Avand in vedere ca una din mancarurile pe care le gatesc cel mai des este ciorba, e oarecum surprinzator ca pana acum nu am pus pe blog macar o reteta. Cred ca am considerat-o mereu o mancare prea traditionala pentru ce fel de retete mi-am propus sa scriu aici. Totusi, dupa ce am postat pe Insta Stories o poza cu oala de ciorba radauteana pe care o facusem intr-o sera, am primit mai multe mesaje care imi solicitau reteta, asa ca am zis ca n-ar strica sa scriu un articol despre ea.
Ciorba radauteana se pregateste foarte usor si este una din preferatele mele. In general eu gatesc ciorbe cu bors, caci asa am mancat toata copilaria mea in Moldova si asa am invatat de la mama, dar si aceasta, care este acrita cu otet, este pe gustul meu. In reteta cantitatea de otet nu este foarte mare, pentru a nu fi exagerat de acra, insa voi puteti sa va mai adaugati otet in farfurie, la servire, asa cum fac eu de cele mai multe ori :).
- aprox 500-700 gr carne de pui (eu am folosit aripi, spate si jumatate de piept, cu tot cu oase)
- 2 morcovi medii
- 1 pastarnac mediu
- o radacina de patrunjel sau cateva crengute de patrunjel proaspat
- o ceapa medie
- 50 gr de radacina de telina
- 3 litri de apa
- 2 galbenusuri
- 200 gr smantana fermentata (nu smantana lichida pentru gatit)
- 6 catei de usturoi medii
- 6-7 linguri de otet
- sare
- patrunjel proaspat
- Curata legumele de coaja, spala-le si taie-le in doua.
- Pune carnea de pui (cu tot cu oase) si legumele intr-o oala impreuna cu apa. Lasa-le sa fiarba pana cand carnea se fragezeste si se desprinde usor de pe oase. Daca este nevoie, mai completeaa cu apa fierbinte pe parcurs.
- Cand carnea e gata, opreste focul, scoate carnea si legumele din oala si lasa-le sa se racoreasca.
- Taie carnea marunt.
- Taie pastarnacul si morcovul fiert in cuburi mici.
- Strecoara supa, pune-o inapoi in oala si adu-o din nou la punctul de fierbere.
- Adauga in supa morcovul, pastarnacul si carnea. Adauga sare dupa gust.
- Cand fierbe din nou supa, opreste focul si asteapta 10 minute sa se racoreasca.
- Intr-un castron, bate galbenusurile cu smantana. Peste ele toarna usor 1-2 polonice de supa, fierbinte, amesecand in continuu.
- Dupa ce galbenusurile si smantana s-au omogenizat cu supa, toarna amestecul foarte incet in oala, amestecand in continuu.
- Marunteste usturoiul in presa de usturoiu sau prin razatoarea mica si adauga-l in oala.
- Toarna otetul in oala, gusta ciorba si ajusteaza condimentele dupa gust (se mai poate adauga sare, usturoi sau otet).
- La final, adauga si o lingura de patrunjel proaspat, tocat.
- In momentul servirii se mai adauga peste ciorba radauteana patrunjel proaspat.
Adina says
Astazi am gatit Ciorba Radauteana! A iesit super buna! Multumesc! Aveti niste retete minunate!
Andreea says
Multumesc mult pentru mesaj, Adina!