• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Vacanta foodie la Londra

12/05/2013 By Andreea 9 Comments

Nu-mi vine sa cred ca a trecut deja mai mult de o luna de cand am fost la Londra. Dar, ca de fiecare data cand va povestesc despre o vacanta de-a mea, ma bucur ca am ocazia sa retraiesc acele zile. Si sincer sa va spun, abia acum am si eu ocazia sa ma uit pe toate fotografiile facute atunci. Pur si simplu am reintrat in ritmul cotidian si am si uitat ca am fost in concediu.
 
   
Vacanta asta a fost planuita cu mare accent pe experientele culinare londoneze, deoarece in celelalte doua vizite aveam alte prioritati :). Am fost surprinsa sa aflu in cercetatile mele premergatoare cate locuri ofertante din punct de vedere gastronimic exista in orasul asta.
Cel mai mult mi-am dorit sa ajung la Borough Market, la Ottolenghi, la Whole Foods si la un restaurant bun. Am indurat un frig aprig, cele mai reci zile de martie din istoria meteorologica a Londrei si am ajuns in fiecare din locurile astea si in multe altele.

Desi am planuit totul pe zile si ore, cu trasee bine stabilite, in prima zi am schimbat planul si am mers la Ottolenghi. Dupa ce am bifat din mers London Eye, Palatul Parlamentului, Big Ben si Westminster Abbey, am ajuns pe jos in Belgravia, intr-un cartier de lux cu ambasade si  case ca in filme, unde se afla unul din magazinele lui Yottam Ottolenghi.
 
Incaperea e destul de micuta, dar are o masa de aproximativ 6 persoane unde poti manca. Paralizati de frig, am ales sa ne incalzim putin cu un ceai si sa mancam acolo. Am ales o combinatie de 4 salate care a costat in jur de 14 lire, un ceai de menta proaspata si doua prajiturele: un cupcake cu zmeura si crema de lamaie si un financier cu fructe (aprox 3-4 lire/bucata).
Salatele au fost cu totul altfel decat obisnuitele combinatii de legume proaspete. Am ales niste vinete la cuptor cu sos de iaurt cu menta, o salata din trei feluri de orez si cardamom, salata de sfacla galbena si portocale rosii si o salata de conopida. Din farfuria cu patru sortimente am mancat doua persoane si chiar ne-am saturat.
Seara, a urmat Chinatown unde planuisem sa mancam la un restaurant despre care citisem ca ar fi foarte ok, Joy King Lau, insa, pentru ca nu l-am gasit foarte usor, ne-am razgandit si am intrat intr-un restaurant vietnamez, Leong’s Legend. Am asteptat la intrare cam 15 minute sa intram, deoarece era foarte aglomerat. Cu siguranta am fi plecat dupa 5-10 minute, insa ospatarii ne dadusera deja meniurile si ne-a cam fost jena sa plecam. Dar bine am facut, caci dupa asteptare, am mancat foarte foarte bine. La mese erau peste 80% persoane asiatice care pareau cunoscatoare si alegeau din meniu numai chestii pe care as fi vrut sa le incerc si eu. Insa cum nu ne era foarte foame, am luat doar o portie de dumplings cu porc si creveti cu un sos de ghimbir super bun si niste porc dulce acrisor.
  
Porcul asta, desi nu era pregatit intr-un mod light&healthy, a fost foarte foarte bun. Desi nu as fi vrut sa mananc, parca nu ma puteam opri :). Din pacate, n-am mai ajuns la restaurantul asta, asa cum ne-am propus, insa data viitoare sigur revin, pentru ca mi-a ramas gandul la niste pastai si la o supa interesanta cu multe legume asiatice, intr-un bol enorm.
In Chinatown am gasit si un supermarket asiatic unde erau tot felul de ingrediente specifice, vase de gatit, legume, ciuperci deshidratate, condimente si tot ce ti-ai putea dori pentru a gati mancare chinezeasca autentica.
 Am citit ca la restaurantul Four Seasons s-ar gasi cea mai buna rata crocanta din Chinatown, dar, din pacate, n-am apucat sa o incerc.
Una din destinatiile turistice de pe lista, a fost Jamie’s Italian :). L-am ales pe cel din Covent Garden si cu ocazia asta am vizitat si Covent Garden Market, unde am vazut si un alt restaurant de-al lui Jamie, Union Jacks care mi s-a parut ca arata foarte bine si daca n-ar fi fost asa frig, poate ne-am fi oprit si acolo sa incercam ceva din meniu.
La Jamie’s Italian am facut rezervare pe site, unde am verificat dinainte si meniul. Mancarurile se serveau in doua cantitati, de aperitiv si de fel principal. Pentru ca nu m-am putut decide, am ales doua portii mici, una cu risotto cu carne de crab si una de spaghetti cu cerneala de sepie si scoici St. Jaques. Mi-au placut mi-au placut mai mult pastele pentru ca erau foarte bine condimentate, iar usturoiul era exact cat trebuia ca sa faca pastele autentice. Risotto-ul nu m-a impresionat prea tare si chiar in comparatie cu cel pe care il fac eu, era destul de fad. Ironic, din moment ce reteta pe care o fac eu e de-a lui Jamie :).

 

Am mai avut pe masa caracatita pane, cartofi prajiti cu usturoi, hamburger, tagliolini cu carne de iepure si o portie de ravioli cu ciuperci. Toate bune, bine gatite dar nimic care sa ne impresioneze pana la lacrimi. In concluzie, a doua oara nu cred ca m-as mai duce si as cauta alte restaurante mai putin cunoscute, in care sa descopar ceva surprinzator cum a fost cel despre care va voi povesti imediat.

Inainte de a pleca m-am documentat foarte bine despre restaurante si localurile unde se poate manca bine si decent ca pret si am vrut ca intr-una din zile sa sarbatorim intr-un restaurant special. Dupa ceva sapaturi, am dat peste Arbutus, unul din cele mai accesibile restaurante cu o stea Michelin.

Desi initial am fost putin sceptica, alegerea asta a fost cea mai buna pe care o puteam face. La fel ca multe alte restaurante, Arbutus are un meniu “pre-theatre” care se serveste in intervalul 17.00-18.30, inainte de a incepe piesele de teatru. Iar in Soho, unde e si acest restaurant, sunt foarte multe teatre si sali de spectacole unde se tin cele mai cunoscute evenimente culturale.

Meniul acesta are un pret fix (18.95 lire pentru 2 feluri si  20.95 lire pentru 3 feluri) si merita toti banii. Noi am luat un meniu care continea o supa de ceapa, niste chiftele de miel cu mancare de naut si spanac si ca desert, ananas copt cu inghetata.

Separat am luat o salata de crab la aperitiv (10 lire), un meniu doar cu fel principal – vita la cuptor cu risotto de orz plus o carafa de vin (10 lire) si inca un desert, un cheesecake cu ananas si apa de trandafiri (6 lire). Dintre toate, m-a dat pe spate vita cu risotto care avea si niste flori de leura ca decor (pe care le-am mancat, bineinteles 🙂 ). A fost cea mai buna carne de vita pe care am mancat-o vreodata. Iar risotto, a fost atat de bun, incat cum m-am intors in tara, mi-am cumparat o punga de orz :). Inca n-am inceput-o dar sigur pun si aici o reteta.

Intreaga experienta de la Arbutus a fost peste toate restaurantele in care am fost pana acum (mai putin The Cube 🙂 ) si a meritat fiecare banut pe care l-am lasat. Inainte cu o saptamana am facut rezervare online si le-am scris ca am dori o masa la geam. Fiind una singura in tot restaurantul, nu ma asteptam sa ia in calcul dorinta mea, insa cum am ajuns, ni s-au luat hainele si am fost condusi chiar la acea masa :). Nice, huh?

Ospatarul ungur a fost foarte amabil, desi s-a incurcat putin cu vinurile, insa a socializat cu noi si a si intrebat la bucatarie ce tip de flori erau cele din mancarea mea :). La sfarsit, pe nota era trecut si un procent de 12% pentru serviciu, care, desi scria ca e optional, se adunase la total. Nu ne-a deranjat deloc, pentru ca oricum eram pregatiti si ni s-a parut justificat, insa daca mergeti, sa stiti la ce sa va asteptati :). Puteti vedea pe site-ul restaurantului atat meniurile zilei, cat si pe cel a la carte si pe cel de bauturi.
Cand am aflat ca in Lodra exista Whole Foods, magazinul cu mancare sanatoasa si multe ingrediente greu de gasit pe la noi, l-am pus imediat pe lista.
Intr-una din zile am mers pana la magazinul din Kensington, cel mai mare din Londra unde am pierdut aproape doua ore printre rafturi. A fost cel mai bine aprovizionat si divers supermarket in care am intrat vreodata. Am gasit de la fructe si legume de tot felul pana la suplimente alimentare si cosmetice bio.
Am ramas cu gura cascata in fata masinilor de facut unt din nuci, care macinau caju, arahide, fistic si migdale si scoteau pasta pe care ti-o turnai direct intr-un recipient de plastic. Am gasit pana si mori in care iti puneai grau, orez, quinoa sau ce mai vroiai si plecai cu ele in forma de faina.
Mi-a placut si muesli bar-ul de unde iti puteai alege ce combinatiei doreai de cereale, fructe uscate si seminte.

Au tot felul de condimente (un pliculet marca Whole Foods costa 0.79 lire si inca regret ca nu mi-am luat de toate felurile), indulcitori naturali (sirop de orez brun, sirop de curmale), uleiuri, zahar de cocos, de palmier, quinoa de toate culorile (mai ieftina ca la noi), ardei iuti uscati de vreo 5-6 feluri, ingrediente mexicane, asiatice, indiene, japoneze, de fapt, cam tot ce ti-ai putea dori in bucatarie.

Dupa 4 zile de asteptare am ajuns si la Borough Market pentru ca piata cu produse este deschisa doar de joi pana sambata, iar martea si joia sunt deschise doar tarabele cu mancare.
Am visat atat de mult sa ajung acolo, insa din cauza aglomeratiei n-am reusit sa ma bucur asa cum mi-as fi dorit. M-am plimbat de vreo 3 ori prin toata piata si m-am minunat de bogatia de legume si fructe, insa la final n-am plecat decat cu niste morcovi violeti, niste galangal si o capatana de usturoi nou.

Dupa ce ne-am invartit pe la toate tarabele cu mancare si am fost descurajati de cozile foarte mari, ne-am oprit la un stand cu sandvisuri cu carne de rata care a fost bunut, insa putin cam uscat. Ne-am mai luat si o felie de cheesecake de casa, care a fost ok dar nu fantastic.

 Am descoperit si o taraba cu sucuri natural in combinatii originale si cu multe ingredient sanatoase (iarba de grau, ghimbir, acai) de unde am luat un smoothie de banana, mere si iarba de grau foarte bun dar cam scumput (4 lire).

Sambata am ajuns si pe Portobello Road unde am admirat toate tarabele cu vechituri, carti si suveniruri si am pozat casutele mici si cochete.

Ne-am oprit la Bubbleology, un local tare simpatic unde se pregatesc bauturi cu “bule”. De fapt, bulele sunt niste boabe de tapioca cu diverse arome. Baza bauturii e din ceai sau lapte, la care se adauga indulcitori si arome (cam artificiale, ce-i drept) si apoi se adauga perlele de tapioca, pe care le tragi printr-un pai foarte gros si le spargi intre dinti :).

E destul de distractiv si bautura in sine e foarte buna. Eu am incercat un lapte de cocos si cu bilute de tapioca negre, dar nu mai stiu exact ce aroma aveau. Desi nu foarte natural, “laptele” fiind facut dintr-un praf alb, a avut un gust foarte bun. La noi am vazut astfel de bauturi la Boba, in centrul vechi, insa nu au atat de multe combinatii disponibile.
Pe Portobello Road am dat si de Hummingbird bakery despre care am auzit ca au niste cupcakes red velvet faimoase si am vrut sa le incerc si eu. Desi a costat cam 3 lire o prajitura, am vrut sa vad cum arata perfectiunea. Ce-i drept, blatul era foarte pufos si fraged, chiar bun, insa crema nu a fost deloc pe gustul meu. Era, bineinteles 50% unt si 50% zahar ceea ce nu prea pot sa suport. Era atat de dulce ca mi s-au lipit dintii…brrr.

La intoarcere, ne-am oprit la Recipease din Notting Hill, un alt local al lui Jamie, cu doua etaje, unde se poate manca, se pot cumpara produsele lui si chiar se tin cursuri de gatit. Ce mi-a placut cel mai mult, era blatul de lucru din mijlocul fiecarui etaj, asezat intr-un dreptunghi, la care se asezau “ucenicii” si unde gateau ce li se indica la curs. Cat am stat acolo chiar am prins in actiune cateva cupluri care dupa ce au gatit, s-au asezat la o masuta si s-au bucurat de rezultatul muncii lor :).

Noi am mancat un guacamole foarte foarte bun, intr-o portie destul de mare (aprox. 5 lire) si niste chiftelute vietnameze cu niste legume murate excelente (tot in jur de 5 lire).

Un alt loc in care mi-a dorit sa ajung, a fost Harrod’s. Auzisem multe lucruri interesante despre “food halls” si preconizam o masa pe cinste. Insa cand am ajuns acolo, am fost cam surprinsa sa vad preturile mult prea mari pentru bugetul nostru. Asa ca, dupa cateva ture prin toate incaperile, unde, intr-adevar, erau nenumarate sortimente de branza, carne, ciocolata si ceaiuri, am iesit cam dezamagiti.

Totusi, ca sa nu plec cu mana goala, am intrat la Laduree, sau cum ne place sa-i spunem, “muzeul Laduree”, caci nici poze nu aveai voie sa faci. Mi-a fost rusine sa stau la coada (bineinteles ca era coada!) pentru doua macarons, asa ca am luat 4: cu apa de portocale, cu trandafiri, cu caramel sarat si cu cafea. Nu zic, au fost bune, dar sa stiti ca nu mi s-a parut ca ar merita 1.9 lire bucata. Am mancat la noi macarons mult mai bune de atat (de la Andie, de la Cata si chiar de la Starbucks 🙂 ).

Lihniti de foame, ne-am oprit la Pret a manger-ul de vis-à-vis si am mancat un delicios wrap cu halloumi si harissa (aprox. 4 lire) si o supa cu pui si curry. Pret-ul este restaurantul de tip fast food sanatos, cel mai intalnit in Londra. Oriunde te-ai duce, n-ai cum sa-l ratezi. Uneori, pe aceeasi straduta, gasesti doua. In principal, mancarea lor e promovata ca fiind sanatoasa, fara aditivi si conservanti. Nu pot garanta pentru asta (mai ales ca mi-am luat o limonada care era 100% sare de lamaie), insa pot sa va spun ca mancarea pe care am mancat-o acolo (cam de vreo 3-4 ori) parea mereu proaspata, era gustoasa, iar gama de produse e foarte larga si inedita pentru un “fast food”. Adica am mancat o salata cu cray fish si avocado delicioasa, o supa minestrone si niste sandvisuri vegetariene foarte bune. Nici preturile nu sunt foarte mari, fara de alte locuri, de exemplu, supa miso este 1 lira :).

In ultima zi de plimbare am mers pana in Camden Market si desi era prima zi de Paste catolic, totul era plin. Foarte multi oameni pe strazi si la tarabele de mancare unde am fost fascinate de ce am vazut.

Pacat ca in ziua aceea m-a durut stomacul mai rau decat m-a durut vreodata, asa ca n-am putut manca nimic pana la ora 6 seara. Noroc ca am reusit macar sa ma tin pe picioare. Tare rau mi-a parut, totusi, de mancarea apetisanta pregatita chiar acolo, in piata. Mancare arabeasca, frantuzeasca (de asta nu prea mi-a parut rau, caci mirosul raclette-lor nu se combina prea bine cu starea mea de rau 🙂 ), indiana, peruana, chinezeaza, gaseai orice acolo. Din pacate, din cauza aglomeratiei si starii mele, nu am putut sta prea mult, insa e pe lista mea de “to do” pentru data viitoare.

Desi am fost prin toate locurile astea, tot am cateva pareri de rau ca nu m-am intors cel putin inca o data in Chinatown, ca n-am intrat in supermarketul japonez pe care l-am gasit in Soho (caruia nu i-am retinut nici macar numele), ca n-am mai mers macar inca o data in Borough market, ca n-am prins nici o piata a agricultorilor locali, ca am pierdut vremea la Harrods, ca n-am facut un picnic in Greenwich sau in Regent’s Park (cel mai frumos parc din Londra, dupa mine) si mai ales ca n-am avut inca o geanta in care sa mai aduc bunatati :).

Oarecum, consider Londra un fel de “home away from home” si de cate ori ajung acolo simt ca acolo e locul meu. E un foodie paradise care nu seaca niciodata de resurse si e un oras superb. Nu stiu daca m-as obisnui cu vremea mohorata, dar daca mi-ar oferi cineva ocazia sa ma mut acolo, nu cred ca as refuza :).

IMG_2652

Save

Save

Save

Articole asemanatoare:

  • Cu bazaarul in vacanta: LondraCu bazaarul in vacanta: Londra
  • Cu bazaarul in vacanta: Atena – partea a douaCu bazaarul in vacanta: Atena – partea a doua
  • Cu bazaarul in vacanta: ToscanaCu bazaarul in vacanta: Toscana
  • Recomandari de vacanta – ThassosRecomandari de vacanta – Thassos

Filed Under: travel Tagged With: londra, vacanta

Previous Post: « Socata cu miere
Next Post: Chiftele grecesti din dovlecei cu tzatziki »

Reader Interactions

Comments

  1. Ana says

    13/05/2013 at 7:32 am

    Deci imi place grozav articolul tau, cu bune si cu rele din Londra. Eu am fost de 2 ori la Londra intr-o perioada in care nu eram prea interesata de mancare, si acum de-abia astept sa ajung din nou, cu articolul tau printat 🙂

    Reply
  2. Andreea says

    13/05/2013 at 8:02 am

    Ma bucura tare mult vorbele tale, Ana, pentru ca asta imi si doream, sa ajut pe viitorii turisti foodie in Londra :).
    Si eu la fel, mai fusesem de doua ori, cand eram mai mult interesata de muzee de moda, decat de mancare :). Cand mergi, astept un articol si de la tine.

    Reply
  3. Bogdan says

    13/05/2013 at 10:22 am

    Eu cand am fost in Londra mi-am propus sa incerc restaurantele locale si sa las haute-cuisine-ul pentru a doua oara. Si va fi o a doua oara pentru ca pe masura ce-ti citesc articolul, imi dau seama cate lucruri am ratat. Am bifat si eu Borough, Whole Foods si Harrods dar am sarit si peste multe.

    Din ce stiu, cray fish e rac in romana. Am mancat si eu acelasi sandvis si tare semana la gust si textura.

    Reply
  4. Mihai Oprea says

    13/05/2013 at 11:18 am

    Hello, si eu am facut o excursie la Londra luna trecuta, dar am am avut mai ptin timp de explorari culinare. Totusi, am ajuns in vreo doua locuri interesante: http://vinuldincluj.com/2013/04/08/london-calling-prin-pub-uri-si-wine-bar-uri/

    Reply
  5. rozinchina says

    27/05/2013 at 2:46 pm

    mmm…neaprat sa postezi o reteta pt risotto de orz, mi-ai facut o super pofta 🙂

    Reply
    • Andreea says

      28/05/2013 at 5:37 am

      Chiar l-am facut saptamana trecuta si urmeaza sa postez reteta in curand.

      Reply
  6. Veronica says

    12/06/2013 at 6:02 pm

    O postare lunga .. si frumoasa de la primul rand pana la ultimul! 🙂

    Reply
  7. Mihaela says

    24/04/2014 at 9:53 am

    Ce am bucur ca am dat astazi cu o sapt. inainte sa plec de articolul tau despre Londra. Le vazusem doar pe cele de la Andra 🙂

    Reply
    • Andreea says

      25/04/2014 at 4:26 am

      Mihaela, sper sa iti foloseasca 🙂
      Vacanta frumoasa sa ai! Eu visez sa merg din nou cat mai curand.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Gustul Romei

Din nou la Barcelona

Mai multe calatorii →

Deserturi

Raw brownie

Prajitura cu smantana si nuci

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Shakshuka

Croissant French toast

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Biscuiți cu parmezan și mac

Chec aperitiv

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Tartă cu praz și ciuperci

Pui cu portocale și ierburi aromatice

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2023 · Taste Bazaar ·