• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Prajitura cu prune si bezea cu migdale

15/08/2018 By Andreea 31 Comments

Va prezint revelatia verii 2018: prajitura cu prune si bezea cu migdale. Am facut-o de doua ori pana acum si am mancat-o pe toata in cateva ore. Desigur, cu putin ajutor din partea unor prieteni, dar totusi, a fost o realizare. Blatul este foarte fraged si cu aroma de lamaie si cocos, prunele sunt zemoase si usor acrute, iar bezeaua e dulce si crocanta cu bucati de migdale coapte prin ea. Cred ca am spus suficient incat sa va conving sa o incercati.

Eu am fost vrajita de prajitura aceasta in momentul in care am vazut o poza pe Instagram si nici macar nu stiam ce contine. Ce m-a atras au fost straturile ce pareau a se combina perfect si imediat am inceput sa ma documentez. Ea se mai numeste prajitura Louise si este foarte cunoscuta in Noua Zeelanda, unde varianta cea mai intalnita este cea cu gem de zmeura. Eu am ajuns la reteta lui Ottolenghi, care se gaseste si in noua sa carte de deserturi, Sweet. Ottolenghi modifica reteta originala, foloseste prune in loc de zmeura, pune in blat cocosul care in mod normal se foloseste in bezea si in locul lui adauga fulgi de migdale usor prajiti, ceea ce mie mi se pare genial. Puteti folosi si alte fructe de vara cum ar fi piersici, caise sau cirese si cred ca merge bine chiar si cu diverse gemuri sau cu fructe congelate (dar bine scurse).

Am modificat si eu la randul meu putin reteta reducand cantitatile de coaja de lamaie si zahar din bezea. Am incercat varianta cu o lamaie intreaga rasa, ca in reteta, dar mi s-a parut ca aroma de lamaie era totusi prea puternica. Iar zaharul il incerc sa il reduc de unde pot, iar de data asta bezeaua a iesit foarte bine si cu o cantitate un pic mai mica. Daca vreti sa va limitati la 3 oua, puteti face bezeaua doar din cele 3 albusuri ramase dupa ce ati pus galbenusurile in blat. Eu asa am facut prima oara si nu a fost o problema, doar ca stratul de bezea a fost mai spectaculos cand l-am facut din patru albusuri. De asemenea, la o cantitate mai mica de bezea, trebuie redus putin si timpul de coacere. Cand am facut bezeaua din 3 albusuri, am bagat-o in cuptor la 180 de grade si s-a rumenit cam repede, asa ca dupa vreo 15 minute am scazut temperatura la 170. Cand am facut-o din 4 albusuri, am copt-o de la inceput la sfarsit la 180 de grade si a iesit cum o vedeti in poze. Daca vreti sa fiti siguri ca nu se rumeneste prea tare puteti sa coaceti la 170 de grade si in functie de cum arata dupa 30 de minute, o mai puteti lasa inca 5-10 minute, sau o scoateti daca e deja rumenita.


Prajitura cu prune si bezea cu migdale
 
Print
Timp de preparare
40 mins
Timp de gatire
60 mins
Timp total
1 hour 40 mins
 
Portii: 8
Ingrediente
Blat
  • 125 gr unt 85% grasime, la temperatura camerei, taiat in cuburi mici
  • 100 gr zahar alb
  • coaja de la o jumatate de lamaie bio
  • 3 galbenusuri
  • 125 gr faina alba
  • o lingurita si jumatate de praf de copt
  • un sfert de lingurita de sare
  • 20 gr fulgi de nuca de cocos
  • 80 ml lapte (3.5% grasime)
  • o lingurita de extract de vanilie
  • 450 gr prune coapte
Bezea
  • 60 gr fulgi de migdale
  • 4 albusuri
  • un varf de cutit de sare (aprox ⅛ lingurita)
  • 150 gr zahar alb
  • o lingurita de otet (de mere sau vin)
  • o lingurita de amidon
Preparare
  1. Inainte de toate, asigura-te ca untul e moale, la temperatura camerei. Poti scoate si ouale din frigider in acelasi timp in care scoti untul.
  2. Preincalzeste cuptorul la 170 de grade. Pentru cuptorul electric, foloseste programul de caldura sus si jos.
  3. Intinde fulgii de migdale pe o tava in care ai pus hartie de copt si baga-i in cuptor pentru 5 minute, pana se rumenesc usor. Scoate tava si lasa fulgii sa se raceasca.
  4. Creste temperatura cuptorului la 180 de grade si pregateste o tava patrata cu de aproximativ 20x20 cm sau una rotunda cu diametrul de 20 sau 23 cm (ideal cu margine detasabila). Pune hartie de copt in tava.
  5. Intr-un castron pune untul taiat cubulete, zaharul si coaja de lamaie si bate-le cu mixerul cam 5-7 minute, pana cand consistenta devine cremoasa si aerata.
  6. Adauga pe rand cate un galbenus si mixeaza dupa fiecare.
  7. Cerne faina intr-un alt castron, adauga praful de copt, sarea, praful de copt si fulgii de cocos si amesteca-le bine.
  8. Cu mixerul pornit, adauga treptat ingredientele uscate peste crema de unt si alterneaza cu laptele si extractul de vanilie pana cand epuizezi intreaga cantitate. Amesteca 1-2 minute cu mixerul, pana cand aluatul se omogenizeaza.
  9. Transfera aluatul in tava pregatita si bag-o in cuptor pentru 25 de minute, pana cand se rumeneste usor. Testeaza blatul cu o scobitoare. Daca iese uscata, inseamna ca e copt.
  10. Spala prunele, sterge-le de apa, scoate-le samburii si taie-le in 4 sau 6 bucati, in functie de marime.
  11. Cand blatul e gata, scoate-l din cuptor si aseaza feliile de prune deasupra, cat mai uniform. Nu suprapune prunele, pentru ca vei obtine un strat prea apos sau prunele nu se vor coace suficient.
  12. Important: Daca folosesti o tava mai intinsa sau daca folosesti mai putin de 4 albusuri, vei obtine un strat de bezea mai subtire si atunci e posibil sa fie nevoie sa scazi temperatura cuptorului la 170 de grade. Daca vrei sa fii sigur ca nu se rumeneste prea tare, poti sa coci la 170 de grade si in functie de cum arata dupa 30 de minute, o mai poti lasa inca 5-10 minute, sau o scoti daca e deja rumenita.
  13. Pentru bezea, bate albusurile si sarea cu mixerul pana obtii o spuma lejera.
  14. Adauga zaharul, cate o lingura pe rand si mixeaza pana cand obtii o spuma teapana si lucioasa.
  15. Adauga otetul si amidonul si mai mixeaza cateva secunde, pana cand se amesteca bine.
  16. Pune migdalele peste bezea si amesteca usor cu o spatula, pana cand se distribuie egal.
  17. Toarna bezeaua peste blat si prune, intinde-o pe toata suprafata si baga tava inapoi in cuptor pentru aproximativ 30 de minute. Verifica bezeaua dupa 20 de minute pentru a vedea daca s-a rumenit deja. In functie de grosimea stratului si de puterea cuptorului, este posibil sa se coaca mai repede.
  18. Lasa prajitura sa se raceasca in tava timp de 30 de minute - o ora inainte de a o scoate si a o taia.
3.5.3229

 

Articole asemanatoare:

  • Prăjitură simplă cu prunePrăjitură simplă cu prune
  • Crumble cu prune si migdaleCrumble cu prune si migdale
  • Prajitura cu afinePrajitura cu afine
  • Cheesecake cu dulce de leche, fistic si zmeuraCheesecake cu dulce de leche, fistic si zmeura

Filed Under: desert, retete Tagged With: cocos, desert, fructe, migdale, prajitura, prune

Previous Post: « Tort de ciocolata si crema de cafea
Next Post: Crumble cu prune si migdale »

Reader Interactions

Comments

  1. Sonia says

    18/08/2018 at 1:59 pm

    Bezeaua s-a ars in 20 min (si nu 30) la 180 grade, iar prunele sunt tari :(. Sper sa nu se mai pacaleasca si altii

    Reply
    • Andreea says

      19/08/2018 at 8:03 am

      Buna, Sonia! Imi pare rau ca nu a iesit bezeaua conform indicatiilor. Ce pot sa iti spun in urma multor experimente culinare este ca nu intotdeauna temperatura si modul de copt este optim pentru fiecare cuptor. Am patit si eu ca la anumite retete pe care le-am urmat sa am un blat necopt sau sa se rumeneasca prea tare dupa ce am urmat reteta intocmai. Cuptoarele sunt foarte diferite, am observat si eu asta de la cuptor la cuptor, cu atat mai mult daca e un cuptor pe gaz. De aceea trebuie sa adaptezi temperatura si modul de coacere in functie de cum stii ca functioneaza cuptorul tau. De exemplu, in reteta originala, fulgii de migdale se coc 10 minute. Eu pe ai mei i-am vazut rumeniti dupa 5 minute si i-am scos, asa ca am pastrat in reteta timpul de coacere care a functionat la mine.
      Specific pentru reteta asta, conteaza si cat de gros este stratul de bezea, iar aste depinde inclusiv de tava pe care o folosesti (cat de mult se intinde bezeaua in ea). Eu prima oara l-am facut din 3 albusuri si bezeaua s-a rumenit cam tare, dar nu s-a ars. A doua oara l-am facut din 4 albusuri si a ramas mult mai alba cand am scos-o din cuptor. Legat de prune, e posibil sa fi fost necoapte, taiate prea gros sau suprapuse. Ce pot sa iti spun este ca am primit foarte multe poze cu prajitura facuta exact dupa reteta aceasta si toate aratau foarte bine, cu bezeaua coapta ok. Multumesc pentru feedback! Voi adauga in reteta o completare legata de setarea temperaturii.

      Reply
      • Liliana says

        27/09/2020 at 5:33 pm

        Multumesc Andreea pentru rabdarea cu care i-ai raspuns Soniei. Si detaliile din comentariu sunt utile. Va salut pe amandoua.

        Reply
        • Andreea says

          01/12/2020 at 1:03 pm

          Cu drag! 🙂

          Reply
    • Cristina says

      14/09/2020 at 6:17 pm

      La prajituri trebuie sa te uiți continuu, iar retetele trebuie respectate, intr-adevăr, dar timpi de coacere sunt diferiți de la cuptor la cuptor. Eu bezeaua mea am copt-o la 150 de grade fără ventilator. Data viitoare supraveghează-o mai bine și îți va ieși.

      Reply
  2. Ione says

    19/08/2018 at 6:48 pm

    Arata foarte bine prajitura si as vrea sa o fac si eu zilele urmatoare. Insa, am nevoie de cateva lamuriri. Dupa ce blatul este gata, se pun prunele si se baga la cuptor? Sau se pun prunele, se bate bezeaua intre timp si se pune peste prune si abia atunci se baga din nou in cuptor? Amidonul si otetul ce rol au? Nu am facut niciodata bezea si as vrea sa stiu daca e musai sa folosesc amidonul sau nu (nu am acasa amidon si vrea sa stiu daca trebuie neaparat sa cumpar sau nu, mai ales ca e posibil sa nu am la ce sa-l mai folosesc). Multumesc frumos pentru lamuriri! ?

    Reply
    • Andreea says

      19/08/2018 at 7:17 pm

      Buna, Ione! Dupa ce blatul e gata, se pun prunele, apoi se bate bezeaua, se adauga peste prune si se baga la copt. Amidonul si otetul au rolul de a stabiliza bezeaua si a o mentine pufoasa si teapana. Nefiind o prajitura foarte pretentioasa, nu cred ca e absolut necesar sa le folosesti. Dar daca ai otet, pune-l macar pe el. Spor la prajiturit! Astept sa-mi spui cum ti s-a parut :).

      Reply
  3. Gloria says

    19/08/2018 at 9:18 pm

    Este delicioasa prajitura! Am facut-o intr-o tava de 30/30 si am marit cantitatea de ingrediente cu 1/2. Dupa 10 minute la 180 de grade bezeaua era destul de rumenita, asa ca am redus la 150 si am lasat-o inca 20-25 min. La final am revenit la 180 de grade de teama sa nu ramana cruda. Am cuptor electric, iar blatul s-a copt foarte bine dupa instructiunile din reteta, deci ma gandesc totusi ca temperatura la care se coace bezeaua poate ar trebui sa fie mai mica.

    Reply
    • Andreea says

      22/08/2018 at 12:51 pm

      Buna, Gloria! Multumesc pentru mesaj, ma bucur ca ti-a placut prajitura. Sa stii ca si eu am patit ca prima oara sa se rumeneasca cam tare bezeaua la 180 de grade si atunci am scazut la 170, dar a doua oara, cand am avut cantitate de bezea mai mare (cea din reteta, de 4 albusuri), s-a copt bine la 180. Bezeaua e in general mai pretentioasa decat un blat si daca la blat nu observi mari diferente intre 170 si 180 de grade, la bezea se poate vedea usor o diferenta. Oricum, multumesc de feedback, o sa mai includ in articol recomandarea de a coace la mai putine grade chiar daca nu reduci cantitatea de albusuri.

      Reply
  4. Mihaela Negrescu says

    21/08/2018 at 6:51 pm

    A iesit o super prajitura!! Am folosit o tava mai mare si nu a iesit atat de inalta, dar in rest nu am cuvinte cate de buna a iesit!! Multumesc pentru reteta!!

    Reply
    • Andreea says

      22/08/2018 at 12:52 pm

      Cu drag si iti multumesc mult pentru mesaj, Mihaela!

      Reply
  5. Alexandra says

    22/08/2018 at 8:18 am

    Am facut si eu ieri aceasta prajitura si vreau sa spun ca iesit suuuper! Bezeaua am facut- o din cele 3 albusuri si a fost mai mult decat suficient. Nu am avut fulgi de migdale sa pun in ea, am pus tot fulgi de cocos, dar rezultatul final a fost bestial.

    Reply
    • Andreea says

      22/08/2018 at 12:52 pm

      Ma bucur tare mult ca ti-a placut, Alexandra! Sa stii ca nici eu nu mai am fulgi de migdale si tot la fulgi de cocos m-am gandit pentru a-i inlocui.

      Reply
  6. Mada says

    11/09/2018 at 1:13 pm

    Am făcut și eu prăjitura. Prima dată cu prune, a doua oară cu pere. Mi-a plăcut mai mult cea cu pere, deși eu iubesc prunele. Voiam să te întreb: cum ar trebui să fie la final bezeaua? A mea era moale, de fiecare dată așa a ieșit. Mă așteptam să iasă tare. Oare am greșit ceva?

    Reply
    • Andreea says

      12/09/2018 at 9:03 am

      Buna, Mada! Ma bucur ca ti-a placut prajitura. Bezeaua ar trebui sa fie crocanta deasupra si moale in interior. Nu prea aveai ce sa gresesti, dar daca si stratul de deasupra e moale si nu e nici macar un pic rumenit, inseamna ca temperatura sau timpul de coacere nu a fost suficient. Daca a stat 30 de minute la 180 de grade, ea ar trebui sa fie bine coapta si implicit putin crocanta deasupra. Daca ai pus mai multe albusuri sau diametrul tavii e mai mic, iar grosimea bezelei a devenit mai mare, atunci e posibil sa fie nevoie sa o tii un pic mai mult la copt.

      Reply
      • Mada says

        13/09/2018 at 10:35 am

        A fost crocantă deasupra și moale în interior. M-am liniștit acum! Mulțumesc mult de răspuns.

        Reply
        • Andreea says

          14/09/2018 at 11:39 am

          Cu drag! 🙂

          Reply
  7. Vio says

    30/09/2018 at 12:28 am

    Buna, azi am incercat reteta ta si mi-a iesit super. Nici nu a rezistat o oră…A și dispărut din tava. Foarte buna?

    Reply
    • Andreea says

      01/10/2018 at 11:40 am

      Multumesc pentru mesaj, Vio! Ma bucur tare mult ca ti-a placut :).

      Reply
  8. Valentina Savu says

    18/02/2020 at 2:34 pm

    am o intrebare, daca blatul e deja copt si pt a se coace bezeaua il mai introducem apoi inca 30 de min la cuptor nu se coace prea tare ?

    Reply
    • Andreea says

      23/02/2020 at 12:08 pm

      Nu, nu se coace prea tare :).

      Reply
  9. Gabriela says

    16/09/2020 at 9:53 pm

    Oare daca as inlocui faina cu faina de migdale, ar rezista blatul atata in cuptor, pana se coace bezeaua?

    Reply
    • Andreea says

      01/12/2020 at 1:07 pm

      Din pacate nu stiu sa iti raspund, nu am incercat.

      Reply
  10. Ramona says

    21/09/2020 at 3:06 pm

    Bună Andreea! Pot omite fulgii de cocos din blat? Va ieși diferită textura lui? Eventual i-aș putea înlocui cu migdale mărunțite?

    Iti mulțumesc!

    Reply
    • Andreea says

      01/12/2020 at 1:03 pm

      Da, cred ca ii poti omite fara probleme. Nu cred ca lipsa lor va afecta textura, doar aroma.

      Reply
  11. Natalia says

    08/10/2020 at 8:55 am

    Foarte interesanta si originala reteta! Fiind fan prune, demult am tot vrut sa o incerc. Am facut unele modificari eliminand zaharul si untul, dar oricum a iesim dementiala! Multumim pentru reteta, Andreea!

    Reply
    • Andreea says

      14/10/2020 at 1:05 pm

      Ma bucur tare mult ca ti-a placut.

      Reply
  12. Anca says

    14/08/2022 at 12:02 pm

    Minunat e tortul asta! L-am facut fara gluten (cu mix pt prajituri de la Bauckhof) si fara lactoza (am pus lapte de ovaz, in unt oricum e f putina). A iesit perfect si sigur o sa il refac de multe ori 😄

    Reply
    • Andreea says

      15/08/2022 at 7:25 pm

      Ma bucur mult ca ti-a placut si ca a mers bine si cu faina fara gluten si lapte de ovaz. Multumesc pentru feedback!

      Reply
  13. R. says

    06/10/2022 at 2:40 pm

    Buna! As avea nevoie de un sfat 🙂 Merge sa fac blatul intai (de exemplu dimineata) si restul prajiturii seara? De asemenea, tine ok pa frigider de pe o zi pe alta, sau mai bine o fac in ziua in care o servesc?

    Multumesc!

    Reply
    • Andreea says

      10/11/2022 at 5:35 pm

      Nu am incercat sa fac niciodata prajitura din doua bucati, deci nu stiu exact daca ar merge. In frigider tine de pe o zi pe alta, dar bezeaua se inmoaie, deci daca vrei sa o servesti musafirilor, as recomanda sa o faci in aceeasi zi.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Muntenia brunch la Urlati

Un weekend la vila Leonida

Mai multe calatorii →

Deserturi

Biscuiti cu ciocolata

Tarta cu migdale si fructe de padure

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Pancakes cu maia

Shakshuka

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Biscuiți cu parmezan și mac

Chec aperitiv

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Tartă cu praz și ciuperci

Pui cu portocale și ierburi aromatice

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2023 · Taste Bazaar ·