Vacanta asta a fost planuita cu mare accent pe experientele culinare londoneze, deoarece in celelalte doua vizite aveam alte prioritati :). Am fost surprinsa sa aflu in cercetatile mele premergatoare cate locuri ofertante din punct de vedere gastronimic exista in orasul asta.
Am mai avut pe masa caracatita pane, cartofi prajiti cu usturoi, hamburger, tagliolini cu carne de iepure si o portie de ravioli cu ciuperci. Toate bune, bine gatite dar nimic care sa ne impresioneze pana la lacrimi. In concluzie, a doua oara nu cred ca m-as mai duce si as cauta alte restaurante mai putin cunoscute, in care sa descopar ceva surprinzator cum a fost cel despre care va voi povesti imediat.
Inainte de a pleca m-am documentat foarte bine despre restaurante si localurile unde se poate manca bine si decent ca pret si am vrut ca intr-una din zile sa sarbatorim intr-un restaurant special. Dupa ceva sapaturi, am dat peste Arbutus, unul din cele mai accesibile restaurante cu o stea Michelin.
Desi initial am fost putin sceptica, alegerea asta a fost cea mai buna pe care o puteam face. La fel ca multe alte restaurante, Arbutus are un meniu “pre-theatre” care se serveste in intervalul 17.00-18.30, inainte de a incepe piesele de teatru. Iar in Soho, unde e si acest restaurant, sunt foarte multe teatre si sali de spectacole unde se tin cele mai cunoscute evenimente culturale.
Meniul acesta are un pret fix (18.95 lire pentru 2 feluri si 20.95 lire pentru 3 feluri) si merita toti banii. Noi am luat un meniu care continea o supa de ceapa, niste chiftele de miel cu mancare de naut si spanac si ca desert, ananas copt cu inghetata.
Separat am luat o salata de crab la aperitiv (10 lire), un meniu doar cu fel principal – vita la cuptor cu risotto de orz plus o carafa de vin (10 lire) si inca un desert, un cheesecake cu ananas si apa de trandafiri (6 lire). Dintre toate, m-a dat pe spate vita cu risotto care avea si niste flori de leura ca decor (pe care le-am mancat, bineinteles 🙂 ). A fost cea mai buna carne de vita pe care am mancat-o vreodata. Iar risotto, a fost atat de bun, incat cum m-am intors in tara, mi-am cumparat o punga de orz :). Inca n-am inceput-o dar sigur pun si aici o reteta.
Intreaga experienta de la Arbutus a fost peste toate restaurantele in care am fost pana acum (mai putin The Cube 🙂 ) si a meritat fiecare banut pe care l-am lasat. Inainte cu o saptamana am facut rezervare online si le-am scris ca am dori o masa la geam. Fiind una singura in tot restaurantul, nu ma asteptam sa ia in calcul dorinta mea, insa cum am ajuns, ni s-au luat hainele si am fost condusi chiar la acea masa :). Nice, huh?
Au tot felul de condimente (un pliculet marca Whole Foods costa 0.79 lire si inca regret ca nu mi-am luat de toate felurile), indulcitori naturali (sirop de orez brun, sirop de curmale), uleiuri, zahar de cocos, de palmier, quinoa de toate culorile (mai ieftina ca la noi), ardei iuti uscati de vreo 5-6 feluri, ingrediente mexicane, asiatice, indiene, japoneze, de fapt, cam tot ce ti-ai putea dori in bucatarie.
Dupa ce ne-am invartit pe la toate tarabele cu mancare si am fost descurajati de cozile foarte mari, ne-am oprit la un stand cu sandvisuri cu carne de rata care a fost bunut, insa putin cam uscat. Ne-am mai luat si o felie de cheesecake de casa, care a fost ok dar nu fantastic.
Sambata am ajuns si pe Portobello Road unde am admirat toate tarabele cu vechituri, carti si suveniruri si am pozat casutele mici si cochete.
Ne-am oprit la Bubbleology, un local tare simpatic unde se pregatesc bauturi cu “bule”. De fapt, bulele sunt niste boabe de tapioca cu diverse arome. Baza bauturii e din ceai sau lapte, la care se adauga indulcitori si arome (cam artificiale, ce-i drept) si apoi se adauga perlele de tapioca, pe care le tragi printr-un pai foarte gros si le spargi intre dinti :).
La intoarcere, ne-am oprit la Recipease din Notting Hill, un alt local al lui Jamie, cu doua etaje, unde se poate manca, se pot cumpara produsele lui si chiar se tin cursuri de gatit. Ce mi-a placut cel mai mult, era blatul de lucru din mijlocul fiecarui etaj, asezat intr-un dreptunghi, la care se asezau “ucenicii” si unde gateau ce li se indica la curs. Cat am stat acolo chiar am prins in actiune cateva cupluri care dupa ce au gatit, s-au asezat la o masuta si s-au bucurat de rezultatul muncii lor :).
Noi am mancat un guacamole foarte foarte bun, intr-o portie destul de mare (aprox. 5 lire) si niste chiftelute vietnameze cu niste legume murate excelente (tot in jur de 5 lire).
Totusi, ca sa nu plec cu mana goala, am intrat la Laduree, sau cum ne place sa-i spunem, “muzeul Laduree”, caci nici poze nu aveai voie sa faci. Mi-a fost rusine sa stau la coada (bineinteles ca era coada!) pentru doua macarons, asa ca am luat 4: cu apa de portocale, cu trandafiri, cu caramel sarat si cu cafea. Nu zic, au fost bune, dar sa stiti ca nu mi s-a parut ca ar merita 1.9 lire bucata. Am mancat la noi macarons mult mai bune de atat (de la Andie, de la Cata si chiar de la Starbucks 🙂 ).
Lihniti de foame, ne-am oprit la Pret a manger-ul de vis-à-vis si am mancat un delicios wrap cu halloumi si harissa (aprox. 4 lire) si o supa cu pui si curry. Pret-ul este restaurantul de tip fast food sanatos, cel mai intalnit in Londra. Oriunde te-ai duce, n-ai cum sa-l ratezi. Uneori, pe aceeasi straduta, gasesti doua. In principal, mancarea lor e promovata ca fiind sanatoasa, fara aditivi si conservanti. Nu pot garanta pentru asta (mai ales ca mi-am luat o limonada care era 100% sare de lamaie), insa pot sa va spun ca mancarea pe care am mancat-o acolo (cam de vreo 3-4 ori) parea mereu proaspata, era gustoasa, iar gama de produse e foarte larga si inedita pentru un “fast food”. Adica am mancat o salata cu cray fish si avocado delicioasa, o supa minestrone si niste sandvisuri vegetariene foarte bune. Nici preturile nu sunt foarte mari, fara de alte locuri, de exemplu, supa miso este 1 lira :).
Pacat ca in ziua aceea m-a durut stomacul mai rau decat m-a durut vreodata, asa ca n-am putut manca nimic pana la ora 6 seara. Noroc ca am reusit macar sa ma tin pe picioare. Tare rau mi-a parut, totusi, de mancarea apetisanta pregatita chiar acolo, in piata. Mancare arabeasca, frantuzeasca (de asta nu prea mi-a parut rau, caci mirosul raclette-lor nu se combina prea bine cu starea mea de rau 🙂 ), indiana, peruana, chinezeaza, gaseai orice acolo. Din pacate, din cauza aglomeratiei si starii mele, nu am putut sta prea mult, insa e pe lista mea de “to do” pentru data viitoare.
Desi am fost prin toate locurile astea, tot am cateva pareri de rau ca nu m-am intors cel putin inca o data in Chinatown, ca n-am intrat in supermarketul japonez pe care l-am gasit in Soho (caruia nu i-am retinut nici macar numele), ca n-am mai mers macar inca o data in Borough market, ca n-am prins nici o piata a agricultorilor locali, ca am pierdut vremea la Harrods, ca n-am facut un picnic in Greenwich sau in Regent’s Park (cel mai frumos parc din Londra, dupa mine) si mai ales ca n-am avut inca o geanta in care sa mai aduc bunatati :).
Oarecum, consider Londra un fel de “home away from home” si de cate ori ajung acolo simt ca acolo e locul meu. E un foodie paradise care nu seaca niciodata de resurse si e un oras superb. Nu stiu daca m-as obisnui cu vremea mohorata, dar daca mi-ar oferi cineva ocazia sa ma mut acolo, nu cred ca as refuza :).
Save
Ana says
Deci imi place grozav articolul tau, cu bune si cu rele din Londra. Eu am fost de 2 ori la Londra intr-o perioada in care nu eram prea interesata de mancare, si acum de-abia astept sa ajung din nou, cu articolul tau printat 🙂
Andreea says
Ma bucura tare mult vorbele tale, Ana, pentru ca asta imi si doream, sa ajut pe viitorii turisti foodie in Londra :).
Si eu la fel, mai fusesem de doua ori, cand eram mai mult interesata de muzee de moda, decat de mancare :). Cand mergi, astept un articol si de la tine.
Bogdan says
Eu cand am fost in Londra mi-am propus sa incerc restaurantele locale si sa las haute-cuisine-ul pentru a doua oara. Si va fi o a doua oara pentru ca pe masura ce-ti citesc articolul, imi dau seama cate lucruri am ratat. Am bifat si eu Borough, Whole Foods si Harrods dar am sarit si peste multe.
Din ce stiu, cray fish e rac in romana. Am mancat si eu acelasi sandvis si tare semana la gust si textura.
Mihai Oprea says
Hello, si eu am facut o excursie la Londra luna trecuta, dar am am avut mai ptin timp de explorari culinare. Totusi, am ajuns in vreo doua locuri interesante: http://vinuldincluj.com/2013/04/08/london-calling-prin-pub-uri-si-wine-bar-uri/
rozinchina says
mmm…neaprat sa postezi o reteta pt risotto de orz, mi-ai facut o super pofta 🙂
Andreea says
Chiar l-am facut saptamana trecuta si urmeaza sa postez reteta in curand.
Veronica says
O postare lunga .. si frumoasa de la primul rand pana la ultimul! 🙂
Mihaela says
Ce am bucur ca am dat astazi cu o sapt. inainte sa plec de articolul tau despre Londra. Le vazusem doar pe cele de la Andra 🙂
Andreea says
Mihaela, sper sa iti foloseasca 🙂
Vacanta frumoasa sa ai! Eu visez sa merg din nou cat mai curand.