V-am mai povestit cum ma atasez eu de anumite retete pe care fie le gasesc prin carti, fie la vad la televizor, fie le descopar prin restaurante. Ei bine, povestea acestor batoane vegane cu ciocolata si arahide a inceput acum mai bine de un an, cand am vazut la Paprika TV o emisiune a Donnei Hay, in care pregatea retete din cartea ei, Basics to Brilliance Kids. In episodul pe care l-am prins, Donna pregatea, impreuna cu doi copii, aceste batoane, iar eu am ramas fascinata de combinatia de ingrediente si de cum arata rezultatul final. Va dati seama ca din moment ce a gatit cu copii, reteta e atat de simpla, incat si ei o pot pregati.
M-a obsedat reteta asta in tot acest timp, insa aveam o problema: unul din ingrediente era orezul expandat, pe care l-am tot cautat prin magazinele in care am ajuns, dar nu am avut noroc sa il gasesc. Am aflat ca s-ar gasi la Kaufland, un orez expandat de la Sano Vita, insa eu nu am niciun Kaufland in apropiere si nu ajung niciodata acolo.
Acum doua saptamani, intr-o vizita la Constanta, am ajuns la magazinul Bebe Tei si fix inainte sa plec, am zarit pe un raft cateva pungi cu orez expandat. Culmea bucuriei! Am insfacat doua pungi (sa fie!) si am plecat fericita cu gandul la mult visatele batoane vegane cu ciocolata si arahide.
Cand am ajuns acasa, mi-am aliniat restul ingredientelor si am trecut la treaba. Totul a durat in jur de 15 minute, plus timpul de racire. Rezultatul a fost fantastic! E o combinatie foarte reusita de gusturi si texturi, care mie imi aminteste de batoanele Snickers, doar ca sunt o varianta vegana si fara zahar rafinat.
Daca nu gasiti orez expandat, puteti folosi alte cereale expandate: quinoa, ovaz, grau, hrisca. Niciuna dintre acestea nu are vreun gust anume, deci aportul lor este doar de textura. De asemenea, va recomand sa folositi curmale Medjool, pentru ca sunt foarte carnoase, moi si au un gust foarte bun, de caramel. Eu nu mai folosesc altfel de curmale de cativa ani. Se gasesc la Mega Image, la vrac, in rafturile frigorifice cu fructe si legume exotice.
- 400 gr curmale Medjool
- 95 gr unt de arahide
- 20 gr orez expandat
- 70 gr arahide prajite, nesarate
- o lingura de extract de vanilie
- 80 gr ciocolata neagra 70% cacao
- Curata curmalele de samburi si pune-le intr-un robot de bucatarie/ chopper, impreuna cu untul de arahide si vanilia. Mixeaza timp de 2 minute, pana cand obtii o pasta lipicioasa si omogena.
- Toaca alunele grosier, cu un cutit.
- Adauga alunele si orezul expandat peste pasta de curmale si amesteca-le bine.
- Toarna compozitia intr-o tava de chec, tapetata cu hartie de copt. Preseaz-o cu dosul unei linguri unse cu putin ulei sau cu mana usor umeda.
- Topeste ciocolata la bain-marie, toarn-o peste compozitia din tava si intinde-o uniform.
- Baga tava la frigider pentru cel putin 3 ore. Pentru a se raci suficient si a se taia bine, recomand sa fie tinuta peste noapte.
Ana says
Cata si de care ciocolata? Nu scrie la ingredinete
Andreea says
Scuze, abia acum am vazut ca nu am scris, e vorba de 80 gr ciocolata neagra. Am completat si in reteta, multumesc pentru atentionare.
orez expandat says
Mmmmm baton cu ciocolata si orez expandat!!!! Preferatul meu 🙂
Andreea says
Ma bucur ca iti place!