• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Tort de ciocolată cu cremă de mascarpone și frișcă

02/01/2024 By Andreea Leave a Comment

Acum câteva zile am văzut la The Boy Who Bakes o poză cu acest tort de ciocolată cu cremă de mascarpone și frișcă și m-a hipnotizat. Am știut în acel moment că acela era tortul pe care îl voi face de Revelion. Am găsit rețetă în newsletter-ul lui Edd și mi-am pus pe listă toate ingredientele. Forma dreptunghiulară nu este forma clasică a unui tort, însă mie mi se pare că are un aspect deosebit, iar decorul cu ‘așchii’ de ciocolată e spectaculos, perfect pentru o masă festivă.

Rețeta nu e complicată, dar are mai mulți pași, iar procesul de a face ‘așchiile’ de ciocolată ia ceva mai mult timp. Dar dacă nu țineți neapărat la decorul acesta sau nu aveți timp, puteți pudra tortul cu cacao, sau peste glazură puteți așeza fructe de pădure.

O alta variantă la care m-am gândit ar fi să acopăr tortul integral cu cremă de mascarpone (aș face cantitate dublă) pentru a echilibra mai bine proporțiile de blat și cremă și pentru a obține o variantă un pic mai lejeră decât cea cu ciocolată. Iar ca decor aș folosi cârlionți de ciocolată (albă sau neagră), fructe de pădure sau felii de citrice.

Față de rețeta originală, am redus cantitatea de zahăr din blat și am înlocuit extractul de mentă din cremă cu coajă de portocală, iar combinația mi s-a părut delicioasă.


Tort de ciocolată cu cremă de mascarpone și frișcă
 
Print
Timp de preparare
60 mins
Timp de gatire
55 mins
Timp total
1 hour 55 mins
 
Portii: 8-10
Ingrediente
Pentru blat
  • 165 gr făină albă
  • trei sferturi de linguriță praf de copt
  • o linguriță și un sfert de bicarbonat de sodiu
  • ½ linguriță sare
  • 50 gr cacao
  • 150 gr zahăr brun
  • 135 ml apă fierbinte
  • 80 gr unt topit
  • 120 gr smântână fermentată
  • 2 ouă mari
Pentru sirop
  • 50 gr zahăr alb
  • 75 ml apă
  • o lingură de miez din boabe de cacao (opțional)
Pentru cremă
  • 200 ml frișcă lichidă rece
  • 80 gr mascarpone rece
  • o lingură de zahăr pudră
  • ½ linguriță coajă de portocală bio
Pentru glazură
  • 100 gr ciocolată neagră
  • 100 ml frișcă lichidă
Pentru așchii ciocolată
  • 100 gr ciocolată cu lapte
Preparare
  1. Se scot ouăle și smântâna la temperatura camerei cu 20 de minute înainte de a pregăti blatul.
  2. Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade căldură sus și jos.
  3. Se pregătește o tavă de chec de aproximativ 10x20 cm în care se pune hârtie de copt.
  4. Se topește untul.
  5. Într-un castron se pun făina, praful de copt, bicarbonatul și sarea și se amestecă.
  6. Într-un alt castron se pun cacaua, zahărul, apa fierbinte și untul topit și se amestecă cu un tel până se topește zahărul.
  7. Se adaugă smântâna, se încorporează, apoi se pun ouăle și se amestecă cu telul până se obține o cremă fină.
  8. Se toarnă amestecul lichid peste ingredientele uscate și se amestecă ușor până se omogenizează. Nu se amestecă prea mult, pentru a nu se ieși un blat prea tare.
  9. Se toarnă aluatul în tavă și se coace timp de 50-55 de minute, până o scobitoare introdusă în blat iese uscată.
  10. Se scoate checul din tavă după 10 minute, se așază pe un grătar și se lasă la răcit complet. Pentru sirop se fierb ingredientele până dau în clocot, se lasă să mai fiarbă 2 minute, până când siropul scade puțin, apoi se lasă la infuzat o oră. Dacă nu aveți miez de boabe de cacao, fierbeți doar 50 ml de apă cu 50 gr de zahăr și lăsați să se răcească.
  11. Pentru glazură, se toacă ciocolata mărunt și se așază intro ceașcă îngustă. Se pune frișcă într-un ibric și se aduce la punctul de fierbere (nu se lasă să fiarbă!).
  12. Se toarnă frișca fierbinte peste ciocolata din ceașcă, se lasă 2 minute pentru a începe să se topească, apoi se amestecă bine cu un tel mic sau o spatulă, până când sosul de ciocolată de omogenizează. Se lasă la răcorit 15 minute.
  13. Pentru cremă se pun frișca rece, mascarpone, zahărul pudră și coaja de portocală în bolul unui mixer și se mixează 1-2 minute, până când crema se întărește dar nu foarte tare.
  14. Partea de sus a checului se taie pentru a-l nivela, apoi se taie în 3 straturi egale.
  15. Pe un platou se așază mai întăi stratul de sus al checului, cu partea de deasupra (cea mai denivelată direct pe platou), astfel încât straturile tortului să fie cât mai drepte la interior.
  16. Felia de blat se unge cu sirop, apoi se întinde pe el jumătate din cantitatea de cremă.
  17. Se așază al doilea strat (cel care a fost în mijlocul checului), se unge cu sirop, apoi cu crema rămasă.
  18. Ultimul strat (cel care a fost la baza checului și este cel mai drept) se unge cu sirop pe partea interioară (tăiată), apoi se așază peste cremă cu partea inferioară (cea mai dreaptă) deasupra.
  19. Peste tort se toarnă glazura de ciocolată și se întinde pe toată suprafața (inclusiv pe margini) cu o spatulă.
  20. Pentru așchiile de ciocolată se topește ciocolata pe baie de aburi, apoi se toarnă și se întinde într-un strat subțire pe un blat sau o placă de piatră, ori pe fundul unei tăvi de cuptor.
  21. Daca folosiți o tavă, o puteți băga la frigider câteva minute, până când ciocolata se răcește și se usucă. Dacă întindeți ciocolata pe blatul de piatră, o lăsați să se răcească și să se întărească (la mine a durat cam 30 de minute). Apoi, cu un cuțit metalic de aluat, poziționat la 45 de grade, se rade ciocolata formând așchiile. Pentru că se pot înmuia ușor dacă le ridicați cu mâna, așchiile se ridică cu lama cuțitului de aluat și se așază într-o caserolă. Se bagă la frigider până se mai întăresc.
  22. Se decorează tortul cu așchiile de ciocolată sau alternativ, se pudrează cu cacao.
  23. Tortul se ține la frigider până se servește.
3.5.3251

 

Filed Under: desert, retete Tagged With: ciocolata, frisca, mascarpone, meniu festiv, tort

Previous Post: « Cremă de lămâie
Next Post: Terci de ovăz cremos »

Reader Interactions

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Aventura greceasca

Portugalia

Mai multe calatorii →

Deserturi

Scones cu afine

Doua variante de baclava

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Cum se germineaza graul si o idee de mic dejun sanatos

Oua posate cu sos de mustar

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Pastă de somon

Muhammara

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Cartofi dulci umpluți

Quiche rapid cu ciuperci

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2025 · Taste Bazaar ·