Rar mi se intampla sa am timp, inspiratie sau chef sa scriu mai multe articole in aceeasi zi, insa aceasta salata de morcovi cu naut, feta si fistic e atat de buna incat nu e cazul sa mai aman publicarea ei. Dupa ce am scris reteta de inghetata de ananas, mango & banane la mai bine de doua luni de cand am facut-o, am ajuns sa pregatesc, sa pozez si sa scriu reteta acestei salate in doar cateva ore. De fapt, scriu aceste randuri in timp ce rontai din ea :).
E o reteta pe care am pus ochii pe Pinterest si pe care n-am putut sa mi-o scot din cap pana n-am facut-o. Prima data am pregatit-o acum o luna, la petrecerea de ziua mea si a avut un succes neasteptat. Am fost foarte surprinsa ca in timpul mesei toata lumea imi cerea reteta, iar asta e mare lucru pentru o salata. S-a mancat pana la ultima lingura si abia dupa ce s-a terminat am realizat ca am uitat sa pun feta. Deci, se poate manca fara probleme ca mancare de post.
In articolul in care am gasit reteta, autoarea povesteste ca a descoperit-o in cartea Sprouted Kitchen Bowl and spoon, scrisa de Sara Forte, bloggerita din spatele Sprouted Kitchen si spune ca daca iti va placea aceasta salata, recomandarea ei este sa cumperi cartea, caci va fi cu siguranta pe placul tau. Pe mine m-a convins, asa ca am pus deja cartea in wishlist-ul de pe Amazon :).
Am ajustat un pic ingredientele, deoarece reteta cerea coriandru proaspat, pe care l-am inlocuit cu patrunjel si am redus cantitatea de curmale pentru ca initial mi s-a parut un pic cam dulce. Eu am folosit curmale Medjool, pe care le recomand pentru ca sunt carnoase si carameloase, dar puteti folosi orice varietate. E posibil sa aveti nevoie de mai multe (3 – 4), in caz ca sunt mai micute. Va recomand sa tineti curmalele la rece inainte de a le taia, deoarece sunt foarte lipicioase si o sa ajunga sa se lipeasca intre ele toate bucatile taiate.
- 2 morcovi medii
- o conserva de naut
- 2 curmale Medjool fara samburi
- un fir de ceapa verde
- cateva fire de patrunjel
- 2 linguri de ulei de masline
- coaja si sucul de la jumatate de lime
- ½ lingurita de chimion pudra
- ¼ lingurita nucsoara macinata
- ¼ lingurita de turmeric pudra
- ¼ lingurita de fulgi de ardei iute
- ½ lingurita de sare
- ½ lingurita de piper
- 20 gr fistic decojit
- 40 gr feta
- Daca fisticul este crud, prajeste-l cateva minute intr-o tigaie , fara ulei. Lasa-l sa se raceasca.
- Intr-un borcan mic pune uleiul, zeama si coaja de lime, chimionul, nucsoara, turmericul, fulgii de ardei, sarea si piperul. Acopera cu un capac si agita bine borcanul, cateva secunde, pana cand dressing-ul devine cremos si omogen.
- Da morcovii prin razatoarea mare, taie ceapa si curmalele in bucatele mici.
- Scurge conserva de naut de apa.
- Intr-un castron, pune morcovii, ceapa, curmalele, nautul si dressing-ul. Amesteca bine. Verifica daca mai are nevoie de sare.
- Pune salata in farfurii si presara deasupra feta si fisticul maruntite.
Leave a Reply