• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • desert
    • bauturi
  • travel
  • Despre
  • Contact

Inghetata cu paine caramelizata

09/05/2012 By Andreea 5 Comments

Oricat ati fi de curiosi cum e inghetata asta cu paine caramelizata, trebuie sa va povestesc mai intai de noua mea prietena, masinuta de inghetata. De anul trecut tot m-am gandit, m-am invartit, m-am razgandit, daca sa o iau sau nu. Atunci nu se gasea inca in magazine si gaseam destul de greu pe net. Insa acum cateva saptamani am gasit una in Real. Nu e o marca cunoscuta, se numeste Alpina (99 ron) dar isi face foarte bine treaba.

inghetata-cu-paine-caramelizata

Initial nu m-a convins, dar dupa ce am mancat o inghetata din comert, aproape gretoasa, de la care mi s-a facut cam rau (iar asta se intampla foarte rar), mi-am zis ca nu mai trebuie sa traiesc inca o zi fara masina de inghetata :).
Cuva masinutei o tin la congelator (cel putin 8 ore inainte de a face o inghetata) si cand o pun la treaba, o acopar cu un capac cu motoras, din care iese o paleta care invarte mereu in crema. Pentru ca intre cuva si cutia de plastic e un lichid ce ingheata si transmite temperatura compozitiei, crema/ pasta de fructe ingheata treptat. Iar pentru ca paleta se invarte in continuu, nu se creeaza cristale de gheata iar inghetata iese cremoasa.
Ce-mi mai place la ea, este ca in 20-40 de minute imi pregateste inghetata. Adica nu trebuie sa mai astept dupa congelator o noapte intreaga sau sa amestec din 30 in 30 de minute in ea.

Acum, cuva mea sta in permanenta la congelator si nu pot sa va spun cat de linistita sunt ca daca mi-e pofta de inghetata, stiu ca in maxim o ora imi fac una exact pe placul meu. Mai putin dulce, fara conservanti sau coloranti si cu ingrediente proaspete. Si stiti care e reactia cand trec pe langa congelatoarele cu inghetata din magazine? Aproape nici una! Ultima oara am luat cateva cutii la verificat de “E-uri” si m-am ingrozit. Deci, nici nu mai incape vorba de pofte :).

Am facut pana acum un sorbet de mango fara zahar si inghetata cu paine caramelizata. Asta mi-a pus capac! Este absolut fe-no-me-na-la!
Mie imi place inghetata cu biscuiti sau chestii crocante/ consistente in ea. Si cautand eu reteta perfecta pe blog la David Lebovitz, am dat peste asta. Am adaptat-o putin la ingredientele pe care le aveam si am trecut la teaba.

inghetata cu paine caramelizata-6
Crutoanele de paine caramelizata se fac din:
3 felii de paine integrala taiate foarte marunt (Lebovitz spune cat o boaba de porumb, dar cred ca eu le-am taiat putin mai mari)
45 grame de unt
60 grame de zahar brun brut pudra sau zahar alb sau brun
o lingurita de scortisoara macinata
jumatate de lingurita de sare

Cuptorul se preincalzeste la foc mediu (180 grade). Intr-o tigaie, la foc mediu, se topeste untul pana cand incepe sa se “caramelizeze” (culoarea devine maro). Eu am amestecat des in el, ca nu cumva sa se arda. Se ia tigaia de pe foc si se adauga painea taiata, zaharul, scotisoara si sarea. Se amesteca bine si se pun crutoanele intr-o tava cu hartie de copt.

inghetata-cu-paine-caramelizata-2
Se baga la cuptor pentru 20-30 de minute, amestecand de vreo 2-3 ori in timpul asta. Painea se raceste si se poate pastra cateva zile intr-un recipient ermetic, daca va hotarati sa o folositi in alta zi.

inghetata-cu-paine-caramelizata-3

Pentru inghetata e nevoie de:

250 ml lapte integral (3.5% grasime)
375 ml smantana pentur frisca
50 grame zahar brun auriu (mai deschis la culoare) si 60 de grame de zahar brun brut pudra (foarte inchis la culoare). Puteti combina orice tip de zahar doriti sau folositi 170 de grame de zahar alb. Eu am pus mai putin zahar decat in reteta originala si gustul sau consistenta nu au avut de suferit.
90 de grame de crema de branza
100 grame de mascarpone
5 galbenusuri
o lingura de extract de vanilie (facut din vodca si pastai de vanilie)

Laptele, 125 de ml de smantana si zaharul se pun pe foc pana dau in clocot si se topeste zaharul. Aveti grija sa nu se umfle si sa dea pe langa :).
Restul de 250 ml de smantana se pun intr-un castron cu branza si mascarpone si se omogenizeaza cu telul sau mixerul. Castronul se aseaza intr-un alt vas umplut pe jumatate cu apa si gheata.
Intr-un alt castron se bat galbenusurile cu telul si se torna cate putin lapte fiert, in timp ce se amesteca in continuu, ca sa nu fiarba ouale. Compozitia de lapte si ou se pune inapoi in craticioara si se pun pe foc, amestecand in continuu, pana cand crema se ingroasa. Procesul asta dureaza cam 10 minute si va dati seama  ca e gata cand ramane un strat de crema pe spatele lingurii.

Crema se toarna peste compozitia de smantana si branza, trecand-o printr-o sita, pentru a elimina cocoloasele. Se adauga extractul de vanilie si amesteca pana cand crema se omogenizeaza.Apoi, castronul se baga la congelator cam 30 de minute ca sa se raceasca bine.
Apoi, se pune in functiune masina de inghetata si crema se toarna in cuva, prin  spatiul din capac. Nu se adauga toata crema deodata, ca sa nu inghete pe margini. Se lasa la invartit cam 40 de minute. Eu am mai oprit aparatul dupa vreo 15 si dupa 30 de minute, cate 2 minute, ca mi se paruse ca s-a incalzit cam tare.
Inghetata se toarna intr-o cutie, se adauga crutoanele care se amesteca in toata compozitia si se mai tine la congelator o ora sau doua.

inghetata cu paine caramelizata-4
Daca nu aveti masina de inghetata, bagati crema in congelator pentru 6-8 ore si incercati sa amestecati in ea cu o furculita cat mai des (din 30 in 30 de minute sau din ora in ora ).
Ce m-a surprins a fost ca, desi a stat peste noapte la congelator, inghetata mea, dupa ce am lasat-o 30 de minute la temperatura camerei, caci era prea tare, a avut aceeasi consistenta cremoasa. Nu am simtit nici un cristal de gheata.

inghetata cu paine caramelizata-5

Ce mi-a placut cel mai mult la inghetata cu paine caramelizata a fost gustul de caramel combinat cu crutoanele. A fost incredibil de buna.
Si mai e ceva… Desi am folosit destul de multe ingrediente si nu foarte ieftine, dupa calculele mele, 1,25 l de inghetata a costat cam 15 ron. Ceea ce e foarte bine, avand in vedere calitatea ei. Deci, sa ne punem pe inghetat! 🙂

Save

Articole asemanatoare:

  • Parfait de cafea cu nuci caramelizateParfait de cafea cu nuci caramelizate
  • Tarta cu mere si sos de caramel de postTarta cu mere si sos de caramel de post
  • Petrecere cu ciocolataPetrecere cu ciocolata
  • Inghetata de banane cu unt de arahideInghetata de banane cu unt de arahide

Filed Under: desert, retete Tagged With: caramel, inghetata, paine

Previous Post: « Primul picnic de anul asta
Next Post: Ce-am facut dintr-un somon intreg, partea I: Bisque de somon »

Reader Interactions

Comments

  1. Anca says

    10/05/2012 at 11:15 am

    si eu visez la o masinutza de inghetata, ma ia cu ameteala cand citesc lista de ingrediente de la cele din comert ca sa nu mai zicem de avantajele combinatiilor nesfarsite de arome pe care poti sa le creezi si nu le vei gasi niciodata la supermarket. Sa o stapanaesti sanatoasa si sa ne indulcesti cat mai des, chiar daca doar virtual :)!

    Reply
  2. Andreea says

    10/05/2012 at 2:20 pm

    Ai mare dreptate! Cu ingredientele artificiale si cu cantitatile de zahar am cea mai mare problema.
    Eu zic sa iti faci curaj si sa ti-o cumperi. Toate persoanele care si-au luat-o mi-au spus ca sunt multumite de ea, inclusiv tata :). Iar acum am inghetata de capsuni si creme fraiche si capsuni in the making :). Happiness :)!

    Reply
  3. Delicioasa says

    11/05/2012 at 7:12 pm

    Bine ca mi-ai adus aminte sa pun la congelator piesa minune a masinii de inghetata. Imi place inghetata pe care ai ales-o. Si eu tot la retetele lui David L. ma “duc” cand mie- pofta de ceva delicios vara 🙂

    Reply
  4. Andreea says

    13/05/2012 at 3:12 pm

    Deli, cu retetele lui Lebovitz nu dai gres niciodata…Abia astept sa vad ce retete ne pregatesti 🙂

    Reply
  5. Anonymous says

    23/05/2012 at 8:29 am

    Delicoasa inghetata. Multam fain!

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Gaseste mai multa inspiratie pe contul de Instagram

Una din rezoluțiile mele culinare de anul acesta Una din rezoluțiile mele culinare de anul acesta este să experimentez mai multe rețete cu maia. Ieri am făcut o focaccia cu maia care a ieșit genial. Efortul a fost minim, pentru că aluatul se pregătește fără frământare, însă a trebuit să am ceva răbdare, căci a dospit vreo 10 ore.
Am făcut aluatul dimineață și l-am copt la cină.
Eu am folosit un mix de făinuri, pentru că așa am avut, dar puteți folosi un singur tip de făină. Ideal e să fie o făină de pâine, rezistentă la o hidratare mai mare.

Ingrediente:

380 apa
60 gr maia hranita 1:1:1 (la punctul maxim de fermentare)
500 gr făină albă de pâine (eu am folosit 150 gr făină 480 de la Harmopan și 350 gr făină Manitoba Caputo)
9 sare

Într-un bol mare am amestecat apa cu maiaua, apoi am adăugat făina și sarea. Am amestecat cu mâna până s-a omogenizat aluatul. Am acoperit bolul și am lăsat aluatul să dospească la temperatura camerei (22-23 de grade).
După 15 minute am făcut un set de întinderi și împăturiri (stretch and folds) direct în vas.
După alte 30 de minute am repetat aceleași împăturiri.
Am acoperit iar bolul și l-am lăsat la temperatura camerei încă 7 ore.
Am pus într-o tavă o bucată de hârtie de copt, pe care am uns-o cu o lingură de ulei de măsline.
Am turnat o lingură de ulei și pe deasupra aluatului, l-am uns peste tot, apoi am acoperit tava cu o folie alimentară și am lăsat aluatul din nou la dospit o oră jumătate la o temperatură mai mare (aprox. 25 de grade).
Cu vreo 20 de minute înainte de a fi gata aluatul, am preîncălzit cuptorul la 220 de grade.
Am mai turnat o lingură de ulei peste aluat și l-am uns bine peste tot. Am întins aluatul în tavă și l-am împuns cu degetele, astfel încât să se creeze niște adâncituri.
Am pus deasupra aluatului niște roșii cherry tăiate în două, măsline verzi, pesto de fistic și fulgi de sare Maldon. Eu doar asta am avut, dar puteți să mai puneți rozmarin, busuioc, căței de usturoi.
Am băgat tava în cuptor pentru 25 de minute.
Noi am mâncat focaccia cu o salată cu nuci și clementine, cu niște mozzarella. Dacă rămâne, se păstrează bine învelită în folie alimentară, la temperatura camerei. A doua zi puteți face niște sandvișuri delicioase cu mozzarella și prosciutto.
Prânzul de azi: pulpe de pui cu sos de muștar ș Prânzul de azi: pulpe de pui cu sos de muștar și miere, cartofi dulci la cuptor și salată de varză roșie.
Pentru sosul de muștar am amestecat 3 linguri de muștar cu o lingură de ulei de măsline, o lingură de miere, o linguriță de oțet, o linguriță de rozmarin uscat, jumătate de linguriță de usturoi granulat, sare și piper. Am întins sosul pe toată suprafața pulpelor, le-am așezat într-o tavă unsă cu puțin ulei și le-am copt cam 45 de minute la 180 de grade.
.
.
.
.
.
#chicken #honeymustard #honeymustardchicken #sweetpotato #redcabbage #lunch #hereismyfood #inmykitchen #myopenkitchen #shareyourtable #goodmoodfood
Era ora 00:08 când am făcut poza asta, după ce Era ora 00:08 când am făcut poza asta, după ce am stat pe întuneric în bucătărie să ne uităm la artificii. Am ciocnit un pahar de prosecco, apoi am scos tarta cu lime din frigider și pentru că mi-a plăcut tare mult cum a ieșit, l-am rugat pe @madagrecu să-mi facă o poză cu ea. N-aveam ținută festivă și nici n-aveam coafura aranjată, dar eram liniștită și încrezătoare că vom avea un an bun, așa că m-am gândit să împărtășesc și cu voi această imagine.
Vă doresc un an liniștit, să fiți sănătoși și să vă bucurați de tot ce aveți. Vă mulțumesc că sunteți aici și că îmi dedicați și mie puțin din timpul vostru. Înseamnă tare mult pentru mine ❤️.

P.S. Rețeta tartei cu lime și lapte și o găsiți la @prajiturela.
.
.
.
.
.
#happynewyear #livethelittlethings #thehappynow #mytinyatlas
Dacă și voi petreceți Revelionul acasă, am pen Dacă și voi petreceți Revelionul acasă, am pentru voi o idee de desert festiv cu care să vă răsfățați. Un parfait cu straturi de brownie, mousse de ciocolată  și vișine, un vis dulce amărui numai bun de savurat în ultima zi din an.

Alături de @heidi.chocolate, vă invităm să pregătiți acest desert și să publicați în feed o poză cu el (în care să apară și ciocolata Heidi 75) până pe 5 ianuarie și puteți câștiga un voucher de 1000 de lei la @kitchenshopromania. În postare e necesar să dați tag @heidi.chocolate pe imagine, iar în text să includeți #HeidiToCook. Dacă doriți, îmi puteți da și mie tag să vă admir creațiile ❤️ 🍫.

Eu am făcut un blat de brownie pentru a-l așeza în straturile parfait-ului, iar rețeta lui o veți găsi în Highlights. Dacă nu aveți timp sa îl  pregătiți, puteți folosi biscuiți digestivi, cu ciocolată sau Speculoos (200 gr).

Ingrediente (4 porții)

70 gr zahăr
4 ouă 
160 ciocolată Heidi 75 tocată mărunt
2 linguri cacao
o lingură de cafea instant 
o lingură de unt 
300 ml smântână lichidă rece

200 gr vișine congelate (sau din compot)
o lingură de zahăr 
50 gr migdale măcinate 

Vișinele congelate se pun într-o oală împreună cu o lingură de zahăr și se fierb 15 minute.

Se pun într-un castron termorezistent ouăle și zahărul și se așază la bain marie. Se amestecă în continuu cu un tel timp de 8 minute până când se formează o cremă spumoasă.
Castronul se ia de pe foc și se adaugă în el ciocolata tocată, cacaoa, cafeaua instant și untul și se amestecă până se omogenizează. Se lasă la răcit 10 minute.
Se mixează 300 ml smântână până se întărește. Se pune o treime din smântâna bătută în crema de ciocolată și se încorporează cu mișcări ușoare. Se adaugă și restul de smântână și se amestecă până la omogenizare.
Se fărâmițează blatul de brownie/ biscuiții într-un bol. Se toarnă deasupra zeama de la vișinele fierte (sau 50 ml de compot) și se amestecă.
Într-un pahar se așază 3 linguri de firimituri de brownie/ biscuiți, o lingură de migdale, apoi 3 linguri de mousse. Se pun câteva vișine, apoi iar 3 linguri de mousse. Se repetă așezarea straturilor. Paharele se țin la frigider minimum o oră. Se decorează paharele cu frișcă și fulgi de ciocolată.
AD
Vă povesteam acum câteva zile că am pus în Vă povesteam acum câteva zile că am pus în meniul de Crăciun și o salată cu nuci și clementine pe care o descoperisem pe @delish. Mi se păruse o combinație interesantă de gusturi și texturi, numai bună să aducă ceva prospețime și culoare pe masa festivă. 
N-am reușit să o pregătesc de Crăciun, dar am făcut-o aseară și ne-am plăcut atât de mult încât am făcut-o din nou și azi. 
Ieri am mâncat-o alături de o pastă de morcovi copți cu năut și migdale, iar în seara aceasta alături de cartofi dulci copți cu bacon. A mers super bine în ambele variante.
Vă las mai jos rețeta pe care eu am adaptat-o puțin.

Ingrediente 
80 gr mix de frunze verzi (baby spanac, rucola, fetică)
3 clementine 
60 gr miez de nucă 
20 gr merișoare
50 gr brânză maturată (se poate folosi parmezan sau cheddar)

Pentru dressing
2 linguri de oțet balsamic 
2 linguri de ulei de măsline 
o lingură de suc de clementine 
o linguriță de miere
o linguriță de muștar 
1/2 linguriță sare
piper

Se prăjesc nucile într-o tigaie, fără ulei.
Într-un borcan mic se pun ingredientele pentru dressing, se fixează capacul și se agită puternic câteva secunde pentru a se omogeniza.
Într-un bol se așază frunzele verzi și peste ele se toarnă 3/4 din dressing. Se amestecă bine.
Clementinele se curăță de coajă și se feliază. Se așază peste frunze. Se pun nucile prăjite, merișoarele, iar brânza se rade pe deasupra cu un curățător de legume. 
La fina se toarnă și restul de dressing.
.
.
.
.
.
#salad #clementine #clementinesalad #walnuts #hereismyfood #inmykitchen #vegetarianfood #eatrealfood #mykitchenstories
În Ajun am gătit, am făcut cozonaci cu Petra În Ajun am gătit, am făcut cozonaci cu Petra și am împachetat cadouri până târziu. Ieri am desfăcut cadouri, am stat în pijamale toată ziua, ne-am jucat, am mâncat ceva bun la cină și ne-am uitat la artificii pe geam. 
Au fost niște zile frumoase și liniștite în trei, la noi acasă ✨.
Sper că nu e târziu să vă urăm sărbători frumoase, liniștite, cu tihnă și mici bucurii care să vă aducă zâmbete și armonie.
Cozonacul e gata, pâinea cu maia e gata, am făcu Cozonacul e gata, pâinea cu maia e gata, am făcut și o supă de găluște cu pui și un chec aperitiv și aproape am terminat de gătit pe ziua de azi. 
Diseară fac prăjitura cu smântână și nuci, iar mâine pregătesc friptura pentru masa de Crăciun.
Voi cum stați cu pregătirile?
Cozonacul l-am făcut după rețeta de cozonac cu aluat opărit de la @andreeachinesefood și a ieșit divin! Aluatul se rupe în fâșii (swipe pentru video), iar proporția de aluat/ umplutură e perfectă. Eu am înjumătățit cantitățile de ingrediente din reteta ei și mi-au ieșit doi cozonaci medii.
.
.
.
.
.
#cozonac #cozonaccunuca #christmasdessert #christmaseve #christmastime #homebaked #inmykitchen
Cina din seara asta: paste cu creveți și sos de Cina din seara asta: paste cu creveți și sos de unt cu usturoi și vin alb.
Am încins în tigaie o lingură de unt și o lingură de ulei de măsline, am pus 4 căței de usturoi feliați subțire și i-am călit vreo 2 minute. Am adăugat cam 500 gr de creveți congelați, 100 ml de vin alb și sare. Am prăjit creveții cam 3 minute pe fiecare parte, până când s-au făcut roz și s-a pătruns carnea, apoi am oprit focul. Am adăugat în tigaie 200 gr de tagliatelle fierte, cam 50 ml de apă în care au fiert pastele, pătrunjel și am ras parmezan pe deasupra. Am amestecat bine totul și cina a fost gata în 20 de minute.
.
.
.
.
.
#shrimp #shrimppasta #quickdinner #inmykitchen #hereismyfood #garlicbuttershrimp #tablesituation #goodmoodfood #ourfoodstories
Am descoperit magia chifteluțelor odată cu div Am descoperit magia chifteluțelor odată cu diversificarea Petrei. Pentru că a fost cea mai ușoară modalitate de a-i oferi carne și în același timp și alte grupe alimentare, dar și pentru că le puteam congela și le aveam oricând la îndemână, am devenit cea mai mare fană chifteluțe, ba chiar am fost botezată #ZanaChifteluta 😄.
De atunci am experimentat tot felul de chifteluțe: din carne de pui, de curcan, de porc, vită sau somon. Dar și vegetariene, din cartofi sau dovlecei. Toate ne-au plăcut atât nouă cât și Petrei.
De data aceasta am pregătit niște chifteluțe de curcan cu morcovi, pentru care am tocat carnea în robotul HR7510 de la @philipsromania și apoi le-am prăjit, fără pic de ulei, în Airfryer-ul XXL, tot de la @philipsromania.

Până la finalul anului, beneficiați de un discount de 15% la orice produs de pe site-ul @philipsromania, în caz că doriți să profitați și să faceți cadouri practice pentru cei dragi.

Pentru chifteluțe am tocat în robot 700 gr de piept de curcan (cu lama în S). Apoi, cu accesoriul de ras al robotului, am ras un morcov. Am amestecat carnea tocata și morcovul ras cu un ou, o ceapă verde tocată, o lingură de pătrunjel tocat, un cățel de usturoi zdrobit și niște condimente uscate (oregano, rozmarin, bucuioc). Opțional, se poate adăuga și o lingură de ulei de măsline.
Am format chifteluțe cu palmele ușor umede. Le-am așezat în cuva Airfryer-ului și le-am prăjit 10 minute la 180 de grade.
Apoi am băgat în Airfryer și un cartof dulce tăiat cuburi, amestecat cu o linguriță de ulei de măsline și una de usturoi pudră și l-am prăjit și pe el 5 minute.
Am servit chifteluțele cu broccolini opărit 5 minute și apoi tras la tigaie cu puțin unt și cu bucăți de cartof dulce.

[AD]
#philipsromania #acasacuphilips #philipsairfryer #faraulei #airfryerrecipes #broccolini #sweetpotato
Follow @tastebazaar on Instagram

Cauta pe blog

Calatorii

Muntenia brunch la Urlati

Aventura greceasca

Mai multe calatorii →

Deserturi

Biscuiti cu ciocolata

Prajitura cu nuci si glazura de galbenus (P)

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Pancakes

Oua turcesti

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Salata cu nuci si clementine

Salata turceasca de morcovi cu iaurt

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Chilli con carne

Tocana de pui cu mazare si piure gratinat

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2021 · Taste Bazaar ·