Acum câteva zile am văzut la The Boy Who Bakes o poză cu acest tort de ciocolată cu cremă de mascarpone și frișcă și m-a hipnotizat. Am știut în acel moment că acela era tortul pe care îl voi face de Revelion. Am găsit rețetă în newsletter-ul lui Edd și mi-am pus pe listă toate ingredientele. Forma dreptunghiulară nu este forma clasică a unui tort, însă mie mi se pare că are un aspect deosebit, iar decorul cu ‘așchii’ de ciocolată e spectaculos, perfect pentru o masă festivă.
Rețeta nu e complicată, dar are mai mulți pași, iar procesul de a face ‘așchiile’ de ciocolată ia ceva mai mult timp. Dar dacă nu țineți neapărat la decorul acesta sau nu aveți timp, puteți pudra tortul cu cacao, sau peste glazură puteți așeza fructe de pădure.
O alta variantă la care m-am gândit ar fi să acopăr tortul integral cu cremă de mascarpone (aș face cantitate dublă) pentru a echilibra mai bine proporțiile de blat și cremă și pentru a obține o variantă un pic mai lejeră decât cea cu ciocolată. Iar ca decor aș folosi cârlionți de ciocolată (albă sau neagră), fructe de pădure sau felii de citrice.
Față de rețeta originală, am redus cantitatea de zahăr din blat și am înlocuit extractul de mentă din cremă cu coajă de portocală, iar combinația mi s-a părut delicioasă.
- 165 gr făină albă
- trei sferturi de linguriță praf de copt
- o linguriță și un sfert de bicarbonat de sodiu
- ½ linguriță sare
- 50 gr cacao
- 150 gr zahăr brun
- 135 ml apă fierbinte
- 80 gr unt topit
- 120 gr smântână fermentată
- 2 ouă mari
- 50 gr zahăr alb
- 75 ml apă
- o lingură de miez din boabe de cacao (opțional)
- 200 ml frișcă lichidă rece
- 80 gr mascarpone rece
- o lingură de zahăr pudră
- ½ linguriță coajă de portocală bio
- 100 gr ciocolată neagră
- 100 ml frișcă lichidă
- 100 gr ciocolată cu lapte
- Se scot ouăle și smântâna la temperatura camerei cu 20 de minute înainte de a pregăti blatul.
- Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade căldură sus și jos.
- Se pregătește o tavă de chec de aproximativ 10x20 cm în care se pune hârtie de copt.
- Se topește untul.
- Într-un castron se pun făina, praful de copt, bicarbonatul și sarea și se amestecă.
- Într-un alt castron se pun cacaua, zahărul, apa fierbinte și untul topit și se amestecă cu un tel până se topește zahărul.
- Se adaugă smântâna, se încorporează, apoi se pun ouăle și se amestecă cu telul până se obține o cremă fină.
- Se toarnă amestecul lichid peste ingredientele uscate și se amestecă ușor până se omogenizează. Nu se amestecă prea mult, pentru a nu se ieși un blat prea tare.
- Se toarnă aluatul în tavă și se coace timp de 50-55 de minute, până o scobitoare introdusă în blat iese uscată.
- Se scoate checul din tavă după 10 minute, se așază pe un grătar și se lasă la răcit complet. Pentru sirop se fierb ingredientele până dau în clocot, se lasă să mai fiarbă 2 minute, până când siropul scade puțin, apoi se lasă la infuzat o oră. Dacă nu aveți miez de boabe de cacao, fierbeți doar 50 ml de apă cu 50 gr de zahăr și lăsați să se răcească.
- Pentru glazură, se toacă ciocolata mărunt și se așază intro ceașcă îngustă. Se pune frișcă într-un ibric și se aduce la punctul de fierbere (nu se lasă să fiarbă!).
- Se toarnă frișca fierbinte peste ciocolata din ceașcă, se lasă 2 minute pentru a începe să se topească, apoi se amestecă bine cu un tel mic sau o spatulă, până când sosul de ciocolată de omogenizează. Se lasă la răcorit 15 minute.
- Pentru cremă se pun frișca rece, mascarpone, zahărul pudră și coaja de portocală în bolul unui mixer și se mixează 1-2 minute, până când crema se întărește dar nu foarte tare.
- Partea de sus a checului se taie pentru a-l nivela, apoi se taie în 3 straturi egale.
- Pe un platou se așază mai întăi stratul de sus al checului, cu partea de deasupra (cea mai denivelată direct pe platou), astfel încât straturile tortului să fie cât mai drepte la interior.
- Felia de blat se unge cu sirop, apoi se întinde pe el jumătate din cantitatea de cremă.
- Se așază al doilea strat (cel care a fost în mijlocul checului), se unge cu sirop, apoi cu crema rămasă.
- Ultimul strat (cel care a fost la baza checului și este cel mai drept) se unge cu sirop pe partea interioară (tăiată), apoi se așază peste cremă cu partea inferioară (cea mai dreaptă) deasupra.
- Peste tort se toarnă glazura de ciocolată și se întinde pe toată suprafața (inclusiv pe margini) cu o spatulă.
- Pentru așchiile de ciocolată se topește ciocolata pe baie de aburi, apoi se toarnă și se întinde într-un strat subțire pe un blat sau o placă de piatră, ori pe fundul unei tăvi de cuptor.
- Daca folosiți o tavă, o puteți băga la frigider câteva minute, până când ciocolata se răcește și se usucă. Dacă întindeți ciocolata pe blatul de piatră, o lăsați să se răcească și să se întărească (la mine a durat cam 30 de minute). Apoi, cu un cuțit metalic de aluat, poziționat la 45 de grade, se rade ciocolata formând așchiile. Pentru că se pot înmuia ușor dacă le ridicați cu mâna, așchiile se ridică cu lama cuțitului de aluat și se așază într-o caserolă. Se bagă la frigider până se mai întăresc.
- Se decorează tortul cu așchiile de ciocolată sau alternativ, se pudrează cu cacao.
- Tortul se ține la frigider până se servește.
Leave a Reply