Salmon bites (somon glazurat cu sos de soia și miere)
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Portii: 2
Ingrediente
  • 300 gr file de somon fără piele
  • o lingură de ulei de măsline
  • ½ linguriță usturoi granulat
  • ½ linguriță boia dulce
  • 70 ml sos de soia
  • zeama de la jumătate de lămâie
  • o linguriță de miere
  • o lingură de ghimbir ras
  • 3 caței de usturoi zdrobiți
Pentru garnitură
  • 150 gr orez basmati
  • 400 gr broccoli
  • 200 gr fasole păstăi sau boabe de edamame (pot fi congelate)
Preparare
  1. Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade cu ventilație (alternativ, puteți folosi Airfryer-ul, care nu necesită preîncălzire).
  2. Într-un castron se amestecă sosul de soia, zeama de lămâie, mierea, ghimbirul ras și usturoiul zdrobit.
  3. Somonul se taie în cuburi cu latura de aprox. 3 cm. Bucățile se pun într-un bol și se amestecă cu uleiul de măsline, usturoiul granulat și boia.
  4. Somonul se așază pe o tava cu hârtie de copt și se bagă în cuptorul preîncălzit. Se coace 10 minute la 180 de grade cu ventilație. Alternativ, puteți coace somonul în Airfryer 8 minute la 160 de grade. O a treia variantă este să prăjiți somonul (cu 1-2 linguri de ulei) în tigaie, timp de aprox. 5 minute (pe toate părțile) și apoi adăugați sosul de soia în tigaie și mai prăjiți încă 10 minute, până se încheagă sosul.
  5. Se pune la fiert orezul conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Eu îl clătesc bine sub jet de apă și îl pun cu o cantitate de apă în proporție de 1:1 (orez:apă) în multicooker. Setez presiunea 'Low' și pornesc programul Manual pentru 1 minut. Las presiunea să se elibereze automat timp de 5 minute, apoi o eliberez eu manual.
  6. Se pune o oală cu apă la fiert și când clocotește, se pun buchețelele de broccoli și se fierb 7-10 minute. În ultimele 3-4 minute se adaugă păstăile de fasole sau boabele de edamame (congelate) peste broccoli. La final, scurgeți apa din oala și adaugăți sare. Opțional, puteți adăuga și o lingură de unt peste legumele calde.
  7. Se pune o tigaie (nu foarte mare) pe foc și se toarnă în ea sosul de soia amestecat cu restul ingredientelor. Se fierbe în jur de 10 minute la foc mic spre mediu, până când începe să scadă și să se închege. Se adaugă somonul copt în tigaie și se mai prăjește în sos în jur de 5 minute. Se întoarce pe toate părțile, pentru a se lipi sosul de el.
  8. Somonul glazurat se servește cu orezul și legumele fierte.
Recipe by Taste Bazaar at https://tastebazaar.ro/2022/10/salmon-bites-somon-glazurat-cu-sos-de-soia-si-miere.html