Acum vreo doi ani jumatate, cand am inceput diversificarea Petrei, pregateam chiftelute chiar si de 2-3 ori pe saptamana. Era forma cea mai simpla de a-i oferi carne pe care sa o poata mesteca si in acelasi timp, ii puteam adauga si alte alimente nutritive (quinoa, mei, legume, ou, verdeturi). Odata ce a crescut si a inceput sa manance aceeasi mancare ca noi, n-am mai pregatit foarte des chiftelute si nici nu-mi dau seama de ce, caci foarte greu de facut nu sunt. Dar zilele trecute am facut aceste chiftelute de somon si quinoa si m-am convis ca ar trebui sa le fac mai des. Au iesit super gustoase, fragede, iar Petra a cerut si a doua portie si m-a intrebat si a doua zi daca mai avem chiftelute (iar in mod normal ea nu mananca somon sau alt tip de peste).
Noi am mancat chiftelutele cu o salata cu grapefruit si fenicul si cous cous cu legume. Chiftelutele se pot reincalzi si merg si congelate daca faceti mai multe. Cred ca la fel de bine merg facute si cu alt tip de peste si voi incerca si eu cat de curand. In loc de quinoa mai puteti folosi mei fiert, bulgur sau chiar cous cous cu bob mic (fierte).
Pentru cous cous-ul de legume, am fiert cous cous-ul (am folosit cous cous cu bob mare pe care il am de la Alto Pasta). Intr-o alta cratita am calit o jumatate de ceapa mica cu jumatate de morcov ras prin razatoarea mare, apoi am adaugat cam 100 gr de legume mexicane congelate. Le-am calit pe toate pana s-au deszghetat legumele, apoi am adaugat cous cous-ul fiert, putina apa in care a fiert si sare. Dupa 1 minut a oprit focul.
- 300 gr file de somon proaspat
- 100 gr quinoa fiarta (eu am folosit quinoa la conserva)
- un ou
- o lingura de faina
- jumatate de morcov mediu
- jumatate de ceapa mica
- 1-2 catei de usturoi
- cateva fire de patrunjel
- cateva fire de marar
- sare
- Cuptorul se preincalzeste la 180 de grade.
- Se indeparteaza pielea de pe fileul de somon. Se verifica daca are oase si se scot.
- Carnea se taie in cuburi mari si se toaca intr-un robot de bucatarie/ aparat de tocat. Nu se mixeaza prea mult, doar cat se se marunteasca.
- Patrunjelul si mararul se toaca marunt. Morcovul se rade prin razatoarea mica.
- Ceapa se taie marunt, iar usturoiul se marunteste in presa se usturoi.
- Intr-un bol se pune carnea tocata de somon, quinoa, oul, verdeata, ceapa, usturoiul, morcovul ras, faina si sarea.
- Se framanta toate ingredientele pana se omogenizeaza.
- Se formeaza chiftelutele din aproxitativ 2 linguri de compozitie fiecare (ies in jur de 8-9 chiftelute).
- Se asaza chiftelutele pe o tava cu hartie de copt si se baga in cuptor pentru aproximativ 25-30 de minute, pana se rumenesc usor
Anghel Florentina says
Multumesc ptr. comentariile despre” instant pot duo”
Andreea says
Cu drag!