Prajitura cu prune si bezea cu migdale
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Portii: 8
Ingrediente
Blat
  • 125 gr unt 85% grasime, la temperatura camerei, taiat in cuburi mici
  • 100 gr zahar alb
  • coaja de la o jumatate de lamaie bio
  • 3 galbenusuri
  • 125 gr faina alba
  • o lingurita si jumatate de praf de copt
  • un sfert de lingurita de sare
  • 20 gr fulgi de nuca de cocos
  • 80 ml lapte (3.5% grasime)
  • o lingurita de extract de vanilie
  • 450 gr prune coapte
Bezea
  • 60 gr fulgi de migdale
  • 4 albusuri
  • un varf de cutit de sare (aprox ⅛ lingurita)
  • 150 gr zahar alb
  • o lingurita de otet (de mere sau vin)
  • o lingurita de amidon
Preparare
  1. Inainte de toate, asigura-te ca untul e moale, la temperatura camerei. Poti scoate si ouale din frigider in acelasi timp in care scoti untul.
  2. Preincalzeste cuptorul la 170 de grade. Pentru cuptorul electric, foloseste programul de caldura sus si jos.
  3. Intinde fulgii de migdale pe o tava in care ai pus hartie de copt si baga-i in cuptor pentru 5 minute, pana se rumenesc usor. Scoate tava si lasa fulgii sa se raceasca.
  4. Creste temperatura cuptorului la 180 de grade si pregateste o tava patrata cu de aproximativ 20x20 cm sau una rotunda cu diametrul de 20 sau 23 cm (ideal cu margine detasabila). Pune hartie de copt in tava.
  5. Intr-un castron pune untul taiat cubulete, zaharul si coaja de lamaie si bate-le cu mixerul cam 5-7 minute, pana cand consistenta devine cremoasa si aerata.
  6. Adauga pe rand cate un galbenus si mixeaza dupa fiecare.
  7. Cerne faina intr-un alt castron, adauga praful de copt, sarea, praful de copt si fulgii de cocos si amesteca-le bine.
  8. Cu mixerul pornit, adauga treptat ingredientele uscate peste crema de unt si alterneaza cu laptele si extractul de vanilie pana cand epuizezi intreaga cantitate. Amesteca 1-2 minute cu mixerul, pana cand aluatul se omogenizeaza.
  9. Transfera aluatul in tava pregatita si bag-o in cuptor pentru 25 de minute, pana cand se rumeneste usor. Testeaza blatul cu o scobitoare. Daca iese uscata, inseamna ca e copt.
  10. Spala prunele, sterge-le de apa, scoate-le samburii si taie-le in 4 sau 6 bucati, in functie de marime.
  11. Cand blatul e gata, scoate-l din cuptor si aseaza feliile de prune deasupra, cat mai uniform. Nu suprapune prunele, pentru ca vei obtine un strat prea apos sau prunele nu se vor coace suficient.
  12. Important: Daca folosesti o tava mai intinsa sau daca folosesti mai putin de 4 albusuri, vei obtine un strat de bezea mai subtire si atunci e posibil sa fie nevoie sa scazi temperatura cuptorului la 170 de grade. Daca vrei sa fii sigur ca nu se rumeneste prea tare, poti sa coci la 170 de grade si in functie de cum arata dupa 30 de minute, o mai poti lasa inca 5-10 minute, sau o scoti daca e deja rumenita.
  13. Pentru bezea, bate albusurile si sarea cu mixerul pana obtii o spuma lejera.
  14. Adauga zaharul, cate o lingura pe rand si mixeaza pana cand obtii o spuma teapana si lucioasa.
  15. Adauga otetul si amidonul si mai mixeaza cateva secunde, pana cand se amesteca bine.
  16. Pune migdalele peste bezea si amesteca usor cu o spatula, pana cand se distribuie egal.
  17. Toarna bezeaua peste blat si prune, intinde-o pe toata suprafata si baga tava inapoi in cuptor pentru aproximativ 30 de minute. Verifica bezeaua dupa 20 de minute pentru a vedea daca s-a rumenit deja. In functie de grosimea stratului si de puterea cuptorului, este posibil sa se coaca mai repede.
  18. Lasa prajitura sa se raceasca in tava timp de 30 de minute - o ora inainte de a o scoate si a o taia.
Recipe by Taste Bazaar at https://tastebazaar.ro/2018/08/prajitura-cu-prune-si-bezea-cu-migdale.html