De cand am inceput sa fac meal planning si sa imi organizez mesele cu o saptamana inainte, am reusit sa includ si pestele mai des in meniul nostru. Recunosc, pana de curand nu mancam foarte des peste in principal pentru ca nu prea ma atrageau retetele foarte simple cu peste bagat la cuptor pentru 20 de minute. Sigur, sunt si acelea binevenite din cand in cand, insa pentru mine ajung sa fie plictisitoare. De cand mi-am luat timp sa ma documentez si sa caut retete interesante, lucrurile s-au schimbat si am inceput sa ma entuziasmez si in jurul retetelor cu peste.
Initial mi-am dorit sa fac o tocana de peste, dar am dat peste o reteta de supa de peste de-a lui Jamie Oliver care suna tare bine si am decis sa o pregatesc, doar ca am redus cantitatea de lichid si am modificat putin ingredientele (nu am folosit vin, am pus cod in loc de halibut, n-am folosit ardei iute ci ardei kapia si am pus supa de legume si nu de peste). A iesit o tocana de peste delicioasa, pe care am mancat-o cu paine prajita. Cred ca ar merge si cu orez negru sau orez basmati sau, poate chiar si cu o mamaliga. Chiar si Petra a mancat binisor din ea, in special crevetii si feniculul (e mare fan 🙂 .
- o ceapa rosie medie
- 2 catei de usturoi
- 2 tije de telina apio
- un bulb de fenicul
- un ardei kapia
- 2 linguri de ulei de masline
- 800 gr rosii tocate (din conserva)
- 350 gr de dovleac placintar
- 200 ml apa fierbinte simpla sau amestecata cu o lingurita de legume deshidratate (sau supa de legume sau de peste)
- 300 gr cod
- 300 gr somon
- 20 bucati de creveti
- sare, piper, zeama de lamaie, patrunjel
- Eu am folosit cod, somon si creveti congelati si le-am decongelat pe toate in frigider, peste noapte.
- Ceapa, usturoiul si telina se toaca marunt.
- Feniculul se taie in felii subtiri.
- Ardeiul se taie cubulete.
- Dovleacul se rade prin razatoarea mare.
- Intr-o cratita incapatoare se pune uleiul de masline, se adauga ceapa si usturoiul si se calesc 1-2 minute.
- Se adauga telina, feniculul, ardeiul si se calesc in jur de 5 minute, pana se inmoaie.
- Se adauga rosiile, dovleacul ras, apa fierbinte, sare si piper. Se acopera oala cu un capac si se lasa la fiert timp de 30 de minute, pe foc mic.
- Pestele se taie in bucati medii si se adauga in oala. Se amesteca printre legume, se pune iar capacul si se lasa la fiert 5 minute.
- Se adauga crevetii, se amesteca si ei in tocana, se pune capacul si se mai lasa la fiert 10 minute.
- La final, se mai condimenteaza cu sare si piper daca e nevoie, cu zeama de lamaie dupa gust si se serveste cu patrunjel tocat.
Â
Leave a Reply