă sau vegetal)
- 100 gr fulgi de ovăz fini
- ½ linguriță de scorțișoară
- o banană
- fructe proaspete sau congelate (fructe de pădure, alte fructe de sezon, mere coapte, semințe de rodie)
- nuci sau semințe (migdale, nuci, alune de pădure semințe de dovleac floarea soarelui, susan, cânepă)
- unturi din nuci sau semințe
- quinoa fiartă (opțional)
- Se pun laptele, fulgii de ovăz și scorțișoara într-o crăticioară pe foc mic spre mediu. Se amestecă și se dau în clocot. Se mai țin un minut la fiert, apoi de oprește focul.
- Banana se pasează cu furculița și se încorporează în terci. Dacă folosiți fructe congelate, le puteți adăuga tot în acest moment.
- Terciul se pune în castroane și pe deasupra se pun topping-urile dorite.
Leave a Reply