• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • desert
    • bauturi
  • travel
  • Despre
  • Contact

La cererea cititorilor : Cheesecake

29/03/2011 By Andreea 2 Comments

De cheesecake ma leaga multe amintiri :). De cand l-am descoperit, a fost atractia principala cu mai multe ocazii. L-am pregatit de Craciun, de Paste, cand am mers in vizite, cu ocazia zilelor de nastere, onomastice si de fiecare data a fost un succes.  Incet incet am devenit un cheesecake-chef printre cunoscuti and beyond :).
Cumva am ajuns sa ma asociez cu prajitura asta :))), am devenit “fata aia care face cheesecake bun” . Oricat de amuzant ar suna, mi-e drag cheesecake-ul 😛 si cred ca e cel mai usor si versatil desert.
Pentru ca am auzit de (prea) multe ori “care e reteta?” si “e greu de facut?”, am decis sa o dezvalui publicului larg :).
Cel mai recent experiment cu cheesecake a fost pus in practica acum doua zile cand l-am pregatit pentru 50 de persoane :). 24 de cutii de branza, 15 pachete de biscuiti si multa ciocolata :P.
Acum voi descrie doua retete, pentru cate un tort.

Ingrediente pentru un cheesecake de baza 🙂

250-300 gr biscuiti digestivi
70 gr unt (un sfert de pachet de 200 gr + o lingura) topit la bain marie
600 gr crema de branza (gen Almette sau Philadelphia dar fara nici un gust de sunca sau verdeata :P, eventual cu smantana)
150 gr zahar
2 oua intregi si un galbenus
100 gr smantana
esenta de vanilie/zahar vanilat
2 linguri de faina (daca nu folositi ciocolata topita)

Pentru cheesecake-ul cu ciocolata alba si afine mai aveti nevoie de o ciocolata alba si niste afine (acestea sunt doar pentru decor) :)), iar pentru cel cu ciocolata neagra….ati ghicit, o ciocolata neagra dar si 50 ml lichior de cafea/ciocolata si 2 linguri de esenta de rom.

Eu folosesc o tava cu margine detasabila pe care nu o ung cu nimic, dar daca nu aveti, puteti folosi o oala mai scunda in care sa puneti hartie de copt careia sa ii lasati margini mai lungi, care sa iasa din oala, pentru a putea scoate cheesecake-ul.

Mai intai trebuie sfarmati biscuitii. Eu ii pun intr-un castron si ii “bat” cu un sucitor :)) pana cand arata ca un pesmet (nu foarte fin). Apoi torn peste ei untul si amestec foarte bine pana se omogenizeaza.

Aceasta este crusta pentru cheesecake. Se intinde bine in tava, se ridica putin si pe margini si apoi eu o apas tare cu palmele pana se uniformizeaza si se lipeste bine. Incerc sa acopar foarte bine imbinarea fundului de tava cu cercul detasabil, pentru a nu curge crema. Am patit si asta o data si ce panica a fost atunci :))…
Am bagat tava la cuptor la foc mediu pentru 10 minute (inainte de a turna compozitia peste crusta, se raceste tava macar 10 minute).

Urmeaza crema. Mai intai scot toata branza din cutii si intr-un castron mai mare o amestec cu zaharul.
De cele mai multe ori am folosit blenderul vertical pentru aceasta operatiune :), dar cand am avut mixer, am incercat si aceasta varianta. Am observat ca in acest caz, crema nu a fost la fel de fina. Deci recomand blenderul pentru ca si “macina” branza, pe cand mixerul doar o amesteca :). Tot farmecul cheesecake-ului este consistenta fina, altfel este doar o prajitura cu branza :).
Adaug ouale pe care le amestec (tot cu blenderul) doar un minut, apoi smantana, esenta de vanilie si dupa caz, ciocolata (topita la bain marie) si celelalte ingrediente specifice pt fiecare reteta. Daca nu folositi ciocolata, puneti faina. Din cate am observat, ciocolata “leaga” crema si nu mai e nevoie de faina (eu nu am adaugat la aceste retete).

Eu folosesc doar jumatate de ciocolata topita pentru crema si cealalta jumatate o pastrez pentru decor.
In final, crema trebuie sa fie foarte fina (in timp ce se amesteca se strange tot ce ajunge pe peretii castronului pentru a nu ramane branza neomogenizata). Ea se toarna in tava cu biscuiti  si se mai baga la cuptor, la foc mic, cam 40 de minute.

Pe cele doua cheesecake-uri cu ciocolata alba le-am tinut chiar o ora si un sfert pentru ca nu mi se pareau facute. Iar cand am oprit cuptorul le-am mai am lasat  inauntru cu usa inchisa inca vreo 10 minute….ceea ce a determinat formarea unui cerc maroniu pe marginea prajiturii :)). N-a fost o problema, pentru ca l-am curatat usor si oricum avea gust de caramel, nu de ars :).
Pe cele cu ciocolata neagra le-am scos dupa vreo 50 de minute si au iesit perfect.
Foarte important la cheesecake este sa se coaca pana cand in mijloc inca mai ramane moale. Ca la crema de zahar ars. Nu trebuie sa se intareasca intreaga suprafata ca la un blat. Cand se misca usor tava, ea trebuie sa faca mici valuri in mijloc. Daca se tine in cuptor mai mult decat trebuie, se rascoace si textura nu mai e la fel de fina, devine mai branzoasa.
Pentru a scoate prajitura din tava, se trece usor un cutit pe margine pentru a o desprinde, se desface cercul tavii si apoi, cu ajutorul unei palete se trece pe o farfurie. Necesita mare atentie si coordonare, deci recomandarea mea e sa se lase pe fundul de tava :P.

Pentru cheesecake-ul alb am ales un decor cu afine si carlionti de ciocolata alba (creati prin miscarea magica a mainii cu un curatator de legume in dotare :)) iar pe cel maroniu am asezat coji de portocala confiata (voi povesti cum am obtinut si acest preparat 🙂 ).

Bineinteles ca aceasta prajitura are foarte multe variantii. Se pot pune fructe in compozitie, se pot folosi alte ingrediente pentru decor (fulgi de migdale, cacao, frisca, jeleu, caramel si orice fructe proaspete sau confiate ). Stratul de crema iese cam subtire, cel putin fata de cheesecake-urile care se gasesc in cofetarii, dar daca folositi o tava mai mica, cu siguranta va fi mai inalt. Daca vreti, puteti dubla cantitatea de ingrediente (mai putin cele pentru crusta), dar trebuie sa aveti multi musafiri, pentru ca intr-o tava cu diametrul de 26 de cm iese foarte mult cheesecake :).

Ultimul lucru de precizat este ca aceasta prajitura se raceste cateva ore inainte de a fi mancata si e chiar mai buna dupa o zi de stat in frigider.

Timp: o ora si 20 de minute
Portii (dintr-un cheesecake ): 10-15  (in functie de marimea tavii )
Costuri: 30-35 ron
Unde gasiti

  • tava cu margine detasabila am luat din Cora (15 ron)
  • afine proaspete am gasit la un supermarket (Gmarket) cu 9 ron (erau si in Cora dar la 15 ron aceeasi cutiuta 🙂 )

Save

Articole asemanatoare:

  • Cheesecake browniesCheesecake brownies
  • Mini cheesecakesMini cheesecakes
  • Cheesecake cu lavanda si ciocolata albaCheesecake cu lavanda si ciocolata alba
  • Desert de weekendDesert de weekend

Filed Under: desert, retete Tagged With: cheesecake, ciocolata, desert

Previous Post: « Chocolate crinkles
Next Post: Absenta motivata »

Reader Interactions

Comments

  1. Bogdan says

    30/03/2011 at 7:08 am

    M-am pacalit cu tava de la Cora. Am una asemanatoare si dupa cateva folosi, a inceput sa-i curga fundul.

    In alta ordine de idei, am observat ca poti ouale ajuta la inchegare, nu iti mai trebuie faina sau ciocolata alba.

    Enjoy your cheesecake 🙂

    Reply
  2. Andreea says

    30/03/2011 at 7:24 am

    La Cora am vazut mai multe modele de tavi.Pe asta argintie am luat-o acum vreun an jumate si doar o data a curs compozitia de cheesecake pentru ca nu o inchisesem eu bine.Dar cand am dubii ii fac un test. Pun in ea apa cat sa acopere fundul si vad daca si pe unde curge si incerc sa o inchid mai bine. Se poate pune in ea si hartie de copt si chiar folie de aluminiu.
    Dar la cheesecake e safe daca pui biscutii si in sus, pe margini, ca sa acopere bine. De cand fac asta, chiar n-am mai avut probleme.
    Cat despre inchegat….am facut si fara faina (si fara ciocolata) si tot cu 2 oua+1 galbenus si nu a iesit foarte bine (s-a si crapat mai tare), deci prefer sa pun o lingura-doua ca sa fiu sigura.
    Am observat si ca atunci cand folosesc smantana foarte gr(o)asa si crema iese mai densa, se crapa mult mai putin sau chiar deloc.

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Gaseste mai multa inspiratie pe contul de Instagram

Desert rapid pentru cine nu are timp sau chef de c Desert rapid pentru cine nu are timp sau chef de chestii complicate: tiramisu la pahar.

Eu am avut niște pișcoturi ramase de la tura trecută de tiramisu dar erau prea puține ca să fac o tavă, așa că m-am gândit să pregătesc pahare individuale. N-am folosit nici ouă, dar am adăugat frișcă în cremă. Toată treaba a durat 20 de minute și apoi le-am ținut la rece vreo 3 ore. 

Am făcut cam 250 ml de cafea pe care am amestecat-o cu 2 linguri de lichior de cafea și am lăsat-o la răcit.
Am bătut 200 ml de smântână lichidă, apoi am pus în ea 50 gr de zahăr și 250 gr de mascarpone și o lingură de lichior de cafea. Am mixat până s-a omogenizat crema.
Am rupt pișcoturile (100 gr) în două și le-am înmuiat rapid în cafea. 
Apoi am așezat în pahare un strat de pișcoturi, unul de cremă, niște ciocolată rasă, iar pișcoturi, iar cremă, apoi am pudrat cacao și am mai ras niște ciocolată.
Am băgat paharele la rece vreo 3 ore.
.
.
.
.
.
#tiramisu #tiramisucup #easydessert #nobakedessert #ladyfingers #mascarpone #cocoa #chocolate #inmykitchen
Am făcut din nou focaccia cu maia și concluzia m Am făcut din nou focaccia cu maia și concluzia mea din seara asta a fost că merită să ții o maia chiar și numai pentru rețeta asta pentru că iese fantastic de bună. 
În seara asta am mâncat-o la cină cu niște mezeluri italienești, mozzarella, măsline, anghinare și o salată.
A doua concluzie a serii a fost că am putea mânca asta în fiecare zi 🙈.
Rețeta de focaccia este într-o postare anterioară din feed, doar că de data asta am înjumătățit cantitățile.
.
.
.
.
.
#foccacia #sourdough #sourdoughfocaccia #italiandinner #antipasti #simpledinner #inmykitchen #hereismyfood #comfortfood
Paste super cremoase cu zucchini și sos de roși Paste super cremoase cu zucchini și  sos de roșii cu mascarpone. Ăsta a fost prânzul nostru și aceasta e o rețetă pe care o iubesc pentru că aromele și texturile se îmbină perfect.

Rețeta este pe blog.
.
.
.
.
.
.
.
#pasta #creamypasta #zucchini #mascarpone #vegetarian #lunch #comfortfood #inmykitchen #hereismyfood
Nimic nu spune "te iubesc" ca niște scrambled egg Nimic nu spune "te iubesc" ca niște scrambled eggs în care amesteci până faci febră musculară, nu?😅 Le pui pe un pat de pâine cu maia și avocado, faci și o cafea și jumătate de oră mai târziu, ai cea mai frumoasă declarație de dragoste 🙈.
Voi cu ce mic dejun v-ați început ziua asta romantică?
.
.
.
.
.
#scrambledeggs #breakfast #eggsforbreakfast #avocado #avocadotoast #cherrytomatoes #morningcoffee #valentinesbreakfast
După ce am văzut cât interes a generat clafouti După ce am văzut cât interes a generat clafoutis-ul cu vișine, m-am hotărât să postez rețeta și pe blog. 
Așa că, găsiți link-ul în bio. Acum nu mai aveți niciun motiv să nu îl faceți 😋.
.
.
.
.
.
#clafoutis #sourcherry #quickdessert #inmykitchen #hereismyfood #homemadedessert #easybaking #makeitdelicious #goodmoodfood #shareyourtable
Erau vremuri în care mergeam săptămânal în or Erau vremuri în care mergeam săptămânal în oraș să descoperim noi restaurante sau să mâncăm în locurile noastre preferate. Îmi e tare dor de vremurile alea și îmi era dor să mai pozez și să postez și mâncare făcută de alții 😄.
După muuult timp în care nu am mai mers la restaurant, azi am ajuns în oraș și am mâncat la @anikafriedchicken, un loc despre care auzisem multe lucruri bune. Eu am ales spicy caramel chicken and waffle și a fost excelent, mi-a plăcut mult combinația de gusturi și texturi. 
Mi-ar plăcea să mai merg și în alte locuri noi și să descopăr mâncare bună. Aveți ceva recomandări?
.
.
.
.
.
#friedchicken #waffle #comfortfood #bucharestrestaurants #foodofbucharest #ig_bucharest
Mic dejun de duminică : pancakes cu ricotta, fruc Mic dejun de duminică : pancakes cu ricotta, fructe și sirop de arțar 🥞.
Se spune că odată ce faci pancakes cu ricotta, nu te mai întorci la altă rețetă 😋. 
Cine le-a mai încercat?
Dacă vreți să le testați, găsiți rețeta pe blog.
.
.
.
.
.
#pancakes # ricotta #ricottapancakes #breakfast #brunch #inmykitchen #hereismyfood #myopenkitchen #shareyourtable
Răsfățul de weekend-ul ăsta: tiramisu. Mie nu Răsfățul de weekend-ul ăsta: tiramisu. Mie nu prea îmi place ideea de ouă crude și prefer să fac o variantă de tiramisu cu ouăle tratate termic. Rețeta e pe blog, las link în bio.
Ce am făcut diferit de data asta a fost că am folosit 500 gr de mascarpone și nu am pus frișcă.
Iar când trebuia să pun al doilea strat de cremă, mi-a venit ideea să pun niște coajă de portocale în ea. V-am zis că sunt într-o fază în care aș pune coajă de portocale în orice desert 🙈. 
De menționat este că folosesc mereu coajă de portocale netratate, bio.
Mai sunt fani tiramisu le aici?
.
.
.
.
.
.
#tiramisu #ladyfingers #mascarpone #dessert #desserttime #inmykitchen #cookandtell #nobakedessert
Sunt în căutarea unor rețete simple și gus Sunt în căutarea unor rețete simple și gustoase de mic dejun, pe care să le pot pregăti cu o seară înainte pentru diminețile în care n-am mult timp de gătit. Așa am ajuns și la această rețetă de brioșe cu ovăz, morcovi și stafide, în care n-am pus nici zahăr, nici miere, dar pe care le-am îndulcit cu magiun de mere, deci sunt și baby friendly. 
Ca să economisesc timpul de copt, le-am făcut în Airfryer-ul XXL de la @philipsromania și au fost gata în 14 minute, pentru că nu e nevoie să se preîncălzescă, iar textura a ieșit exact ca a brioselor coapte în cuptor.
Având în vedere că se pregătesc în 20 de minute cu totul, se pot pregăti chiar dimineață, dacă vă doriți brioșe calde la micul dejun, doar să vă pregătiți ingredientele de seara, ca să meargă totul foarte rapid.
Codul "tastebazaar" pentru 15% discount la orice produs de pe site-ul @philipsromania este încă valabil.

Pentru brioșe aveți nevoie de:

2 ouă 
100 gr iaurt grecesc 
2 linguri ulei de măsline (20 gr)
60 gr magiun de mere
30 gr fulgi de ovăz fini
100 gr făină 
o linguriță praf de copt 
1/2 linguriță bicarbonat 
50 gr morcov ras fin
50 gr fructe de pădure congelate (opțional)
30 gr stafide
o linguriță coajă de portocale netratate 
o linguriță scorțișoară

Se amestecă bine ouăle cu iaurtul, uleiul și magiunul de mere. 
Într-un castron se combină făina, praful de copt, bicarbonatul, scorțișoara și fulgii de ovăz. Se adaugă peste ingredientele umede și se omogenizează.
La final se pun în aluat morcovul ras, stafidele, coaja de portocale și fructele de pădure. 
Aluatul se pune în 8 forme de brioșe din silicon și se introduc în coșul Airfryer-ului.
Se pornește programul Bake, se setează temperatura la 190 de grade și se coc brioșele timp de 14 minute.

[AD]
.
.
.
.
.
#muffins #breakfastmuffins #nosugar #babyfriendly #airfryer #airfryerrecipes #acasacuphilips #philipsairfryer
Follow @tastebazaar on Instagram

Cauta pe blog

Calatorii

Aventura greceasca

Cu bazaarul in vacanta: Prin Cluj

Mai multe calatorii →

Deserturi

Briose cu ciocolata

Pancakes din banane si ou

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Scones cu afine

Rulada de…omleta

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Salata cu nuci si clementine

Salata turceasca de morcovi cu iaurt

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Tarta fara crusta cu fasole pastai si carnati

Salata cu grau spelta, porumb si rosii coapte

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2021 · Taste Bazaar ·