Babka cu Nutella si ciocolata
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Portii: 2
Ingrediente
Pentru aluat
  • 120 gr lapte la temperatura camerei (+10/20 ml daca aluatul e prea uscat)
  • o lingura de extract de vanilie
  • 20 gr drojdie proaspata (sau 6 gr de drojdie uscata)
  • 280 gr faina 650 cernuta
  • 220 gr faina 000 cernuta (sau poti folosi 500 gr dintr-un singur tip de faina)
  • 2 oua
  • 75 gr zahar alb
  • 1 praf de sare
  • 80 gr unt la temperatura camerei
Pentru umplutura
  • 400 gr Nutella
  • 150 gr ciocolata neagra
Pentru sirop
  • 160 gr zahar
  • 120 gr apa
Preparare
  1. Dizovla drojdia in lapte si las-o 10 minute.
  2. Intr-un castron pune fainurile, ouale, vanilia, zaharul, sarea si untul impartit in bucati mici. Adauga laptele cu drojdie si framanta pana obtii un aluat omogen (aprox. 10 minute). Aluatul meu a fost cam uscat, asa ca am mai adaugat 10 ml de lapte.
  3. Intinde aluatul intr-o foaie de aprox. 20x30 cm si asaza-l cu latura scurta spre tine. Adu o treime de aluat spre mijloc, apoi acopera cele doua parti suprapuse cu partea ramasa neimpaturita. Vei face o impaturire de tip 'scrisoare'. Adu partile laterale spre mijloc si suprapune-le in acelasi mod ca mai devreme. Vei obtine un patrat pe care trebuie sa il intinzi din nou (cu mana) intr-o foaie dreptunghiulara. Repeta impaturirile de mai devreme. Intinde din nou aluatul si repeta aceste miscari timp de 5 minute. Pentru a vedea acest proces in imagini, citeste articolul meu 'Paine cu maia - introducere', pasul de 'stretch and fold'.
  4. Pune aluatul intr-un castron uns cu unt, acopera-l cu o folie de plastic si lasa-l la temperatura camerei timp de 30 de minute. Apoi baga castronul in frigider pentru minim o ora, pana la 24 de ore. Eu l-am tinut la rece timp de 19 ore.
  5. Scoate aluatul din frigider, lasa-l jumatate de ora la temperatura camerei, imparte-l in doua bucati si apoi intinde-le intr-un dreptungi de aprox. 20x30 cm.
  6. Unge fiecare foaie de aluat cu Nutella, presara ciocolata tocata si ruleaza aluatul.
  7. Taie ruloul de aluat in doua, pe lung si apoi impleteste cele doua bucati una in jurul celeilalte.
  8. Pune cele doua babka in tavi de cozonac, cu hartie de copt.
  9. Acopera tavile cu folii de plastic sau casti de dus si lasa aluatul sa mai dospeasca inca 2-3 ore, pana cand isi dubleaza volumul.
  10. Preincalzeste cuptorul la 170 de grade (caldura sus si jos).
  11. Baga tavile in cuptor pentru 40 de minute.
  12. Pune la fiert apa si zaharul, lasa-le sa dea in clocot, apoi amesteca pana cand zaharul se dizova complet. Lasa siropul sa se raceasca.
  13. Cand cozonacii sunt gata, unge-i cu sirop (e posibil sa nu fie nevoie de toata cantitatea).
Recipe by Taste Bazaar at https://tastebazaar.ro/2019/12/babka-cu-nutella-si-ciocolata.html