Stiu ca am postat desert dupa desert dupa desert, dar nu pot sa ma abtin. Trebuie sa va impartasesc si aceasta minunata reteta de bezea cu lime, cocos si zmeura. O prajitura usoara ca un fulg din care nu te poti opri din mancat.
Nu e greu de facut dar se lasa putin asteptata :). Credeti-ma, merita!
Bezeaua e pufoasa dar si un pic crocanta, crema e aromata si super racoritoare iar zmeura e usor acrisoara. E o combinatie PERFECTA!
Trebuie sa va aprovizionati cu
5 albusuri (mi-au ramas de la inghetata)
280 gr zahar tos
2 lingurite de amidon de porumb
2 lingurite de otet din vin
60 gr de fulgi de nuca de cocos
200 gr smantana pentru frisca
150 gr mascarpone
70 gr zahar pudra
coaja si sucul de la 1-2 lime (depinde cat de aromata vreti sa fie. Eu am folosit 1 si a fost super ok)
200 gr zmeura (sau alte fructe de padure)
Zmeura am scos-o din congelator si am asezat-o pe o hartie ca sa-i mai absoarba din zeama. Initial am congelat-o individual. Am intins fiecare zmeurica pe o bucata de hartie de copt in sertarul congelatorului si dupa ce a inghetat, am transferat toate fructele intr-o caserola. Asa, si-au pastrat perfect forma.
Am incalzit cuptorul la focul cel mai mic, dupa care am batut albusurile bine de tot (cam 5 minute). Am turnat treptat zaharul tos in ele si le-am mai invartit vreo 5 minute pana cand s-a format bezeaua care intoarsa cu fundu-n sus nici nu s-a clintit.
Am adaugat amidonul si otetul, apoi si fulgii de nuca de cocos si am amestecat cu o spatula incetisor.
Am acoperit o tava cu hartie de copt si am desenat cu un creion 3 dreptunghiuri de 25×10 cm in care am amplasat cu atentie crema. Puteti folosi un poş sau o punga pe care o taiati intr-un varf. Asa aveti mai mult control si puteti aseza crema in dreptunghiuri.
In cuptor trebuie sa stea cam o ora (verificati sa nu se rumeneasca prea tare) si dupa ce opriti focul, mai lasati tava inauntru pentru inca o ora.
Am mixat smantana cu mascarpone, zaharul pudra, sucul si coaja de lime pana se intareste. Daca inca e prea moale, mai adaugati cate putin zahar pudra. Am bagat crema la frigider.
Dupa o ora am dezlipit usor foile de bezea si am pus-o pe prima pe un platou, Am uns-o cu crema si am impanzit jumate din cantitatea de zmeura. Urmatoarea foaie am uns-o putin pe fund ca sa se prinda bine de zmeura. Apoi, am repetat schema de la prima foaie. Crema + zmeura ramasa. Am asezat si ultima foaie (din nou unsa dedesubt) si am bagat prajiturica la frigider. Nu cred ca e necesar sa stea la frigider, insa in timpul asta foile se mai inmoaie si sunt mai usor de taiat. Totusi, se taie cu atentie ca sa nu se crape bezeaua.
Pentru ca mi-a mai ramas bezea, am facut cateva cosulete pentru care am pastrat si putina crema. Decor din zmeura si menta. Deci puteti apela la varianta asta daca vreti o prezentare mai sofisticata.
Maine plec la munte. Fara semnal de telefonie mobila si internet. Sweet relaxation! Ne reintalnim dupa weekendul prelungit pe care vi-l doresc plin de soare!
Timp: 1h 30min + o ora pentru racit bezeaua
Portii: 10
Mihaela says
Cred ca imi place prezentarea mai sofisticata, imi plac mult cosuletele, si sunt si gustoase! Un week-end placut!
Dana says
Buna. La cuptor electric ce inseamna “focul cel mai mic”? Imi poti traduce? Si otetul merge inlocuit oare cu zeama de lamaie? 🙂
Multumesc
Andreea says
Buna, Dana! Pe vremea cand am facut aceasta reteta, aveam cuptor pe gaz, fara indicator de temperatura, deci nu stiam care era. La un cuptor electric, poti incerca la 150-160 de grade. Legat de otet, eu nu am incercat sa il inlocuiesc cu zeama de lamaie. Nu am vazut in nicio reteta sa se precizeze ca poate fi inlocuit. Insa poti incerca fara el, nu se va strica bezeaua, insa e posibil sa nu ramana foarte ‘teapana’ bezeaua.
Zazuza's Gulaschsuppe says
ce idee minunata! bezeaua si zmeura fac casa tare buna impreuna 🙂
Andreea says
oooo..si sa vezi lime-ul ce bine se potriveste in crema!eu m-am indragostit de lime cu ocazia asta 😀
Veronica says
Ca sa povestim un pic: m-am apucat de facut prajituri de cand am descoperit blogul tau. E fun, cu info super clare si m-a prins. Marea realizare pe care voiam sa ti-o anunt este ca, dupa 2 luni de incercat mai multe retete, mama, care detine monopolul la noi in familie la prajituri, m-a rugat sa pregatesc eu desertul la masa de Paste, ca prea m-am “specializat”. Deci Andreea, mi-ai cam dat de lucru :))
Toate cele bune,
Te pup.
Anonymous says
Eu am niste plangeri: dupa ce am facut bezeaua, super teapana, zaharul dizolvat, pusesem si un pic de vanilie, am pus 2 lingurite de amidon + 2 de otet si am continuat sa mizez. Apoi am scos mixerul din priza si culingura de lemn am incorporat cu grija 70 g de nuca de cocos. Acum nu stiu, de la otet, de la amidon sau de la cocos albusurile s-au flescait si acum dreptunghiurile 2 si 3 s-au facut un singur dreptunghi in tava. Ce am gresit?
Andreea says
Sincer, nu imi pot da seama ce s-ar fi putut intampla. Nici daca mi s-ar fi intamplat mie, n-as fi stiut de ce. Am gasit pe net ca vremea umeda, contaminantii (gen cocos) sau baterea excesiva pot distruge bezeaua. Si unerori chiar si zaharul folosit poate sa o afecteze.
Cred ca poti incerca din nou schimband unul din factorii astia, sa vezi daca se modifica ceva.
Yolanda says
Amazing!!!!