Acest tort de ciocolata si crema de cafea a fost un fericit rezultat al unei cautari de desert rapid si simplu. Trebuia sa pregatesc un tort aniversar, dar nu aveam prea mult timp la dispozitie si nici foarte mult chef sa ma complic cu vreo reteta fancy. Pentru blat m-am inspirat dintr-o reteta de pe BBC Good Food, iar crema pe care am ales-o e cea mai simpla si rapida solutie, la care apelez de foarte multe ori si mereu iese delicioasa.
Tortul a avut un succes neasteptat pentru ca blatul a iesit fraged, iar crema l-a completat foarte bine. Partea cea mai buna a fost ca tot procesul a durat mai putin de o ora, cu tot cu copt, asa ca nu m-am incarcat prea tare cu pregatirile. Dimineata am copt blaturile, pe la pranz am facut crema si am montat tortul, iar seara l-am servit musafirilor. A rezistat foarte bine in frigider si am mancat din el chiar si doua zile mai tarziu.
Daca sunteti in cautarea unui tort rapid, simplu si gustos, trebuie sa incercati acest tort de ciocolata si crema de cafea .
- 175 gr unt la temperatura camerei
- 150 gr zahar alb
- 3 oua
- 50 gr pudra de cacao
- 100 gr faina alba
- un praf de sare
- o lingurita de praf de copt
- 3 linguri de lapte
- 250 gr mascarpone
- 4 linguri de zahar alb
- 200 ml smantana pentru gatit (tinuta la frigider)
- 3 gr cafea instant (ness)
- Ciocolata neagra
- Scoate untul din frigider, cantareste-l, taie-l in bucati mai mici si lasa-l la temperatura camerei in jur de o ora, pana cand se inmoaie. Alternativ, pune-l intr-un vas termorezistent si baga-l in microunde sau in cuptor la 150 de grade pentru 2-3 minute, pana cand se inmoaie. Atentie, untul nu trebuie sa se topeasca!
- Incalzeste cuptorul la 180 de grade (caldura sus - jos, daca e cuptor electric).
- Pregateste doua tavi rotunde de tort de 20 cm si aseaza hartie de copt inauntrul lor sau unge-le cu unt si apoi tapeteaza-le cu faina.
- Intr-un castron cerne faina, cacaua, praful de copt si sarea.
- Intr-un alt castron pune untul si zaharul si amesteca-le cu mixerul cam 4-5 minute, pana cand amestecul devine cremos si deschis la culoare. Adauga un ou si mixeaza inca 1 minut.
- Peste crema adauga o treime din amestecul de faina si cacao si omogenizeaza-le.
- Adauga inca un ou si inca o treime din faina. Amesteca din nou cu mixerul.
- Adauga ultimul ou si restul de faina si mixeaza pana cand crema e uniforma.
- La final adauga laptele si incorporeaza-l in aluat.
- Imparte compozitia intre cele doua tavi si uniformizeaz-o cu o spatula.
- Baga tavile in cuptor pentru 15-20 de minute. Verifica cu o scobitoare daca blatul s-a copt. Daca pe scobitoare nu raman urme umede de aluat, blatul este gata.
- Scoate tavile din cuptor si lasa-le sa se racoreasca timp de 10 minute.
- Scoate blaturile din tavi si pune-le pe un gratar pentru a se raci de tot.
- Scoate smantana din frigider si bate-o cu mixerul pana cand se intareste si se transforma in frisca.
- Intr-un alt castron, mixeaza mascarpone cu zaharul si cafeaua instant.
- Amesteca mixul de mascarpone cu frisca pana cand se omogenizeaza. Baga crema la frigider pana cand vei monta tortul.
- Imparte crema in doua si unge fiecare blat.
- Pentru decor, rade cu ajutorul unui cutit carlionti de ciocolata si aseaza-i deasupra tortului.
Corina says
Hi there!
Dacă nu avem 2 tavi pentru copt, ar trebui păstrată in vreun fel anume compoziția până vine rândul și celui de-al doilea blat?
Andreea says
Hmm…Cred ca nu ar pati nimic daca o pastrezi la temperatura camerei (doar sa nu fie extrem de cald), dar eu as incerca sa coc tot aluatul o data si apoi sa tai blatul in doua. Mai ales daca ai tava mai mare de 20 cm, cred ca e numai bine sa procedezi asa.