Chilli con carne e o mancare care imi place foarte mult si mi se pare potrivita in special in sezonul rece, cand avem nevoie de o mancare calda, satioasa, dar un pic altfel decat mancarurile traditionale. Desi la prima vedere nu ar parea un preparat baby friendly, el poate fi adaptat foarte usor pentru copii. Eu am evitat sa pun ardei iute si pun de obicei foarte putina sare, iar cand Petra avea sub un an, nu puneam deloc sare la gatit. In rest, daca aveti o carne de buna calitate, puteti oferi acest fel de mancare cu incredere si celor mai mici membri ai familiei.
Daca adaugati niste topping-uri proaspete cum ar fi avocado, ceapa verde, patrunjel si lime, aduce in farfurie multe grupe alimentare si nutrienti, dar si arome si gusturi ce se completeaza foarte bine.
Reteta se poate pregati foarte simplu si intr-un multicooker cu functie de sotare. Eu l-am facut la Instant Pot si a fost mult mai rapid. Am pornit Instant Pot-ul pe functia Saute, am pus uleiul si ceapa si am calit-o 2-3 minute. Am adaugat telina, usturoiul, condimentele si le-am mai calit inca 2 minute, amestecand des. Am adaugat carnea si am prajit-o 4-5 minute, amestecand constant. Am pus morcovii, ardeiul, rosiile, fasolea, sare si batonul de scortisoara , am amestecat totul, am inchis capacul si am pornit programul de Pressure cook pentru 15 minute. Iese ceva mai lichid decat chilli-ul gatit pe aragaz, dar la fel de gustos. In poza de mai jos este chilli gatit in Instant Pot.
- 800 gr - 1 kg carne tocata de vita
- 2 linguri de ulei de masline
- o ceapa mare
- o tija de telina apio (sau 30 gr telina radacina)
- 4 catei de usturoi
- o lingurita de paprika dulce (boia de ardei)
- ½ lingurita de chimion pudra
- 3 morcovi mici
- 400 gr rosii la conserva
- 3 ardei copti sau un ardei gras proaspat
- 400 gr fasole rosie la conserva
- un baton mic de scortisoara
- sare
- piper
- fulgi de ardei iute/ un ardei iute (optional)
- Pentru servit: orez basmati/ jasmine fiert, avocado, smantana, lime, ceapa verde, patrunjel, ardei jalapeno.
- Se incinge o oala mare pe foc. Se pune uleiul de masline, apoi ceapa tocata, marunt. Se caleste cateva minute, pana se inmoaie. Ca sa nu se arda, se po adauga si 1-2 linguri de apa.
- Se adauga telina maruntita, usturoiul zdrobit, boia de ardei, chimionul si ardeiul iute tocat (daca folositi). Se mai calesc toate ingredientele timp de 5 minute.
- Se adauga carnea tocata si se amesteca in oala pana cand se rumeneste usor si isi schimba culoarea.
- Se adauga morcovii taiati rondele, rosiile (cu tot cu zeama) si ardeiul copt/ proaspat taiat bucati.
- Se mai pune sare, piper si batonul de scortisoara si se mai lasa la fiert timp de o ora.
- La final se adauga fasolea scursa de apa si se mai fierbe totul timp de 10-15 minute.
- Se serveste cu orez fiert si cu topping de avocado, smantana, ceapa verde, patrunjel, felii de lime si jalapenos.
Geanina says
Buna!Exista vreun inlocuitor pt pudra de chimion sau putem folosi ceva asemanator?Multumesc!🙂
Andreea says
Nu stiu de niciun ingredient care sa se asemene la gust cu chimionul, iar cele pe care le gasesc recomandate pe net nu mi se pare ca se aseamana, dar daca nu ai, il poti omite.