S-a intamplat de foarte multe ori sa cumpar mere fara sa am un plan anume cu ele. De obicei sper ca le vom manca, dar in realitate asta nu se intampla. Am concluzionat ca nu se numara printre fructele noastre preferate, mai ales de mancat crude. Pe mine nu ma inspira mai deloc cand le vad in cosul cu fructe si aproape intotdeauna ajung sa se stafideasca sau chiar sa se strice, iar lucrul asta nu-mi place deloc. In consecinta, nu prea mai cumpar mere. Doar ca intr-un weekend, cand am ajuns la piata, am cumparat pentru vecina mea un kilogram si am decis sa iau unul si pentru mine. Bineinteles ca istoria s-a repetat si merele s-au stafidit in cosul de fructe. Doar ca de data asta am refuzat sa le arunc si m-am decis sa le folosesc pentru o tarta cu mere.
Initial am vrut sa fac o tarta de post, insa m-am razgandit pentru ca nu am gasit o reteta de aluat care sa imi placa. M-am uitat prin retetele mele de tarte si am dat de quiche-ul cu galbiori, care m-a inspirat sa pregatesc aceeasi forma si pentru tarta cu mere.
Pentru umplutura am improvizat si am scos cateva ingrediente de prin dulap. Am gasit zaharul muscovado si am vrut sa vad cum iese un caramel din el. A fost o decizie inspirata, pentru ca a iesit minunat. Apoi am ales un lime pentru aroma si stafide si nuci pentru textura. Toate acestea au contribuit la cea mai buna tarta cu mere pe care am mancat-o vreodata. A fost divina! Chiar si Madalin, care nu e un fan al deserturilor cu mere, a declarat ca este delicioasa. Acum se pare ca am un motiv intemeiat sa mai cumpar mere.
- 210 gr faina alba
- 1 lingurita de sare
- 110 gr unt rece (de la frigider)
- 1 ou
- 1 galbenus de ou
- 3 linguri de apa rece
- 1 kg de mere
- zeama si coaja de la un lime
- 5 linguri de zahar muscovado
- 30 gr unt
- ¼ lingurita scortisoara pudra
- o lingura de extract de vanilie
- 100 gr stafide
- 30 ml rom
- 50 gr nuci
- Pune faina si sarea intr-un robot de bucatarie cu lama S. Taie untul in cuburi mici si pune-l peste faina. Mixeaza foarte rapid, pana cand compozitia are textura unor firimituri. Ingredientele se pot amesteca si cu mana, intr-un castron, dar miscarile trebuie sa fie rapide, pentru a nu topi excesiv untul.
- Pune oul, galbenusul si apa intr-un castron si amesteca-le usor. Toarna lichidul peste mixul de faina si unt. Mixeaza din nou la robot, de cateva ori, pana cand aluatul se leaga si incepe sa se adune. Alternativ, mixeaza cu mana, in jur de un minut, pana cand obtii o bila omogena de aluat.
- Inveleste aluatul in folie alimentara si lasa-l in frigider 30 de minute - 1 ora.
- Pregateste o tava de tort de 22 cm. Unge-o cu unt si presara faina in interior.
- Pe blatul de bucatarie, bine infainat, aseaza aluatul si cu un sucitor uns cu faina, intinde aluatul in forma de disc care sa intre intr-o tava de tort si sa acopere si peretii interiori.
- Transfera aluatul in tava si se lipeste usor de margini. Introdu tava in frigider pana cand este gata umplutura.
- Curata merele de coaja si de cotor si taie-le in cuburi medii. Stropeste-le cu zeama de lime.
- Pune stafidele (100 gr) la inmuiat in rom.
- Intr-o oala, pune zaharul si caramelizeaza-l. Amesteca des, ca sa nu se arda. Va dura mai mult sa se topeasca, nu se comporta ca zaharul alb. Cand s-a transformat intr-o pasta cremoasa, adauga untul Amesteca-le bine, pana cand se topeste untul.
- Adauga merele in oala. Initial, caramelul se va solidifica, dar dupa ceva vreme se va topi la loc.
- Adauga extractul de vanilie, scortisoara si coaja de lime.
- Lasa merele la fiert timp de 15-20 de minute, pana cand se inmoaie si lichidul se evapora.
- Opreste focul si lasa compozitia sa se raceasca.
- Preincalzeste cuptorul la 170 de grade.
- Adauga peste umplutura de mere stafidele si nucile taiate marunt.
- Toarna umplutura rece in tava, peste aluat.
- Acopera marginile tartei cu resturile de aluat care au ramas deasupra. Unge marginile aluatului cu albus de ou usor batut.
- Baga tarta in cuptor si las-o la copt timp de 45 - 50 de minute.
Catalina says
PHOTOSHOOOP!
Andreea says
As vrea eu, Cata, sa fiu asa de priceputa in Photoshop :)). Acum serios, daca fierbi merele alea suficient cat sa ramana fara lichid, sa stii ca reusesc sa se lipeasca si sa stea asa compacte. Try it and let me know how that works :).
Nadia D. says
Salutare!
Am încercat această rețetă azi și sunt foaaarte mulțumită și încântată! Aspect, gust, miros… un deliciu!
Mii de mulțumiri! Am folosit mai multe rețete de-a lungul timpului, dar aceasta merită notată și repetată!
👍🥰🥰🥰
Andreea says
Ma bucur tare mult ca ti-a placut!