De cheesecake ma leaga multe amintiri :). De cand l-am descoperit, a fost atractia principala cu mai multe ocazii. L-am pregatit de Craciun, de Paste, cand am mers in vizite, cu ocazia zilelor de nastere, onomastice si de fiecare data a fost un succes. Incet incet am devenit un cheesecake-chef printre cunoscuti and beyond :).
Cumva am ajuns sa ma asociez cu prajitura asta :))), am devenit “fata aia care face cheesecake bun” . Oricat de amuzant ar suna, mi-e drag cheesecake-ul 😛 si cred ca e cel mai usor si versatil desert.
Pentru ca am auzit de (prea) multe ori “care e reteta?” si “e greu de facut?”, am decis sa o dezvalui publicului larg :).
Cel mai recent experiment cu cheesecake a fost pus in practica acum doua zile cand l-am pregatit pentru 50 de persoane :). 24 de cutii de branza, 15 pachete de biscuiti si multa ciocolata :P.
Acum voi descrie doua retete, pentru cate un tort.
Ingrediente pentru un cheesecake de baza 🙂
250-300 gr biscuiti digestivi
70 gr unt (un sfert de pachet de 200 gr + o lingura) topit la bain marie
600 gr crema de branza (gen Almette sau Philadelphia dar fara nici un gust de sunca sau verdeata :P, eventual cu smantana)
150 gr zahar
2 oua intregi si un galbenus
100 gr smantana
esenta de vanilie/zahar vanilat
2 linguri de faina (daca nu folositi ciocolata topita)
Pentru cheesecake-ul cu ciocolata alba si afine mai aveti nevoie de o ciocolata alba si niste afine (acestea sunt doar pentru decor) :)), iar pentru cel cu ciocolata neagra….ati ghicit, o ciocolata neagra dar si 50 ml lichior de cafea/ciocolata si 2 linguri de esenta de rom.
Eu folosesc o tava cu margine detasabila pe care nu o ung cu nimic, dar daca nu aveti, puteti folosi o oala mai scunda in care sa puneti hartie de copt careia sa ii lasati margini mai lungi, care sa iasa din oala, pentru a putea scoate cheesecake-ul.
Mai intai trebuie sfarmati biscuitii. Eu ii pun intr-un castron si ii “bat” cu un sucitor :)) pana cand arata ca un pesmet (nu foarte fin). Apoi torn peste ei untul si amestec foarte bine pana se omogenizeaza.
Aceasta este crusta pentru cheesecake. Se intinde bine in tava, se ridica putin si pe margini si apoi eu o apas tare cu palmele pana se uniformizeaza si se lipeste bine. Incerc sa acopar foarte bine imbinarea fundului de tava cu cercul detasabil, pentru a nu curge crema. Am patit si asta o data si ce panica a fost atunci :))…
Am bagat tava la cuptor la foc mediu pentru 10 minute (inainte de a turna compozitia peste crusta, se raceste tava macar 10 minute).
Urmeaza crema. Mai intai scot toata branza din cutii si intr-un castron mai mare o amestec cu zaharul.
De cele mai multe ori am folosit blenderul vertical pentru aceasta operatiune :), dar cand am avut mixer, am incercat si aceasta varianta. Am observat ca in acest caz, crema nu a fost la fel de fina. Deci recomand blenderul pentru ca si “macina” branza, pe cand mixerul doar o amesteca :). Tot farmecul cheesecake-ului este consistenta fina, altfel este doar o prajitura cu branza :).
Adaug ouale pe care le amestec (tot cu blenderul) doar un minut, apoi smantana, esenta de vanilie si dupa caz, ciocolata (topita la bain marie) si celelalte ingrediente specifice pt fiecare reteta. Daca nu folositi ciocolata, puneti faina. Din cate am observat, ciocolata “leaga” crema si nu mai e nevoie de faina (eu nu am adaugat la aceste retete).
Eu folosesc doar jumatate de ciocolata topita pentru crema si cealalta jumatate o pastrez pentru decor.
In final, crema trebuie sa fie foarte fina (in timp ce se amesteca se strange tot ce ajunge pe peretii castronului pentru a nu ramane branza neomogenizata). Ea se toarna in tava cu biscuiti si se mai baga la cuptor, la foc mic, cam 40 de minute.
Pe cele doua cheesecake-uri cu ciocolata alba le-am tinut chiar o ora si un sfert pentru ca nu mi se pareau facute. Iar cand am oprit cuptorul le-am mai am lasat inauntru cu usa inchisa inca vreo 10 minute….ceea ce a determinat formarea unui cerc maroniu pe marginea prajiturii :)). N-a fost o problema, pentru ca l-am curatat usor si oricum avea gust de caramel, nu de ars :).
Pe cele cu ciocolata neagra le-am scos dupa vreo 50 de minute si au iesit perfect.
Foarte important la cheesecake este sa se coaca pana cand in mijloc inca mai ramane moale. Ca la crema de zahar ars. Nu trebuie sa se intareasca intreaga suprafata ca la un blat. Cand se misca usor tava, ea trebuie sa faca mici valuri in mijloc. Daca se tine in cuptor mai mult decat trebuie, se rascoace si textura nu mai e la fel de fina, devine mai branzoasa.
Pentru a scoate prajitura din tava, se trece usor un cutit pe margine pentru a o desprinde, se desface cercul tavii si apoi, cu ajutorul unei palete se trece pe o farfurie. Necesita mare atentie si coordonare, deci recomandarea mea e sa se lase pe fundul de tava :P.
Pentru cheesecake-ul alb am ales un decor cu afine si carlionti de ciocolata alba (creati prin miscarea magica a mainii cu un curatator de legume in dotare :)) iar pe cel maroniu am asezat coji de portocala confiata (voi povesti cum am obtinut si acest preparat 🙂 ).
Bineinteles ca aceasta prajitura are foarte multe variantii. Se pot pune fructe in compozitie, se pot folosi alte ingrediente pentru decor (fulgi de migdale, cacao, frisca, jeleu, caramel si orice fructe proaspete sau confiate ). Stratul de crema iese cam subtire, cel putin fata de cheesecake-urile care se gasesc in cofetarii, dar daca folositi o tava mai mica, cu siguranta va fi mai inalt. Daca vreti, puteti dubla cantitatea de ingrediente (mai putin cele pentru crusta), dar trebuie sa aveti multi musafiri, pentru ca intr-o tava cu diametrul de 26 de cm iese foarte mult cheesecake :).
Ultimul lucru de precizat este ca aceasta prajitura se raceste cateva ore inainte de a fi mancata si e chiar mai buna dupa o zi de stat in frigider.
Timp: o ora si 20 de minute
Portii (dintr-un cheesecake ): 10-15 (in functie de marimea tavii )
Costuri: 30-35 ron
Unde gasiti
- tava cu margine detasabila am luat din Cora (15 ron)
- afine proaspete am gasit la un supermarket (Gmarket) cu 9 ron (erau si in Cora dar la 15 ron aceeasi cutiuta 🙂 )
Bogdan says
M-am pacalit cu tava de la Cora. Am una asemanatoare si dupa cateva folosi, a inceput sa-i curga fundul.
In alta ordine de idei, am observat ca poti ouale ajuta la inchegare, nu iti mai trebuie faina sau ciocolata alba.
Enjoy your cheesecake 🙂
Andreea says
La Cora am vazut mai multe modele de tavi.Pe asta argintie am luat-o acum vreun an jumate si doar o data a curs compozitia de cheesecake pentru ca nu o inchisesem eu bine.Dar cand am dubii ii fac un test. Pun in ea apa cat sa acopere fundul si vad daca si pe unde curge si incerc sa o inchid mai bine. Se poate pune in ea si hartie de copt si chiar folie de aluminiu.
Dar la cheesecake e safe daca pui biscutii si in sus, pe margini, ca sa acopere bine. De cand fac asta, chiar n-am mai avut probleme.
Cat despre inchegat….am facut si fara faina (si fara ciocolata) si tot cu 2 oua+1 galbenus si nu a iesit foarte bine (s-a si crapat mai tare), deci prefer sa pun o lingura-doua ca sa fiu sigura.
Am observat si ca atunci cand folosesc smantana foarte gr(o)asa si crema iese mai densa, se crapa mult mai putin sau chiar deloc.