Fani ai spanacului si ai lui Jamie Oliver, adunati-va! Urmeaza o reteta speciala cu spanac, perfecta de pus pe masa de sarbatori. Am dat din intamplare peste o emisiune a lui Jamie pe Paprika TV in care a prezentat mai multe retete de Craciun, printre care si acest spanac cremos cu crumble de ovaz. De spanac cremos mai auzisem, dar partea de crumble era ceva nou, iar vazandu-l pe Jamie cu cata pasiune vorbea despre spanacul acesta (asa cum face el de obicei 😛 ), am spus ca neaparat trebuie sa il incerc. Mie mi s-a parut o solutie excelenta pentru a avea mai multe legume pe masa, fara a face compromisuri in ceea ce priveste gustul. Spanacul combinat cu smantana si cu crumble-ul crocant este cu siguranta mai savuros si mai festiv decat o banala mancare de spanac. Il puteti servi ca aperitiv cu niste lipii, ca fel principal vegetarian, sau chiar ca garnitura pentru friptura. Ca sa fiti eficienti, puteti pregati spanacul si crumble-ul chiar cu 2-3 zile inainte, iar inainte de masa doar il puneti la copt.
Jamie spunea in emisiune ca in aceasta reteta chiar e recomandat sa folosim spanac congelat, deoarece se comporta mai bine decat cel proaspat. Eu asa am facut si rezultatul a fost foarte bun. Tot el spune ca daca va raman resturi de spanac, il puteti folosi apoi intr-o omleta sau ca topping pe o pizza. Mie mi-a ramas, dar l-am reincalzit si l-am mancat asa, pana la ultima bucatica. Chiar si Petrei i-a placut atat de mult incat m-a lasat fara portia mea intr-o zi la pranz.
Reteta originala are cantitati pentru un kilogram de spanac, insa eu am avut o punga de 600 gr si am adaptat toate cantitatile.
- o ceapa galbena
- 2 catei de usturoi
- 2 linguri de ulei de masline
- o lingurita de oregano uscat
- nucsoara intreaga
- 600 gr spanac congelat
- 60 gr de unt rece
- 60 gr Cheddar sau cascaval ras
- 60 gr faina
- 60 gr fulgi de ovaz
- 200 ml smantana fermentata
- Preincalzeste cuptorul la 180 de grade.
- Intr-o tigaie incinge uleiul de masline si adauga ceapa tocata marunt, usturoiul zdrobit, oregano si nucsoara rasa (cam ¼ lingurita). Se calesc aproximativ 10 minute, pana cand ceapa se inmoaie.
- Adauga spanacul congelat, acopera tigaia cu un capac, pentru a se dezgheta mai repede si amesteca din cand in cand. Cand spanacul s-a inmuiat, scoate capacul si caleste-l in continuare 15-20 de minute, pana cand lichidul se evapora.
- Intre timp, pune intr-un tocator/ robot de bucatarie untul taiat in bucati, branza rasa, faina, ovazul, sare si piper si mixeaza-le pana cand obtii un amestec faramicios (crumble).
- Cand spanacul e gata, adauga smantana peste el, amesteca si transfera totul intr-o tava pentru cuptor (aprox 20x30 cm).
- Presara crumble-ul deasupra spanacului si baga tava in cuptor pentru 40-45 de minute, pana cand se rumeneste usor deasupra.
Â
Leave a Reply