Despre rețeta de salmon bites am aflat de la prietena mea, Laura. Iar când am căutat să văd despre ce e vorba, am zis că trebuie să o încerc, căci părea foarte gustoasă. Am combinat câteva idei găsite pe net și am făcut salmon bites de 3 ori până acum, ca să găsesc varianta ideală a modalității de preparare, dar și pentru că mi-au plăcut atât de mult încât chiar aș putea să le mănânc săptămânal.
Partea cea mai surprinzătoare a fost că aceste salmon bites i-au plăcut și Petrei foarte mult (și a cerut 2 porții suplimentare), dar și lui Madalin, care a zis ‘uite, în varianta asta pot să mănânc și eu somon cu poftă‘ :)). Așa că declar această rețetă câștigătoarea unui loc pe lista noastră de rețete preferate.
Vă spuneam că am gătit în 3 moduri diferite acest somon glazurat. Prima oară l-am copt mai întâi la Airfryer, a doua oară l-am prăjit doar în tigaie, iar a treia oară l-am copt mai întâi în cuptor, că apoi să îl glazurez în tigaie. Mie mi-au plăcut prima și ultima variantă. Atunci când l-am prăjit doar în tigaie, somonul s-a cam destrămat, iar sosul nu a avut timp să se închege suficient. A ieșit bun la gust și așa, dar că textură, prefer variantele de gătit somonul mai întâi în Airfryer sau în cuptor.
Ca garnitură, am pus lângă salmon bites, orez basmati, broccoli și edamame sau fasole verde păstăi. Cred că ar mai merge bine și cu niste tăiței de orez, cu sparanghel, pak choi, sau spanac ușor sotat.
- 300 gr file de somon fără piele
- o lingură de ulei de măsline
- ½ linguriță usturoi granulat
- ½ linguriță boia dulce
- 70 ml sos de soia
- zeama de la jumătate de lămâie
- o linguriță de miere
- o lingură de ghimbir ras
- 3 caței de usturoi zdrobiți
- 150 gr orez basmati
- 400 gr broccoli
- 200 gr fasole păstăi sau boabe de edamame (pot fi congelate)
- Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade cu ventilație (alternativ, puteți folosi Airfryer-ul, care nu necesită preîncălzire).
- Într-un castron se amestecă sosul de soia, zeama de lămâie, mierea, ghimbirul ras și usturoiul zdrobit.
- Somonul se taie în cuburi cu latura de aprox. 3 cm. Bucățile se pun într-un bol și se amestecă cu uleiul de măsline, usturoiul granulat și boia.
- Somonul se așază pe o tava cu hârtie de copt și se bagă în cuptorul preîncălzit. Se coace 10 minute la 180 de grade cu ventilație. Alternativ, puteți coace somonul în Airfryer 8 minute la 160 de grade. O a treia variantă este să prăjiți somonul (cu 1-2 linguri de ulei) în tigaie, timp de aprox. 5 minute (pe toate părțile) și apoi adăugați sosul de soia în tigaie și mai prăjiți încă 10 minute, până se încheagă sosul.
- Se pune la fiert orezul conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Eu îl clătesc bine sub jet de apă și îl pun cu o cantitate de apă în proporție de 1:1 (orez:apă) în multicooker. Setez presiunea 'Low' și pornesc programul Manual pentru 1 minut. Las presiunea să se elibereze automat timp de 5 minute, apoi o eliberez eu manual.
- Se pune o oală cu apă la fiert și când clocotește, se pun buchețelele de broccoli și se fierb 7-10 minute. În ultimele 3-4 minute se adaugă păstăile de fasole sau boabele de edamame (congelate) peste broccoli. La final, scurgeți apa din oala și adaugăți sare. Opțional, puteți adăuga și o lingură de unt peste legumele calde.
- Se pune o tigaie (nu foarte mare) pe foc și se toarnă în ea sosul de soia amestecat cu restul ingredientelor. Se fierbe în jur de 10 minute la foc mic spre mediu, până când începe să scadă și să se închege. Se adaugă somonul copt în tigaie și se mai prăjește în sos în jur de 5 minute. Se întoarce pe toate părțile, pentru a se lipi sosul de el.
- Somonul glazurat se servește cu orezul și legumele fierte.
Nabe says
Sună foarte bine. Cred că ar merge pus sosul de la început în cuptor cu tot cu somon și lăsat totul la cuptor vreo 20 de minute. Eu fac așa somon cu sos de soia și sirop de arțar.