Tarta cu mere, lime, nuci si stafide
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Portii: 10
Ingrediente
Aluat
  • 210 gr faina alba
  • 1 lingurita de sare
  • 110 gr unt rece (de la frigider)
  • 1 ou
  • 1 galbenus de ou
  • 3 linguri de apa rece
Umplutura
  • 1 kg de mere
  • zeama si coaja de la un lime
  • 5 linguri de zahar muscovado
  • 30 gr unt
  • ΒΌ lingurita scortisoara pudra
  • o lingura de extract de vanilie
  • 100 gr stafide
  • 30 ml rom
  • 50 gr nuci
Preparare
  1. Pune faina si sarea intr-un robot de bucatarie cu lama S. Taie untul in cuburi mici si pune-l peste faina. Mixeaza foarte rapid, pana cand compozitia are textura unor firimituri. Ingredientele se pot amesteca si cu mana, intr-un castron, dar miscarile trebuie sa fie rapide, pentru a nu topi excesiv untul.
  2. Pune oul, galbenusul si apa intr-un castron si amesteca-le usor. Toarna lichidul peste mixul de faina si unt. Mixeaza din nou la robot, de cateva ori, pana cand aluatul se leaga si incepe sa se adune. Alternativ, mixeaza cu mana, in jur de un minut, pana cand obtii o bila omogena de aluat.
  3. Inveleste aluatul in folie alimentara si lasa-l in frigider 30 de minute - 1 ora.
  4. Pregateste o tava de tort de 22 cm. Unge-o cu unt si presara faina in interior.
  5. Pe blatul de bucatarie, bine infainat, aseaza aluatul si cu un sucitor uns cu faina, intinde aluatul in forma de disc care sa intre intr-o tava de tort si sa acopere si peretii interiori.
  6. Transfera aluatul in tava si se lipeste usor de margini. Introdu tava in frigider pana cand este gata umplutura.
  7. Curata merele de coaja si de cotor si taie-le in cuburi medii. Stropeste-le cu zeama de lime.
  8. Pune stafidele (100 gr) la inmuiat in rom.
  9. Intr-o oala, pune zaharul si caramelizeaza-l. Amesteca des, ca sa nu se arda. Va dura mai mult sa se topeasca, nu se comporta ca zaharul alb. Cand s-a transformat intr-o pasta cremoasa, adauga untul Amesteca-le bine, pana cand se topeste untul.
  10. Adauga merele in oala. Initial, caramelul se va solidifica, dar dupa ceva vreme se va topi la loc.
  11. Adauga extractul de vanilie, scortisoara si coaja de lime.
  12. Lasa merele la fiert timp de 15-20 de minute, pana cand se inmoaie si lichidul se evapora.
  13. Opreste focul si lasa compozitia sa se raceasca.
  14. Preincalzeste cuptorul la 170 de grade.
  15. Adauga peste umplutura de mere stafidele si nucile taiate marunt.
  16. Toarna umplutura rece in tava, peste aluat.
  17. Acopera marginile tartei cu resturile de aluat care au ramas deasupra. Unge marginile aluatului cu albus de ou usor batut.
  18. Baga tarta in cuptor si las-o la copt timp de 45 - 50 de minute.
Recipe by Taste Bazaar at https://tastebazaar.ro/2017/03/tarta-cu-mere-lime-nuci-si-stafide.html