Stiu ca suntem in sezonul capsunilor si cireselor si promit sa va scriu cate o reteta cu fiecare, dar saptamana trecuta mi s-a facut foarte pofta de acest desert cu lamaie. Partea cea mai frumoasa este ca poate fi facut in orice anotimp. Iarna tine perfect locul unei prajituri cu fructe iar vara este foarte racoritor.
Este o budinca in doua straturi, cum imi place sa-i spun, deoarece are deasupra un strat de pandispan pufos iar la baza o crema aromata ce se combina excelent. In poza de mai jos e un pic invers dar va explic putin mai tarziu de ce :).
Aveti nevoie de:
50 gr unt la temperatura camerei
200 gr zahar (eu am folosit zahar brun brut pudra)
coaja de la o lamaie
100 ml de zeama de lamaie (mie mi-au ajuns doua lamai medii)
3 oua (galbenusurile separate de albusuri)
50 gr faina cernuta (eu am folosit faina integrala iar dupa ce am cernut-o, am pus inapoi in punga taratele care n-au trecut prin sita)
250 ml lapte
Mai intai incalzim cuptorul la foc minim (160 grade).
Incepem budinca prin a amesteca untul cu zaharul si lamaia cam 5-10 minute. Se adauga apoi, pe rand, zeama de lamaie, galbenusurile, faina si laptele. E posibil ca in timpul procesului, mai ales dupa ce adaugati zeama de lamaie sa obtineti o crema care arata ca o maioneza taiata, dar, nu va panicati, este ok :). Mie asa mi-a iesit de fiecare data, dar n-au fost probleme. Important e ca se mixeaza ingredientele pana cand se omogenizeaza cat de cat crema (10 minute).
Separat, se mixeaza albusurile pana se transforma in spuma dar nu trebuie sa fie foarte tare (cam 5 minute).Nu va ingrijorati daca nu stiti exact cand sa va opriti, budinca iese foarte buna si daca bateti albusurile prea tare (asa cum mi s-a intamplat mie :)) doar ca ele trebuie sa fie usor de incorporat,de aceea e recomandat ca spuma sa nu fie foarte teapana :).
Se incorporeaza usor albusurile in crema si se toarna in vase de Yena sau remekin (pentru sufleuri sau crema de zahar ars).
Vasele se pun intr-o tava mai adanca in care se toarna apa fierbinte (eu am pus de la robinet) cam cat sa acopere 3/4 din vase.
Tineti budinca la cuptor cam 40-45 de minute, pana cand se rumeneste usor. A mea are o culoare mai inchisa datorita zaharului brut dar cu zahar alb iese mult mai deschisa.
Scoateti vasele din tava si le lasati sa ajunga la temperatura camerei si apoi le raciti in frigider cateva ore.
Budinca se poate manca si calduta dar este foarte gustoasa si racoritoare dupa ce se raceste bine.
Daca vreti sa prezentati acest desert intr-un mod mai pretentios, puteti rasturna budinca din vase pe farfurii, asa cum am facut eu pentru prima fotografie (am desprins mai intai usor marginile cu un cutit). Presarati niste zahar brun si alaturati o felie de lamaie sau frunzulite de menta.
Timp: o ora si un sfert
Portii: 6
Costuri: 9 ron
Daniela says
ma omori cu retetele tale 🙂 stiu ce fac diseara bine ca nu sunt ingrediente care sa nu le am… 🙂 daca nu-mi iese vii la Iasi 😛 cu poftele mele nu te joci 🙂
Andreea says
eu sunt sigura ca o sa-ti iasa perfect 🙂