Recunosc, salata boeuf, ouale umplute si piftia au farmecul lor pe masa de sarbatori, insa in ultimii ani, petru cina de Craciun pe care o pregatesc acasa, incerc sa gasesc idei de apertive inedite, simple dar gustoase si de ce nu, mai light. Anul acesta m-am gandit sa testez o reteta de ciuperci umplute si am gasit o varianta numai buna, cu branza, verdeturi si cateva nuci. Se fac super rapid, le puteti chiar pregati dinainte si le puneti la copt chiar cand ajung musafirii, pentru a le servi calde, cu branza usor topita. Sigur vor fi pe gustul tuturor, la noi au avut succes chiar si la membrii familiei care nu sunt fani ciuperci :).
Eu am pregatit aceste ciuperci umplute cu branza si nuci in friteuza Philips Airfyer un aparat care gateste cu aer fierbinte, cu foarte putin ulei sau chiar deloc. Le-am pus la programul Manual, fara ulei si au iesit ca la gratar, ceea ce a fost minunat, deoarece ele s-au copt fara sa se inmoaie si si-au pastrat forma foarte bine. Le-am gatit mai intai timp de 5 minute fara umplutura, apoi le-am umplut si le-am mai gatit inca 5 minute. Mi s-a parut genial ca in 10 minute au fost gata, avand in vedere ca daca le-as fi facut la cuptor, numai sa il preincalzesc dura mai mult :). Daca totusi doriti sa le incercati la cuptor, le puteti coace cam 20 de minute la 180 de grade.
- 7-8 ciuperci champignon mari
- o lingura de unt
- un catel de usturoi
- 2-3 crengute de cimbru proaspat
- o ceapa verde
- cateva fire de patrunjel
- 20 gr miez de nuca maruntit
- o lingura de pesmet
- 20 gr de branza Gruyere rasa (sau alta branza tare/ cascaval)
- 10 gr parmezan ras
- sare
- piper
- Indeparteaza nisipul de pe ciuperci cu o perie moale sau un servet textil usor umed.
- Rupe coditele si taie-le marunt.
- Curata lamelele dinauntrul ciupercilor cu o lingurita (astfel va intra mai multa umplutura).
- Intr-o tigaie, topeste untul, adauga cozile de ciuperci taiate, usturoiul zdrobit, cateva frunze de cimbru si ceapa verde taiata.Caleste-le 3-4 minute.
- Intr-un castron, amesteca cozile de ciuperci calite cu pesmetul, patrunjelul tocat, nucile, branza Gruyere, parmezanul, sare si piper.
- Pune palariile ciupercilor in Airfryer timp de 5 minute la 170 de grade, pe programul Manual.
- Pune cate o lingura generoasa de umplutura in fiecare ciuperca si gateste-le inca 5 minute in Airfryer, la 180 de grade.
Oana says
Si nucile cand le punem??
Andreea says
Buna, Oana! Se pun odata cu celelalte ingrediente din umplutura. Am vazut ca omisesem sa scriu. Am completat acum. Multumesc pentru atentionare!
Catalina says
Multumesc!