Despre quinoa am auzit prima data intr-o emisiune Dr. Oz, in care medicul povestea despre calitatile ei nutritionale si o recomanda ca alternativa pentru micul dejun.
M-am informat apoi din ce in ce mai mult despre aceasta pseudocereala (este inrudita cu sfecla si spanacul) si am aflat ca e bogata in proteine (poate inlocui sursa de proteine din carne), dar contine si mult calciu, magneziu si fier.
Eram destul de neincrezatoare ca voi gasi quinoa in magazinele noastre, insa, din curiozitate am cautat si spre surprinderea mea, am si gasit la Plafar (15-20 ron/ 500gr).
Din quinoa se pot pregati atat preparate dulci cat si sarate (pilaf). Poate inlocui orezul brun. Are o textura asemanatoare cu cea a arpacasului sau a bulgurului. Eu o asociez cu icrele acelea mai mari care au bobite crocante :).
Este foarte important ca aceasta ‘cereala’ sa fie clatita foarte bine (de cateva ori chiar) pentru ca boabele sunt acoperite de o pelicula amaruie.
Eu am pregatit doar budinca de quinoa cu lapte pana acum si am folosit:
jumatate de cana de quinoa
o cana si jumatate de lapte/apa (recomandare este ca proportia de quinoa:lichid sa fie 1:2 dar eu folosesc ceva mai putin lichid)
2 linguri de miere
scortisioara
vanilie
Am clatit quinoa intr-o sita. Am trecut-o prin cateva jeturi de apa rece amestecand-o cu mana pentru a ma asigura ca e bine curatata.
Se pune laptele la fiert impreuna cu mierea si aromele. Cand da in clocot, se adauga quinoa si se fierbe cam 20 de minute (amestecand destul de des ca sa nu se prinda de oala) pana cand laptele este absorbit complet de boabe.
In aceasta budinca se pot adauga fructe (eu am folosit capsuni si physalis), seminte de in, de canepa, bucati de nuca cocos sau orice altceva va place si va energizeaza la micul dejun :).
Timp: 25 minute
Portii: o portie mare
Costuri: 5 ron
Bogdan says
Am incercat-o si eu intr-o budinca si nu mi-a placut textura. Asa ca o folosesc mai mult la burgeri si se potriveste perfect cu carnea de curcan 🙂
Andreea says
mie tocmai textura imi place :).dar am observat ca daca nu e fiarta cum trebuie, poate sa nu fie asa placuta.
eu mai spre sfarsitul procesului de fierbere, cand deja laptele a fost absorbit in mare parte de boabe si nu mai e in pericol sa se umfle, pun un capac deasupra oalei (mai amestec din cand in cand) iar dupa ce opresc focul, mai las capacul 10-15 minute ca sa se faca “pufoasa”.
inca n-am incercat-o in alte combinatii dar va trebui sa-mi cumpar o noua punga pentru asta 🙂
quinoa says
Arata foarte bine budinca de mai sus din quinoa! Am sa incerc si eu sa vad cum iese si daca-mi place.