• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • desert
    • bauturi
  • travel
  • Despre
  • Contact

Rulada de bezea cu crema de vanilie si zmeura (P)

21/12/2019 By Andreea 2 Comments

Mai e putin pana la Craciun si eu am facut deja lista pentru meniul festiv, una din activitatile mele preferate din aceasta perioada. Pentru desert am ales sa fac o rulada de bezea cu crema de vanilie si zmeura. Mi se pare ideala pentru mesele de sarbatori, pentru ca e un desert lejer, dar foarte bine echilibrat si cu o aroma minunata de vanilie. Unde mai pui ca arata senzational si sigur va impresiona toti invitatii.

M-am alaturat campaniei Kamis care isi propune sa dea gust sarbatorilor noastre de iarna cu o gama de condimente special alese pentru aceasta perioada a anului. Din primul moment am stiut ca printre condimentele folosite trebuie sa se numere si vanilia, poate condimentul meu preferat dintre toate. Folosesc vanilie adevarata, adica pastai de vanilie de foarte multi ani, fie in extract de vanilie pe care mi-l prepar singura, fie ca atare. In principal se folosesc semintele pastaii, dar si teaca poate fi folosita pentru a aromatiza un lichid sau poate fi pusa chiar intr-un recipient cu niste zahar tos sau pudra, caruia ii va da o aroma de vanilie.

In rulada de bezea am decis sa folosesc vanilia in crema, dar se poate adauga putin si in blat sau gemul de zmeura. Crema este clasica crema de patiserie, pe baza de galbenusuri si lapte, pe care o puteti folosi si la umplut choux-uri/ ecleruri sau intr-o tarta. Daca nu aveti timp sa pregatiti aceasta crema, puteti umple bezeaua cu o crema din mascarpone si frisca, dar sa nu uitati de vanilie, pentru ca aroma ei duce acest desert la un alt nivel. In bezea am pus niste faina de migdale, pentru o textura un pic mai consistenta, dar puteti sa o inlocuiti cu nuci macinate, fistic sau alune de padure.

L.E.: Am refacut rulada cu alune de padure macinate in loc de faine de migdale si a iesit divina! De data asta am copt-o la 180 de grade timp de 25 de minute si mi s-a parut ca a iesit mai bine, asa ca voi modifica temperatura de 190 de grade din reteta cu 180. De asemenea, am scazut cantitatea de zahar de la 150 de grame, la 100 gr si e foarte buna si asa. De data aceasta am umplut rulada cu o frisca facuta din 100 ml de smantana, 3 linguri de zahar pudra, in care am mixat si 150 gr de mascarpone. In loc de gem de zmeura am pus fructe de padure proaspete si am mai pus frisca si deasupra ruladei, pe care am ornat-o cu fructe de padure. Va las si o poza sa vedeti cum arata, poate va inspira si varianta asta :).


Rulada de bezea cu crema de vanilie si zmeura (P)
 
Print
Timp de preparare
30 mins
Timp de gatire
25 mins
Timp total
55 mins
 
Portii: 10
Ingrediente
  • 4 ouă
  • 200 gr de zahăr
  • o linguriță de oțet
  • 50 gr făină de migdale
  • 200 gr zmeură (proaspătă sau congelată)
  • ½ linguriță de amidon
  • o păstaie de vanilie Kamis
  • 300 ml lapte
  • 25 gr făină albă
Preparare
  1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade (caldura sus jos la cuptorul electric).
  2. Separă albușurile de gălbenușuri și bate albușurile spumă. Adaugă treptat 100 gr de zahăr și bate până obții o spumă lucioasă și tare. Adaugă oțetul, mixează câteva secunde, apoi pune făina de migdale și încorporeaz-o ușor, cu o spatulă, cu mișcări de jos în sus.
  3. Transferă bezeaua într-o tavă de aprox. 20x30 cm, cu hârtie de copt și întinde-o bine cu spatula.
  4. Bagă tava în cuptor pentru 25 de minute, până când bezeaua se rumenește usor la suprafata.
  5. Scoate tava din cuptor și acoperă bezeaua cu o bucată de hârtie de copt și apoi cu un șervet textil umezit. Lasă să se răcească.
  6. Până se coace blatul, pune deoparte niște zmeură pentru decor, iar restul pune-o într-o crăticioară cu 20 gr de zahăr și lasă-le la fiert cam 10 minute. Ia 5 linguri din zeamă într-un castronel și adaugă amidonul. Dizolvă-l și pune-l la loc în oală. Mai lasă la fiert 2-3 minute, amestecând în gem și apoi oprește focul.
  7. Pentru cremă, bate cu un mixer gălbenușurile cu 80 gr de zahăr, până obții o cremă lucioasă și spumoasă (4-5 minute). Adauga faina si omogenizeaza amestecul.
  8. Crestează păstăia de vanilie pe lung și cu un cuțit, scoate miezul păstăii. Pune la fiert laptele cu semințele și teaca păstăii. Când a dat în clocot, toarnă lichidul peste crema de gălbenușuri, câte puțin, amestecând în continuu cu mixerul.
  9. Pune crema înapoi în oală și las-o să fiarbă la foc mic, amestecând în continuu cu un tel, până se încheagă și are consistența unei budinci.
  10. Toarnă crema într-un vas, așază peste ea o bucată de folie de plastic și las-o la răcit.
  11. Pune pe blatul de bucatarie o bucată de hârtie de copt și presară peste ea zahăr pudră. Întoarce foaia de bezea peste ea și desprinde ușor hârtia pe care a stat la copt.
  12. Întinde crema de vanilie peste blat, apoi adaugă și gemul de zmeură.
  13. Rulează bezeaua pe latura scurta, cu ajutorul hârtiei de copt, și decorează cu zmeură, zahăr pudră și frunze de mentă.
3.5.3251

 

Articole asemanatoare:

  • Bezea cu lime, cocos si zmeuraBezea cu lime, cocos si zmeura
  • Inghetata de vanilie cu zmeuraInghetata de vanilie cu zmeura
  • Raw brownieRaw brownie
  • Pavlova esuata, Eton mess reinterpretat si un nou an de Taste BazaarPavlova esuata, Eton mess reinterpretat si un nou an de Taste Bazaar

Filed Under: desert, retete Tagged With: bezea, migdale, vanilie, zmeura

Previous Post: « Babka cu Nutella si ciocolata
Next Post: Waffles dulci si sarate »

Reader Interactions

Comments

  1. Mihaela says

    18/05/2020 at 1:08 pm

    Cum ai copt exact bezeaua? La ce temperatura si cum ai setat cuptorul?
    Multumesc

    Reply
    • Andreea says

      27/05/2020 at 8:54 pm

      La 190 de grade, caldura sus jos.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Gaseste mai multa inspiratie pe contul de Instagram

Una din rezoluțiile mele culinare de anul acesta Una din rezoluțiile mele culinare de anul acesta este să experimentez mai multe rețete cu maia. Ieri am făcut o focaccia cu maia care a ieșit genial. Efortul a fost minim, pentru că aluatul se pregătește fără frământare, însă a trebuit să am ceva răbdare, căci a dospit vreo 10 ore.
Am făcut aluatul dimineață și l-am copt la cină.
Eu am folosit un mix de făinuri, pentru că așa am avut, dar puteți folosi un singur tip de făină. Ideal e să fie o făină de pâine, rezistentă la o hidratare mai mare.

Ingrediente:

380 apa
60 gr maia hranita 1:1:1 (la punctul maxim de fermentare)
500 gr făină albă de pâine (eu am folosit 150 gr făină 480 de la Harmopan și 350 gr făină Manitoba Caputo)
9 sare

Într-un bol mare am amestecat apa cu maiaua, apoi am adăugat făina și sarea. Am amestecat cu mâna până s-a omogenizat aluatul. Am acoperit bolul și am lăsat aluatul să dospească la temperatura camerei (22-23 de grade).
După 15 minute am făcut un set de întinderi și împăturiri (stretch and folds) direct în vas.
După alte 30 de minute am repetat aceleași împăturiri.
Am acoperit iar bolul și l-am lăsat la temperatura camerei încă 7 ore.
Am pus într-o tavă o bucată de hârtie de copt, pe care am uns-o cu o lingură de ulei de măsline.
Am turnat o lingură de ulei și pe deasupra aluatului, l-am uns peste tot, apoi am acoperit tava cu o folie alimentară și am lăsat aluatul din nou la dospit o oră jumătate la o temperatură mai mare (aprox. 25 de grade).
Cu vreo 20 de minute înainte de a fi gata aluatul, am preîncălzit cuptorul la 220 de grade.
Am mai turnat o lingură de ulei peste aluat și l-am uns bine peste tot. Am întins aluatul în tavă și l-am împuns cu degetele, astfel încât să se creeze niște adâncituri.
Am pus deasupra aluatului niște roșii cherry tăiate în două, măsline verzi, pesto de fistic și fulgi de sare Maldon. Eu doar asta am avut, dar puteți să mai puneți rozmarin, busuioc, căței de usturoi.
Am băgat tava în cuptor pentru 25 de minute.
Noi am mâncat focaccia cu o salată cu nuci și clementine, cu niște mozzarella. Dacă rămâne, se păstrează bine învelită în folie alimentară, la temperatura camerei. A doua zi puteți face niște sandvișuri delicioase cu mozzarella și prosciutto.
Prânzul de azi: pulpe de pui cu sos de muștar ș Prânzul de azi: pulpe de pui cu sos de muștar și miere, cartofi dulci la cuptor și salată de varză roșie.
Pentru sosul de muștar am amestecat 3 linguri de muștar cu o lingură de ulei de măsline, o lingură de miere, o linguriță de oțet, o linguriță de rozmarin uscat, jumătate de linguriță de usturoi granulat, sare și piper. Am întins sosul pe toată suprafața pulpelor, le-am așezat într-o tavă unsă cu puțin ulei și le-am copt cam 45 de minute la 180 de grade.
.
.
.
.
.
#chicken #honeymustard #honeymustardchicken #sweetpotato #redcabbage #lunch #hereismyfood #inmykitchen #myopenkitchen #shareyourtable #goodmoodfood
Era ora 00:08 când am făcut poza asta, după ce Era ora 00:08 când am făcut poza asta, după ce am stat pe întuneric în bucătărie să ne uităm la artificii. Am ciocnit un pahar de prosecco, apoi am scos tarta cu lime din frigider și pentru că mi-a plăcut tare mult cum a ieșit, l-am rugat pe @madagrecu să-mi facă o poză cu ea. N-aveam ținută festivă și nici n-aveam coafura aranjată, dar eram liniștită și încrezătoare că vom avea un an bun, așa că m-am gândit să împărtășesc și cu voi această imagine.
Vă doresc un an liniștit, să fiți sănătoși și să vă bucurați de tot ce aveți. Vă mulțumesc că sunteți aici și că îmi dedicați și mie puțin din timpul vostru. Înseamnă tare mult pentru mine ❤️.

P.S. Rețeta tartei cu lime și lapte și o găsiți la @prajiturela.
.
.
.
.
.
#happynewyear #livethelittlethings #thehappynow #mytinyatlas
Dacă și voi petreceți Revelionul acasă, am pen Dacă și voi petreceți Revelionul acasă, am pentru voi o idee de desert festiv cu care să vă răsfățați. Un parfait cu straturi de brownie, mousse de ciocolată  și vișine, un vis dulce amărui numai bun de savurat în ultima zi din an.

Alături de @heidi.chocolate, vă invităm să pregătiți acest desert și să publicați în feed o poză cu el (în care să apară și ciocolata Heidi 75) până pe 5 ianuarie și puteți câștiga un voucher de 1000 de lei la @kitchenshopromania. În postare e necesar să dați tag @heidi.chocolate pe imagine, iar în text să includeți #HeidiToCook. Dacă doriți, îmi puteți da și mie tag să vă admir creațiile ❤️ 🍫.

Eu am făcut un blat de brownie pentru a-l așeza în straturile parfait-ului, iar rețeta lui o veți găsi în Highlights. Dacă nu aveți timp sa îl  pregătiți, puteți folosi biscuiți digestivi, cu ciocolată sau Speculoos (200 gr).

Ingrediente (4 porții)

70 gr zahăr
4 ouă 
160 ciocolată Heidi 75 tocată mărunt
2 linguri cacao
o lingură de cafea instant 
o lingură de unt 
300 ml smântână lichidă rece

200 gr vișine congelate (sau din compot)
o lingură de zahăr 
50 gr migdale măcinate 

Vișinele congelate se pun într-o oală împreună cu o lingură de zahăr și se fierb 15 minute.

Se pun într-un castron termorezistent ouăle și zahărul și se așază la bain marie. Se amestecă în continuu cu un tel timp de 8 minute până când se formează o cremă spumoasă.
Castronul se ia de pe foc și se adaugă în el ciocolata tocată, cacaoa, cafeaua instant și untul și se amestecă până se omogenizează. Se lasă la răcit 10 minute.
Se mixează 300 ml smântână până se întărește. Se pune o treime din smântâna bătută în crema de ciocolată și se încorporează cu mișcări ușoare. Se adaugă și restul de smântână și se amestecă până la omogenizare.
Se fărâmițează blatul de brownie/ biscuiții într-un bol. Se toarnă deasupra zeama de la vișinele fierte (sau 50 ml de compot) și se amestecă.
Într-un pahar se așază 3 linguri de firimituri de brownie/ biscuiți, o lingură de migdale, apoi 3 linguri de mousse. Se pun câteva vișine, apoi iar 3 linguri de mousse. Se repetă așezarea straturilor. Paharele se țin la frigider minimum o oră. Se decorează paharele cu frișcă și fulgi de ciocolată.
AD
Vă povesteam acum câteva zile că am pus în Vă povesteam acum câteva zile că am pus în meniul de Crăciun și o salată cu nuci și clementine pe care o descoperisem pe @delish. Mi se păruse o combinație interesantă de gusturi și texturi, numai bună să aducă ceva prospețime și culoare pe masa festivă. 
N-am reușit să o pregătesc de Crăciun, dar am făcut-o aseară și ne-am plăcut atât de mult încât am făcut-o din nou și azi. 
Ieri am mâncat-o alături de o pastă de morcovi copți cu năut și migdale, iar în seara aceasta alături de cartofi dulci copți cu bacon. A mers super bine în ambele variante.
Vă las mai jos rețeta pe care eu am adaptat-o puțin.

Ingrediente 
80 gr mix de frunze verzi (baby spanac, rucola, fetică)
3 clementine 
60 gr miez de nucă 
20 gr merișoare
50 gr brânză maturată (se poate folosi parmezan sau cheddar)

Pentru dressing
2 linguri de oțet balsamic 
2 linguri de ulei de măsline 
o lingură de suc de clementine 
o linguriță de miere
o linguriță de muștar 
1/2 linguriță sare
piper

Se prăjesc nucile într-o tigaie, fără ulei.
Într-un borcan mic se pun ingredientele pentru dressing, se fixează capacul și se agită puternic câteva secunde pentru a se omogeniza.
Într-un bol se așază frunzele verzi și peste ele se toarnă 3/4 din dressing. Se amestecă bine.
Clementinele se curăță de coajă și se feliază. Se așază peste frunze. Se pun nucile prăjite, merișoarele, iar brânza se rade pe deasupra cu un curățător de legume. 
La fina se toarnă și restul de dressing.
.
.
.
.
.
#salad #clementine #clementinesalad #walnuts #hereismyfood #inmykitchen #vegetarianfood #eatrealfood #mykitchenstories
În Ajun am gătit, am făcut cozonaci cu Petra În Ajun am gătit, am făcut cozonaci cu Petra și am împachetat cadouri până târziu. Ieri am desfăcut cadouri, am stat în pijamale toată ziua, ne-am jucat, am mâncat ceva bun la cină și ne-am uitat la artificii pe geam. 
Au fost niște zile frumoase și liniștite în trei, la noi acasă ✨.
Sper că nu e târziu să vă urăm sărbători frumoase, liniștite, cu tihnă și mici bucurii care să vă aducă zâmbete și armonie.
Cozonacul e gata, pâinea cu maia e gata, am făcu Cozonacul e gata, pâinea cu maia e gata, am făcut și o supă de găluște cu pui și un chec aperitiv și aproape am terminat de gătit pe ziua de azi. 
Diseară fac prăjitura cu smântână și nuci, iar mâine pregătesc friptura pentru masa de Crăciun.
Voi cum stați cu pregătirile?
Cozonacul l-am făcut după rețeta de cozonac cu aluat opărit de la @andreeachinesefood și a ieșit divin! Aluatul se rupe în fâșii (swipe pentru video), iar proporția de aluat/ umplutură e perfectă. Eu am înjumătățit cantitățile de ingrediente din reteta ei și mi-au ieșit doi cozonaci medii.
.
.
.
.
.
#cozonac #cozonaccunuca #christmasdessert #christmaseve #christmastime #homebaked #inmykitchen
Cina din seara asta: paste cu creveți și sos de Cina din seara asta: paste cu creveți și sos de unt cu usturoi și vin alb.
Am încins în tigaie o lingură de unt și o lingură de ulei de măsline, am pus 4 căței de usturoi feliați subțire și i-am călit vreo 2 minute. Am adăugat cam 500 gr de creveți congelați, 100 ml de vin alb și sare. Am prăjit creveții cam 3 minute pe fiecare parte, până când s-au făcut roz și s-a pătruns carnea, apoi am oprit focul. Am adăugat în tigaie 200 gr de tagliatelle fierte, cam 50 ml de apă în care au fiert pastele, pătrunjel și am ras parmezan pe deasupra. Am amestecat bine totul și cina a fost gata în 20 de minute.
.
.
.
.
.
#shrimp #shrimppasta #quickdinner #inmykitchen #hereismyfood #garlicbuttershrimp #tablesituation #goodmoodfood #ourfoodstories
Am descoperit magia chifteluțelor odată cu div Am descoperit magia chifteluțelor odată cu diversificarea Petrei. Pentru că a fost cea mai ușoară modalitate de a-i oferi carne și în același timp și alte grupe alimentare, dar și pentru că le puteam congela și le aveam oricând la îndemână, am devenit cea mai mare fană chifteluțe, ba chiar am fost botezată #ZanaChifteluta 😄.
De atunci am experimentat tot felul de chifteluțe: din carne de pui, de curcan, de porc, vită sau somon. Dar și vegetariene, din cartofi sau dovlecei. Toate ne-au plăcut atât nouă cât și Petrei.
De data aceasta am pregătit niște chifteluțe de curcan cu morcovi, pentru care am tocat carnea în robotul HR7510 de la @philipsromania și apoi le-am prăjit, fără pic de ulei, în Airfryer-ul XXL, tot de la @philipsromania.

Până la finalul anului, beneficiați de un discount de 15% la orice produs de pe site-ul @philipsromania, în caz că doriți să profitați și să faceți cadouri practice pentru cei dragi.

Pentru chifteluțe am tocat în robot 700 gr de piept de curcan (cu lama în S). Apoi, cu accesoriul de ras al robotului, am ras un morcov. Am amestecat carnea tocata și morcovul ras cu un ou, o ceapă verde tocată, o lingură de pătrunjel tocat, un cățel de usturoi zdrobit și niște condimente uscate (oregano, rozmarin, bucuioc). Opțional, se poate adăuga și o lingură de ulei de măsline.
Am format chifteluțe cu palmele ușor umede. Le-am așezat în cuva Airfryer-ului și le-am prăjit 10 minute la 180 de grade.
Apoi am băgat în Airfryer și un cartof dulce tăiat cuburi, amestecat cu o linguriță de ulei de măsline și una de usturoi pudră și l-am prăjit și pe el 5 minute.
Am servit chifteluțele cu broccolini opărit 5 minute și apoi tras la tigaie cu puțin unt și cu bucăți de cartof dulce.

[AD]
#philipsromania #acasacuphilips #philipsairfryer #faraulei #airfryerrecipes #broccolini #sweetpotato
Follow @tastebazaar on Instagram

Cauta pe blog

Calatorii

Recomandari de vacanta – Thassos

Arome si soare din Sicilia

Mai multe calatorii →

Deserturi

Prajitura cu portocale rosii la aniversare

Desert de weekend

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Scones cu afine

Mic dejun sanatos: pasta de masline, painici din seminte si lapte de orez

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Salata cu nuci si clementine

Salata turceasca de morcovi cu iaurt

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Chilli con carne

Tocana de pui cu mazare si piure gratinat

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2021 · Taste Bazaar ·