Mai e putin pana la Craciun si eu am facut deja lista pentru meniul festiv, una din activitatile mele preferate din aceasta perioada. Pentru desert am ales sa fac o rulada de bezea cu crema de vanilie si zmeura. Mi se pare ideala pentru mesele de sarbatori, pentru ca e un desert lejer, dar foarte bine echilibrat si cu o aroma minunata de vanilie. Unde mai pui ca arata senzational si sigur va impresiona toti invitatii.
M-am alaturat campaniei Kamis care isi propune sa dea gust sarbatorilor noastre de iarna cu o gama de condimente special alese pentru aceasta perioada a anului. Din primul moment am stiut ca printre condimentele folosite trebuie sa se numere si vanilia, poate condimentul meu preferat dintre toate. Folosesc vanilie adevarata, adica pastai de vanilie de foarte multi ani, fie in extract de vanilie pe care mi-l prepar singura, fie ca atare. In principal se folosesc semintele pastaii, dar si teaca poate fi folosita pentru a aromatiza un lichid sau poate fi pusa chiar intr-un recipient cu niste zahar tos sau pudra, caruia ii va da o aroma de vanilie.
In rulada de bezea am decis sa folosesc vanilia in crema, dar se poate adauga putin si in blat sau gemul de zmeura. Crema este clasica crema de patiserie, pe baza de galbenusuri si lapte, pe care o puteti folosi si la umplut choux-uri/ ecleruri sau intr-o tarta. Daca nu aveti timp sa pregatiti aceasta crema, puteti umple bezeaua cu o crema din mascarpone si frisca, dar sa nu uitati de vanilie, pentru ca aroma ei duce acest desert la un alt nivel. In bezea am pus niste faina de migdale, pentru o textura un pic mai consistenta, dar puteti sa o inlocuiti cu nuci macinate, fistic sau alune de padure.
L.E.: Am refacut rulada cu alune de padure macinate in loc de faine de migdale si a iesit divina! De data asta am copt-o la 180 de grade timp de 25 de minute si mi s-a parut ca a iesit mai bine, asa ca voi modifica temperatura de 190 de grade din reteta cu 180. De asemenea, am scazut cantitatea de zahar de la 150 de grame, la 100 gr si e foarte buna si asa. De data aceasta am umplut rulada cu o frisca facuta din 100 ml de smantana, 3 linguri de zahar pudra, in care am mixat si 150 gr de mascarpone. In loc de gem de zmeura am pus fructe de padure proaspete si am mai pus frisca si deasupra ruladei, pe care am ornat-o cu fructe de padure. Va las si o poza sa vedeti cum arata, poate va inspira si varianta asta :).
- 4 ouă
- 200 gr de zahăr
- o linguriță de oțet
- 50 gr făină de migdale
- 200 gr zmeură (proaspătă sau congelată)
- ½ linguriță de amidon
- o păstaie de vanilie Kamis
- 300 ml lapte
- 25 gr făină albă
- Preîncălzește cuptorul la 180 de grade (caldura sus jos la cuptorul electric).
- Separă albușurile de gălbenușuri și bate albușurile spumă. Adaugă treptat 100 gr de zahăr și bate până obții o spumă lucioasă și tare. Adaugă oțetul, mixează câteva secunde, apoi pune făina de migdale și încorporeaz-o ușor, cu o spatulă, cu mișcări de jos în sus.
- Transferă bezeaua într-o tavă de aprox. 20x30 cm, cu hârtie de copt și întinde-o bine cu spatula.
- Bagă tava în cuptor pentru 25 de minute, până când bezeaua se rumenește usor la suprafata.
- Scoate tava din cuptor și acoperă bezeaua cu o bucată de hârtie de copt și apoi cu un șervet textil umezit. Lasă să se răcească.
- Până se coace blatul, pune deoparte niște zmeură pentru decor, iar restul pune-o într-o crăticioară cu 20 gr de zahăr și lasă-le la fiert cam 10 minute. Ia 5 linguri din zeamă într-un castronel și adaugă amidonul. Dizolvă-l și pune-l la loc în oală. Mai lasă la fiert 2-3 minute, amestecând în gem și apoi oprește focul.
- Pentru cremă, bate cu un mixer gălbenușurile cu 80 gr de zahăr, până obții o cremă lucioasă și spumoasă (4-5 minute). Adauga faina si omogenizeaza amestecul.
- Crestează păstăia de vanilie pe lung și cu un cuțit, scoate miezul păstăii. Pune la fiert laptele cu semințele și teaca păstăii. Când a dat în clocot, toarnă lichidul peste crema de gălbenușuri, câte puțin, amestecând în continuu cu mixerul.
- Pune crema înapoi în oală și las-o să fiarbă la foc mic, amestecând în continuu cu un tel, până se încheagă și are consistența unei budinci.
- Toarnă crema într-un vas, așază peste ea o bucată de folie de plastic și las-o la răcit.
- Pune pe blatul de bucatarie o bucată de hârtie de copt și presară peste ea zahăr pudră. Întoarce foaia de bezea peste ea și desprinde ușor hârtia pe care a stat la copt.
- Întinde crema de vanilie peste blat, apoi adaugă și gemul de zmeură.
- Rulează bezeaua pe latura scurta, cu ajutorul hârtiei de copt, și decorează cu zmeură, zahăr pudră și frunze de mentă.
Mihaela says
Cum ai copt exact bezeaua? La ce temperatura si cum ai setat cuptorul?
Multumesc
Andreea says
La 190 de grade, caldura sus jos.
cristina enache says
Felicitari! Arata grozav insa daca ar trebui inlocuita faina de migdale cu altceva din motive de alergie la fructe cu coaja lemnoasa, ai vreo sugestie? Merita incercat cu faina de grau sau mai bine alt desert ? Multumesc! La multi ani!
Andreea says
Cu faina de grau ar putea merge, insa in alte cantitati, nu am testat. Insa da, e mai bine sa cauti o alta reteta deja testata.