• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Pasteis de nata

27/12/2014 By Andreea 4 Comments

Anul acesta de Craciun nu am mai avut energia necesara pentru a framanta aluatul de cozonac. In plus, se adunasera deja multe dulciuri pe lista si n-am vrut sa risc sa nu mai mancam si cozonacul. Asa am ajuns sa mi se para o idee buna sa fac o tava de pasteis de nata, unele din prajiturile mele preferate. A fost o vreme in care le faceam foarte des, insa apoi am uitat de ele.
Acum tare ma bucur ca mi le-am amintit, caci ne-au placut atat de mult, incat prima tava s-a terminat intr-o zi si a trebuit sa o mai fac si pe a doua.

pasteis de nata

Ingredientele pentru pasteis de nata sunt banale, iar modalitatea de preparare este chiar simpla. In aproximativ 45 de minute, totul este gata.


Pentru 12 bucati, va trebuie:
o foaie de aluat foietaj
3 linguri de zahar brun
doua linguri de scortisoara macinata
250 ml de lapte
coaja de la jumatate de lamaie
un baton de scortisoara
semintele de la o pastaie de vanilie
30 gr de faina
125 ml apa
100 gr zahar (se poate pune si mai putin daca preferati)
4 galbenusuri

Incalziti cuptorul la 250 de grade.
Puneti faina intr-un castronel si amestecati-o bine cu 100 ml de lapte. Intr-o oala mica puneti la fiert restul de lapte (150 ml) cu batonul de scortisoara, miezul pastaii de vanilie (puteti pune si coaja batonului) si coaja de lamaie. Cand incepe sa fiarba, adaugati usor amestecul de faina cu lapte si amestecati rapid, astfel incat sa nu se formeze cocoloase. Mai fierbeti 4-5 minute, la foc mic, amestecand in continuu, pana cand obtineti o pasta mai groasa, ca in imagine.

Intr-un ibric, puneti la fiert apa cu zaharul, amestecand usor la inceput. Din momentul in care incepe sa fiarba, mai lasati exact 3 minute si apoi opriti focul. Adaugati siropul in crema de lapte si amestecati. Strecurati crema printr-o sita, scoateti batonul de scortisoara si coaja de lamaie si lasati-o sa sa raceasca cat timp pregatiti tava.

Intr-o tava de briose, asezati hartiute, sau hartie de copt. Eu am pus de multe ori aluatul direct in tava, insa s-a lipit foarte tare si cand am curatat tava, am zgariat-o foarte rau. Asa ca va recomand sa folositi un strat de protectie. Daca nu aveti tava de briose, exista in supermarket-uri niste forme de briose din aluminiu de unica folosinta. Puteti modela aluatul direct in ele, sau puteti aseza si in ele hartiute.
Intindeti foaia de aluat si presarati deasupra ei zaharul brun si scortisoara. Rulati-o si taiati-o in 12 bucati egale. Luati cate o bucata si modelati-o in formele de briose.

In crema de lapte, adaugati galbenusurile si amestecati bine.

Turnati crema in formele de aluat si coaceti prajiturile la 250 de grade timp de 17 minute.

Pentru a obtine petele negre de deasupra, mie imi place ca inainte cu 3-4 minute de final, sa mut tava pe nivelul cel mai inalt din cuptor si sa pornesc modul de grill + caldura de sus.
Dupa ce scoateti tava din cuptor, pudrati pasteis de nata cu scortisoara macinata.

Sarbatori frumoase in continuare!

 

Save

Save

Articole asemanatoare:

  • Rulouri cu scortisoaraRulouri cu scortisoara
  • Orez cu lapte si piersici caramelizate si o confesiuneOrez cu lapte si piersici caramelizate si o confesiune
  • Tarta cu morcovi caramelizati, ciuperci si alune de padureTarta cu morcovi caramelizati, ciuperci si alune de padure
  • Cotlet de porc cu scortisoara si piure de conopidaCotlet de porc cu scortisoara si piure de conopida

Filed Under: desert, retete Tagged With: foietaj, pasteis de nata, scortisoara

Previous Post: « Idei de cadouri culinare
Next Post: Pavlova esuata, Eton mess reinterpretat si un nou an de Taste Bazaar »

Reader Interactions

Comments

  1. cristina simion says

    31/12/2014 at 10:44 am

    Buna! Crema este delicioasa, insa aluatul de foietaj ramane crud in forme. Sa fie oare vina temperaturii foarte inalte sau a foietajului intins in formele de briosa? Exista o alta varianta, sa pun intr-o tava intinsa alualtul apoi crema?

    Reply
  2. Andreea says

    31/12/2014 at 10:52 am

    Buna, Cristina! Daca aluatul ramane crud, ma gandesc ca poate a ramas prea gros, incearca sa pui mai putin sau sa il intinzi mult mai bine, incercand sa il pastrezi cat mai subtire in partea inferioara si inspre partea superioara poate ramane mai grosut.
    Ce ai mai putea face (desi eu n-am incercat), ar fi sa testezi intr-o forma, doua, sa pui aluatul si sa il coci fara crema vreo 10 minute la o temperatura mai mica (170-180 grade). Apoi, pui crema dupa ce s-a copt partial si o coci vreo 15 minute tot la temperatura mai mica. Doar sa ai grija sa nu se arda foietajul. De asta zic ca poti testa cu 1-2 forme.
    Pe de alta parte, daca aluatul pare umed, el nu e crud, e asa din cauza cantitatii de grasime din foietaj.
    Eu cred totusi ca se rezolva cu intinderea aluatului cat mai subtire.

    Reply
  3. cristina simion says

    08/01/2015 at 3:55 pm

    Buna! Am incercat din nou. Am pus aluat mai subtire, nu am mai pus hartie de copt in formele de silicon si am setat cuptorul doar cu aer. Au iesit perfecte! Multumesc de sfaturi!

    Reply
  4. Andreea says

    08/01/2015 at 3:57 pm

    Cristina, ma bucur te-au ajutat sfaturile si ca au iesit! 🙂 Sper ca ti-au placut!

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Din nou la Barcelona

Cu bazaarul in vacanta: prin Atena

Mai multe calatorii →

Deserturi

Mini cheesecakes

Inghetata cu paine caramelizata

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Smoothie din banana, afine si grapefruit

Croissant French toast

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Biscuiți cu parmezan și mac

Chec aperitiv

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Pui cu portocale și ierburi aromatice

Pui cacciatore cu dovleac

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2023 · Taste Bazaar ·