• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Tort fara gluten cu iaurt grecesc, prune coapte, nuci si rozmarin

16/09/2014 By Andreea 3 Comments

In ultimii ani, am inceput sa apreciez din ce in ce mai mult toamna. Imi place ca dupa amorteala din timpul verii, diferite activitati se reiau, prietenii se intorc de prin concedii, se lanseaza noi filme, albume, spectacole, mamele si bunicile incep sa pregateasca conservele pentru iarna si incepe un sezon foarte ofertant din punct de vedere culinar. Struguri, dovleac, hribi, pere, mere, alune de padure, catina si mai ales prune. In fiecare toamna pregatesc zeci de borcane de magiun de prune, fiert ore intregi, in care arunc si niste miez de nuca. E preferatul meu si rad cate un borcan in doua zile. De cativa ani am descoperit ca prunele merg bine in combinatia cu scortisoara si caut sa profit de ea cat de des pot.

prajitura_fara_gluten_prune

Am ales ca pentru acest inceput de toamna sa fac si un desert cu prune in premiera pentru mine, un tort fara gluten. Am mai facut prajituri cu faina de migdale in loc de faina de grau, insa nu am folosit niciodata produse speciale fara gluten. Roxana de la Gourmandelle s-a gandit ca mi-ar placea sa experimentez cu astfel de ingrediente si a avut dreptate. Ca parte din campania “Gatim sanatos si fara gluten cu Dr. Schar“, mi-a trimis un pachet cu fainuri, paine, paste si biscuiti fara gluten, din care am ales sa testez in primul rand faina. Am avut o surpriza placuta cand am observat ca desi textura ei e diferita fata de cea de grau, s-a comportat la fel. Blatul nu a avut un gust diferit, a crescut bine si nu s-a faramitat la taiere.

Am ales sa folosesc ingrediente naturale si sa reduc cantitatea de zahar, incat sa obtin un desert cat mai sanatos. Se face si super rapid, deci puteti sa o incercati si intr-o seara dupa ce ajungeti de la munca, asa cum am facut eu. Daca nu aveti intoleranta la gluten, nu suferiti de boala celiaca, sau nu aveti chef sa experimentati, puteti inlocui faina fara gluten cu una de grau, alba sau integrala.

Ingrediente pentru un blat de diametru 19 cm  (pentru o prajitura mai mare, dublati cantitatile)

120 gr unt 65% grasime la temperatura camerei
75 gr zahar de cocos (sau brun)
3 oua
o lingura de extract de vanilie
110 gr faina fara gluten Mix Patisserie Schar
½ lingurita praf de copt
Un praf de sare
¼ lingurita praf de scortisoara
50 gr miez de nuca
o crenguta de rozmarin
100 ml apa
o lingura de miere

Pentru crema

250 ml iaurt grecesc (puteti inlocui cu mascarpone sau cu crema de branza combinata cu smantana sau frisca naturala)
doua linguri de miere
o lingura de extract de vanilie

Pentru topping

15-20 de prune
o lingura de zahar de cocos (sau zahar brun)

Cuptorul se incalzeste la 180 de grade, iar tava pentru copt se unge cu unt si se infaineaza. Untul (la temperatura camerei) se mixeaza 2-3 minute cu mixerul, pana devine cremos. Se adauga peste el zaharul si extractul de vanilie si se mixeaza inca 3-4 minute. Apoi, se pune cate un ou, mixand dupa fiecare.
Intr-un castron se amesteca faina cu praful de copt, scortisoara si sarea.
Mixul de faina se adauga peste cel lichid, se omogenizeaza, iar la final se adauga nucile.
Compozitia se transfera in tava si se coace 30-35 de minute (verificati dupa 20 de minute si la final, testati blatul cu scobitoarea).
Curatati prunele de samburi si asezati-le intr-o tava cu hartie de copt. Presarati zaharul peste ele si asezati si cateva crengute de rozmarin. Se baga la copt, alaturi de blat, pentru 15-20 de minute, pana cand se inmoaie si isi lasa zeama.

Intre timp, pregatiti un sirop din 100 de ml de apa fierbinte, in care infuzati o crenguta de rozmarin. Cand ajunge la o temperatura mai mica (40 de grade), adaugati si o lingura de miere. Dupa ce se raceste blatul, intepati-l cu o scobitoare si insiropati-l.

Pregatiti apoi crema intr-un mod foooarte complicat : amestecati iaurtul cu doua linguri de miere :).

La final, unge-ti blatul cu crema si asezati prunele in varf. Decorati cu nuci si rozmarin si acest tort fara gluten e gata de mancat.

Aroma de rozmarin e foarte subtila si se combina perfect cu prunele, care in combinatie cu scortisoara si nuca = love.

Save

Save

Save

Save

Articole asemanatoare:

  • Pui cu portocale și ierburi aromaticePui cu portocale și ierburi aromatice
  • Tort cu cocos și zmeurăTort cu cocos și zmeură
  • Camembert la cuptor cu nuci și sos de merișoareCamembert la cuptor cu nuci și sos de merișoare
  • Prăjitură simplă cu prunePrăjitură simplă cu prune

Filed Under: desert, retete Tagged With: fara gluten, iaurt, nuci, prune, rozmarin, tort

Previous Post: « Quiche cu galbiori
Next Post: Briose cu afine si cocos »

Reader Interactions

Comments

  1. Anki says

    17/09/2014 at 1:28 pm

    Desertul asta e din categoria "simplu si cu efect wow". Sunt sigura ca are o aroma deosebita.
    … Si platoul tau e atata de vesel!
    Toate imi plac in postarea ta 🙂

    Reply
  2. Andreea says

    17/09/2014 at 1:29 pm

    Multumesc, Anki!

    Reply
  3. magda says

    09/10/2014 at 8:35 pm

    Este intredevar wow, la cum arata imi pot imagina si gustul iammiii

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Milano & The Cube by Electrolux

Cu bazaarul in vacanta: Toscana

Mai multe calatorii →

Deserturi

Orez cu lapte si piersici caramelizate si o confesiune

Prajitura St. Honoré

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Cum se germineaza graul si o idee de mic dejun sanatos

Granola sau muesli copt :)

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Biscuiți cu parmezan și mac

Chec aperitiv

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Tartă cu praz și ciuperci

Pui cu portocale și ierburi aromatice

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2023 · Taste Bazaar ·