Prajitura cu nuci si glazura de galbenus are un loc special in sufletul meu deoarece imi aduce aminte de copilarie si de bunica mea. Ea imi facea acest desert foarte des si imi amintesc cu nostalgie cum ii rontaiam mai intai bezeaua de deasupra si apoi mancam si restul :). Pentru ca incepe o luna festiva, in care ne intoarcem la retete traditionale si la mese in familie, m-am gandit sa va daruiesc si voua aceasta reteta pe care o iubesc si mi-ar placea sa devina iubita si in familia voastra.
Pentru ca e o prajitura simpla si destul de rapida, mie imi place sa o pregatesc pentru diverse evenimente, dar si ca sa avem o gustare dulce de luat la pachet la birou sau pe care sa o savuram dimineata, langa o cana de cafea.
V-am mai povestit ca placerea mea din fiecare dimineata este sa beau o cafea cu lapte si sa mananc si ceva dulce langa. De cand am acasa espressorul automat HD8829 de la Philips, nu ratez nicio zi de rasfat cu un cappuccino, alaturi de ceva dulce. De doua luni de cand am acest aparat, nu incetez a fi recunoscatoare cui l-a inventat pentru ca mi-a usurat treaba si imi face diminetile mai frumoase :). Ei bine, originea acestor espressoare este italiana, insa am aflat cu bucurie ca ele se fabrica de 10 ani in Romania, de cand compania Philips a preluat brandul Saeco. Ce mi s-a parut extraordinar este ca toate espressoarele Philips vandute in Romania, dar si la nivel global sunt produse la noi in tara, in fabrica de la Orastie. Ce moment mai bun decat 1 decembrie sa ne mandrim cu un produs de calitate produs cu drag in Romania?
- 6 albusuri
- 200 gr unt la temperatura camerei
- 200 gr zahar
- 200 gr miez de nuca
- 40 gr cacao
- 180 gr faina alba
- o lingurita cu varf de praf de copt
- 6 galbenusuri
- 100 gr zahar
- Preincalzeste cuptorul la 170 de grade.
- Macina miezul de nuca.
- Separa albusurile de galbenusuri.
- Bate untul moale cu 200 gr de zahar cu un mixer, pana se formeaza o crema omogena (4-5 minute).
- Adauga faina, praful de copt, nuca si cacaua si mixeaza pana cand se amesteca bine. Aluatul va iesi destul de dens.
- Bate albusurile spuma si adauga-le in aluat. Incorporeaza-le cu o spatula, cu miscari lente, de jos in sus.
- Pune aluatul intr-o tava cu hartie de copt (20 x 30 cm) si baga-l in cuptor pentru 20 de minute.
- Mixeaza galbenusurile cu 100 gr de zahar pana cand se formeaza o crema lucioasa si spumoasa (3-4 minute).
- Dupa cele 20 de minute de copt, scoate tava, intinde glazura peste blat si baga prajitura din nou la copt timp de 12-15 minute, pana cand glazura se rumeneste.
Cori says
Nu-mi vine sa cred! chiar acum i-am cerut mamei mele reteta pentru prajitura asta. Ea ii spune Domino si imi amintesc ca o mancam cu mare drag in copilarie! ma bucur tare ca am gasit-o si la tine 🙂
Andreea says
Yey! sper sa fie la fel cum ti-o aminteai :). Am auzit de atatea denumiri pentru ea, incat am ramas surprinsa :).
Camelia says
Wow e si reteta copilariei mele, mama o avea intr-un carnetel de retete si eu o faceam de sarbatori cu mare drag. Doamne ce delicioasa este! Abia astept sa o refac dupa reteta ta.
Andreea says
Ce frumos :), ma bucur ca ti-a trezit amintiri dragi! Sper sa iti placa si in varianta aceasta.
Cezarina says
Noi ii spuneam in copilarie PRAJITURA CU CAPAC 😂😂
Andreea says
Am auzit multe denumiri pentru ea, dar asta e noua :)).
Georgeta says
Aș vrea să știu dacă, atunci când tai prăjitură, glazura se crapă, se sparge și nu o poți tăia așa cum vrei, pt. că la mine așa se întâmplă. Glazura este crocantă-casanta și cade de pe prăjitură. Ce mă sfătuiți să fac? Dv. cum procedați? În poza am observat că nu e spartă. Aștept răspunsul dv. Va pot lăsa și un Nr de tel dacă doriți.
Claudiu says
Uscata, seaca… doar cateva dintre comentariile celor care au gustat-o. Nu as face-o din nou si nu o recomand!
Andreea says
Buna, Claudiu! Ii pare rau ca nu a fost pe gustul vostru.