Ati auzit de zoodles? Termenul a fost inventat de americani si vine de la ‘zucchini’ si ‘noodles’, adica taitei de dovlecei. Odata cu explozia retetelor vegane, fara gluten sau low carb, au aparut si alternative la pastele clasice din faina de grau. Pastele din legume pot fi facute din cartofi dulci, sfecla, morcovi sau cartofi, dar cea mai intalnita varianta este cea de spaghete de dovlecei. Desigur, au aparut si aparate speciale pentru spiralat legumele si recunosc ca m-au atras si pe mine cand le-am descoperit. Problema era ca aparatele erau destul de voluminoase si nu mai aveam spatiu si pentru ele.
De curand, a aparut pe piata un mixer multifunctional de la Philips, care are si un accesoriu spiralizator . Mixerul are mai multe functii: mixer de mana, tocator, tel si 3 lame pentru spiralizat in forma de spaghete, linguine si panglica. Mi se pare o inventie geniala! Mixerul vertical si tocatorul sunt aparatele pe care le folosesc cel mai des in bucatarie, iar faptul ca au inclus in acest pachet si functia de spiralizat, este super practic si simplu de utilizat. De cand am primit acest mixer am gatit de mai multe ori spaghete de dovlecei si chiar si de cartofi dulci si am ramas surprinsa sa descopar ca sunt la fel de gustoase ca pastele clasice, gustul sosului fiind cel care predomina. Ce imi place foarte tare este ca pot sa experimentez retete noi pe care le mai vazusem pe Pinterest si in acelasi timp reusesc sa includ mai multe legume in alimentatia noastra.
Intr-o zi i-am intrebat cititorii mei de pe Instagram ce reteta imi recomanda sa incerc cu acest spiralizator, iar una dintre propuneri suna asa ‘zucchini noodles cu somon, smantana si usturoi’. Mi s-a facut pofta imediat ce am citit si am stiut ca trebuie sa incerc aceasta varianta. Ii multumesc Irinei pentru idee, rezultatul a fost delicios! Am documetat reteta pas cu pas si in Instagram Stories si o veti putea gasi si in Highlights.
- un dovlecel/ zucchino mare (400-500 gr)
- o lingura de unt
- doua linguri de ulei de masline
- 2 catei de usturoi
- 150 ml smantana lichida pentru gatit
- 30 gr parmezan ras
- o mana de spanac baby
- 200 gr somon afumat
- ½ lingurita de oregano uscat
- sare
- piper
- Spiralizeaza dovlecelul.
- Intr-o tigaie pune uleiul, untul si usturoiul zdrobit. Caleste-le 30 de secunde.
- Adauga smantana, oregano, sare si piper, amesteca si lasa la fiert la foc mic cam 7-8 minute, pana cand sosul se ingroasa.
- Adauga somonul, amesteca, iar dupa un minut adauga parmezanul.
- Dupa ce parmezanul s-a topit, adauga spanacul si amesteca pana cand frunzele se inmoaie (aproximativ un minut). Sosul va fi destul de gros, insa se va subtia odata de la apa pe care o va lasa dovlecelul.
- Opreste focul si adauga spaghetele de dovlecei. Amesteca in tigaie pana cand spaghetele sunt acoperite cu sos si se inmoaie (1-2 minute).
Leave a Reply