Va prezint revelatia verii 2018: prajitura cu prune si bezea cu migdale. Am facut-o de doua ori pana acum si am mancat-o pe toata in cateva ore. Desigur, cu putin ajutor din partea unor prieteni, dar totusi, a fost o realizare. Blatul este foarte fraged si cu aroma de lamaie si cocos, prunele sunt zemoase si usor acrute, iar bezeaua e dulce si crocanta cu bucati de migdale coapte prin ea. Cred ca am spus suficient incat sa va conving sa o incercati.
Eu am fost vrajita de prajitura aceasta in momentul in care am vazut o poza pe Instagram si nici macar nu stiam ce contine. Ce m-a atras au fost straturile ce pareau a se combina perfect si imediat am inceput sa ma documentez. Ea se mai numeste prajitura Louise si este foarte cunoscuta in Noua Zeelanda, unde varianta cea mai intalnita este cea cu gem de zmeura. Eu am ajuns la reteta lui Ottolenghi, care se gaseste si in noua sa carte de deserturi, Sweet. Ottolenghi modifica reteta originala, foloseste prune in loc de zmeura, pune in blat cocosul care in mod normal se foloseste in bezea si in locul lui adauga fulgi de migdale usor prajiti, ceea ce mie mi se pare genial. Puteti folosi si alte fructe de vara cum ar fi piersici, caise sau cirese si cred ca merge bine chiar si cu diverse gemuri sau cu fructe congelate (dar bine scurse).
Am modificat si eu la randul meu putin reteta reducand cantitatile de coaja de lamaie si zahar din bezea. Am incercat varianta cu o lamaie intreaga rasa, ca in reteta, dar mi s-a parut ca aroma de lamaie era totusi prea puternica. Iar zaharul il incerc sa il reduc de unde pot, iar de data asta bezeaua a iesit foarte bine si cu o cantitate un pic mai mica. Daca vreti sa va limitati la 3 oua, puteti face bezeaua doar din cele 3 albusuri ramase dupa ce ati pus galbenusurile in blat. Eu asa am facut prima oara si nu a fost o problema, doar ca stratul de bezea a fost mai spectaculos cand l-am facut din patru albusuri. De asemenea, la o cantitate mai mica de bezea, trebuie redus putin si timpul de coacere. Cand am facut bezeaua din 3 albusuri, am bagat-o in cuptor la 180 de grade si s-a rumenit cam repede, asa ca dupa vreo 15 minute am scazut temperatura la 170. Cand am facut-o din 4 albusuri, am copt-o de la inceput la sfarsit la 180 de grade si a iesit cum o vedeti in poze. Daca vreti sa fiti siguri ca nu se rumeneste prea tare puteti sa coaceti la 170 de grade si in functie de cum arata dupa 30 de minute, o mai puteti lasa inca 5-10 minute, sau o scoateti daca e deja rumenita.
- 125 gr unt 85% grasime, la temperatura camerei, taiat in cuburi mici
- 100 gr zahar alb
- coaja de la o jumatate de lamaie bio
- 3 galbenusuri
- 125 gr faina alba
- o lingurita si jumatate de praf de copt
- un sfert de lingurita de sare
- 20 gr fulgi de nuca de cocos
- 80 ml lapte (3.5% grasime)
- o lingurita de extract de vanilie
- 450 gr prune coapte
- 60 gr fulgi de migdale
- 4 albusuri
- un varf de cutit de sare (aprox ⅛ lingurita)
- 150 gr zahar alb
- o lingurita de otet (de mere sau vin)
- o lingurita de amidon
- Inainte de toate, asigura-te ca untul e moale, la temperatura camerei. Poti scoate si ouale din frigider in acelasi timp in care scoti untul.
- Preincalzeste cuptorul la 170 de grade. Pentru cuptorul electric, foloseste programul de caldura sus si jos.
- Intinde fulgii de migdale pe o tava in care ai pus hartie de copt si baga-i in cuptor pentru 5 minute, pana se rumenesc usor. Scoate tava si lasa fulgii sa se raceasca.
- Creste temperatura cuptorului la 180 de grade si pregateste o tava patrata cu de aproximativ 20x20 cm sau una rotunda cu diametrul de 20 sau 23 cm (ideal cu margine detasabila). Pune hartie de copt in tava.
- Intr-un castron pune untul taiat cubulete, zaharul si coaja de lamaie si bate-le cu mixerul cam 5-7 minute, pana cand consistenta devine cremoasa si aerata.
- Adauga pe rand cate un galbenus si mixeaza dupa fiecare.
- Cerne faina intr-un alt castron, adauga praful de copt, sarea, praful de copt si fulgii de cocos si amesteca-le bine.
- Cu mixerul pornit, adauga treptat ingredientele uscate peste crema de unt si alterneaza cu laptele si extractul de vanilie pana cand epuizezi intreaga cantitate. Amesteca 1-2 minute cu mixerul, pana cand aluatul se omogenizeaza.
- Transfera aluatul in tava pregatita si bag-o in cuptor pentru 25 de minute, pana cand se rumeneste usor. Testeaza blatul cu o scobitoare. Daca iese uscata, inseamna ca e copt.
- Spala prunele, sterge-le de apa, scoate-le samburii si taie-le in 4 sau 6 bucati, in functie de marime.
- Cand blatul e gata, scoate-l din cuptor si aseaza feliile de prune deasupra, cat mai uniform. Nu suprapune prunele, pentru ca vei obtine un strat prea apos sau prunele nu se vor coace suficient.
- Important: Daca folosesti o tava mai intinsa sau daca folosesti mai putin de 4 albusuri, vei obtine un strat de bezea mai subtire si atunci e posibil sa fie nevoie sa scazi temperatura cuptorului la 170 de grade. Daca vrei sa fii sigur ca nu se rumeneste prea tare, poti sa coci la 170 de grade si in functie de cum arata dupa 30 de minute, o mai poti lasa inca 5-10 minute, sau o scoti daca e deja rumenita.
- Pentru bezea, bate albusurile si sarea cu mixerul pana obtii o spuma lejera.
- Adauga zaharul, cate o lingura pe rand si mixeaza pana cand obtii o spuma teapana si lucioasa.
- Adauga otetul si amidonul si mai mixeaza cateva secunde, pana cand se amesteca bine.
- Pune migdalele peste bezea si amesteca usor cu o spatula, pana cand se distribuie egal.
- Toarna bezeaua peste blat si prune, intinde-o pe toata suprafata si baga tava inapoi in cuptor pentru aproximativ 30 de minute. Verifica bezeaua dupa 20 de minute pentru a vedea daca s-a rumenit deja. In functie de grosimea stratului si de puterea cuptorului, este posibil sa se coaca mai repede.
- Lasa prajitura sa se raceasca in tava timp de 30 de minute - o ora inainte de a o scoate si a o taia.
Sonia says
Bezeaua s-a ars in 20 min (si nu 30) la 180 grade, iar prunele sunt tari :(. Sper sa nu se mai pacaleasca si altii
Andreea says
Buna, Sonia! Imi pare rau ca nu a iesit bezeaua conform indicatiilor. Ce pot sa iti spun in urma multor experimente culinare este ca nu intotdeauna temperatura si modul de copt este optim pentru fiecare cuptor. Am patit si eu ca la anumite retete pe care le-am urmat sa am un blat necopt sau sa se rumeneasca prea tare dupa ce am urmat reteta intocmai. Cuptoarele sunt foarte diferite, am observat si eu asta de la cuptor la cuptor, cu atat mai mult daca e un cuptor pe gaz. De aceea trebuie sa adaptezi temperatura si modul de coacere in functie de cum stii ca functioneaza cuptorul tau. De exemplu, in reteta originala, fulgii de migdale se coc 10 minute. Eu pe ai mei i-am vazut rumeniti dupa 5 minute si i-am scos, asa ca am pastrat in reteta timpul de coacere care a functionat la mine.
Specific pentru reteta asta, conteaza si cat de gros este stratul de bezea, iar aste depinde inclusiv de tava pe care o folosesti (cat de mult se intinde bezeaua in ea). Eu prima oara l-am facut din 3 albusuri si bezeaua s-a rumenit cam tare, dar nu s-a ars. A doua oara l-am facut din 4 albusuri si a ramas mult mai alba cand am scos-o din cuptor. Legat de prune, e posibil sa fi fost necoapte, taiate prea gros sau suprapuse. Ce pot sa iti spun este ca am primit foarte multe poze cu prajitura facuta exact dupa reteta aceasta si toate aratau foarte bine, cu bezeaua coapta ok. Multumesc pentru feedback! Voi adauga in reteta o completare legata de setarea temperaturii.
Liliana says
Multumesc Andreea pentru rabdarea cu care i-ai raspuns Soniei. Si detaliile din comentariu sunt utile. Va salut pe amandoua.
Andreea says
Cu drag! 🙂
Cristina says
La prajituri trebuie sa te uiți continuu, iar retetele trebuie respectate, intr-adevăr, dar timpi de coacere sunt diferiți de la cuptor la cuptor. Eu bezeaua mea am copt-o la 150 de grade fără ventilator. Data viitoare supraveghează-o mai bine și îți va ieși.
Ione says
Arata foarte bine prajitura si as vrea sa o fac si eu zilele urmatoare. Insa, am nevoie de cateva lamuriri. Dupa ce blatul este gata, se pun prunele si se baga la cuptor? Sau se pun prunele, se bate bezeaua intre timp si se pune peste prune si abia atunci se baga din nou in cuptor? Amidonul si otetul ce rol au? Nu am facut niciodata bezea si as vrea sa stiu daca e musai sa folosesc amidonul sau nu (nu am acasa amidon si vrea sa stiu daca trebuie neaparat sa cumpar sau nu, mai ales ca e posibil sa nu am la ce sa-l mai folosesc). Multumesc frumos pentru lamuriri! ?
Andreea says
Buna, Ione! Dupa ce blatul e gata, se pun prunele, apoi se bate bezeaua, se adauga peste prune si se baga la copt. Amidonul si otetul au rolul de a stabiliza bezeaua si a o mentine pufoasa si teapana. Nefiind o prajitura foarte pretentioasa, nu cred ca e absolut necesar sa le folosesti. Dar daca ai otet, pune-l macar pe el. Spor la prajiturit! Astept sa-mi spui cum ti s-a parut :).
Gloria says
Este delicioasa prajitura! Am facut-o intr-o tava de 30/30 si am marit cantitatea de ingrediente cu 1/2. Dupa 10 minute la 180 de grade bezeaua era destul de rumenita, asa ca am redus la 150 si am lasat-o inca 20-25 min. La final am revenit la 180 de grade de teama sa nu ramana cruda. Am cuptor electric, iar blatul s-a copt foarte bine dupa instructiunile din reteta, deci ma gandesc totusi ca temperatura la care se coace bezeaua poate ar trebui sa fie mai mica.
Andreea says
Buna, Gloria! Multumesc pentru mesaj, ma bucur ca ti-a placut prajitura. Sa stii ca si eu am patit ca prima oara sa se rumeneasca cam tare bezeaua la 180 de grade si atunci am scazut la 170, dar a doua oara, cand am avut cantitate de bezea mai mare (cea din reteta, de 4 albusuri), s-a copt bine la 180. Bezeaua e in general mai pretentioasa decat un blat si daca la blat nu observi mari diferente intre 170 si 180 de grade, la bezea se poate vedea usor o diferenta. Oricum, multumesc de feedback, o sa mai includ in articol recomandarea de a coace la mai putine grade chiar daca nu reduci cantitatea de albusuri.
Mihaela Negrescu says
A iesit o super prajitura!! Am folosit o tava mai mare si nu a iesit atat de inalta, dar in rest nu am cuvinte cate de buna a iesit!! Multumesc pentru reteta!!
Andreea says
Cu drag si iti multumesc mult pentru mesaj, Mihaela!
Alexandra says
Am facut si eu ieri aceasta prajitura si vreau sa spun ca iesit suuuper! Bezeaua am facut- o din cele 3 albusuri si a fost mai mult decat suficient. Nu am avut fulgi de migdale sa pun in ea, am pus tot fulgi de cocos, dar rezultatul final a fost bestial.
Andreea says
Ma bucur tare mult ca ti-a placut, Alexandra! Sa stii ca nici eu nu mai am fulgi de migdale si tot la fulgi de cocos m-am gandit pentru a-i inlocui.
Mada says
Am făcut și eu prăjitura. Prima dată cu prune, a doua oară cu pere. Mi-a plăcut mai mult cea cu pere, deși eu iubesc prunele. Voiam să te întreb: cum ar trebui să fie la final bezeaua? A mea era moale, de fiecare dată așa a ieșit. Mă așteptam să iasă tare. Oare am greșit ceva?
Andreea says
Buna, Mada! Ma bucur ca ti-a placut prajitura. Bezeaua ar trebui sa fie crocanta deasupra si moale in interior. Nu prea aveai ce sa gresesti, dar daca si stratul de deasupra e moale si nu e nici macar un pic rumenit, inseamna ca temperatura sau timpul de coacere nu a fost suficient. Daca a stat 30 de minute la 180 de grade, ea ar trebui sa fie bine coapta si implicit putin crocanta deasupra. Daca ai pus mai multe albusuri sau diametrul tavii e mai mic, iar grosimea bezelei a devenit mai mare, atunci e posibil sa fie nevoie sa o tii un pic mai mult la copt.
Mada says
A fost crocantă deasupra și moale în interior. M-am liniștit acum! Mulțumesc mult de răspuns.
Andreea says
Cu drag! 🙂
Vio says
Buna, azi am incercat reteta ta si mi-a iesit super. Nici nu a rezistat o oră…A și dispărut din tava. Foarte buna?
Andreea says
Multumesc pentru mesaj, Vio! Ma bucur tare mult ca ti-a placut :).
Valentina Savu says
am o intrebare, daca blatul e deja copt si pt a se coace bezeaua il mai introducem apoi inca 30 de min la cuptor nu se coace prea tare ?
Andreea says
Nu, nu se coace prea tare :).
Gabriela says
Oare daca as inlocui faina cu faina de migdale, ar rezista blatul atata in cuptor, pana se coace bezeaua?
Andreea says
Din pacate nu stiu sa iti raspund, nu am incercat.
Ramona says
Bună Andreea! Pot omite fulgii de cocos din blat? Va ieși diferită textura lui? Eventual i-aș putea înlocui cu migdale mărunțite?
Iti mulțumesc!
Andreea says
Da, cred ca ii poti omite fara probleme. Nu cred ca lipsa lor va afecta textura, doar aroma.
Natalia says
Foarte interesanta si originala reteta! Fiind fan prune, demult am tot vrut sa o incerc. Am facut unele modificari eliminand zaharul si untul, dar oricum a iesim dementiala! Multumim pentru reteta, Andreea!
Andreea says
Ma bucur tare mult ca ti-a placut.
Anca says
Minunat e tortul asta! L-am facut fara gluten (cu mix pt prajituri de la Bauckhof) si fara lactoza (am pus lapte de ovaz, in unt oricum e f putina). A iesit perfect si sigur o sa il refac de multe ori 😄
Andreea says
Ma bucur mult ca ti-a placut si ca a mers bine si cu faina fara gluten si lapte de ovaz. Multumesc pentru feedback!
R. says
Buna! As avea nevoie de un sfat 🙂 Merge sa fac blatul intai (de exemplu dimineata) si restul prajiturii seara? De asemenea, tine ok pa frigider de pe o zi pe alta, sau mai bine o fac in ziua in care o servesc?
Multumesc!
Andreea says
Nu am incercat sa fac niciodata prajitura din doua bucati, deci nu stiu exact daca ar merge. In frigider tine de pe o zi pe alta, dar bezeaua se inmoaie, deci daca vrei sa o servesti musafirilor, as recomanda sa o faci in aceeasi zi.
Gina Filip says
Buna! Am facut aceasta prajitura prima data, acum 2 ani, urmarind instructiunile din reteta. A iesit extraordinar de buna, desi atunci aveam in casa piersici. Am dus la serviciu si a fost extrem de apreciata. La cuptorul de atunci era sa ard bezeaua cu 180 grade, asa ca am scazut temperatura si am crescut timpul de coacere, dar am creeat un fel de paravan din folie de aluminiu pentru ca tot imi era teama. Se rumenise destul de tare dupa primele 5 minute. Rezultatul a fost impresionant, elegant, delicios. Cuptorul anterioe ardea usor. Trebuia sa fiu atenta la orice. Anul acesta o sa fac cu prune. Am prune coapte, delicioase si sper sa reusesc desi adaptez reteta, folosind ulei de cocos si lapte vegetal. Fata mea este alergica la lactate si inca o alaptez.
Andreea says
Multumesc pentru feedback, Gina! Sper ca a iesit bine si in varianta adaptata.